Egymásnak esett Donald Trump és Hillary Clinton az első vitában

2016. szeptember 27. 7:49
Leginkább egymást ütötte a két nagy párt jelöltje az amerikai elnökválasztás első elnökjelölti vitáján. A republikánus Donald Trump szerint ügyes volt, amikor elkerülte az adófizetést, vagyonbevallását pedig akkor teszi közzé, ha a demokrata Hillary Clinton nyilvánosságra hozza a törölt emaileket.

Hillary Clinton demokrata párti elnökjelölt infrastrukturális beruházásokat és minimálbér-emelést, valamint a középosztály segítését ígérte hétfőn este a két nagy amerikai párt elnökjelöltjeinek első televíziós vitájában. A vita első nagy témaköre az volt, hogyan lehet fellendíteni az amerikai gazdaságot. Donald Trump republikánus jelölt Clinton elképzeléseire azzal válaszolt, hogy ő a külföldre telepedett vállalakozások hazahozatalát valósítaná meg, s ezzel sok-sok új munkahelyet teremtene.

Trump ismét Kínát okolta az amerikai munkahelyek elvesztéséért. Emellett ostorozta az észak-amerikai szabadkereskedelmi egyezményt (NAFTA), amelyet még Hillary Clinton férje, Bill Clinton írt alá elnökként. Amikor a demokrata jelölt azt válaszolta, hogy férje elnöksége fellendítette az amerikai gazdaságot, Trump közbeszólt: az elmúlt években Hillary Clinton miért nem arról beszélt, hogy a NAFTA milyen károkat okozott az országnak. Trump többször félbeszakította Clintont, aki válasz helyett az újságírókat kérte fel Trump állításainak ellenőrzésére.

Vagyonbevallás, e-mail-ügy

Hillary Clinton szerint dokumentumok bizonyítják, hogy Trump kibújt az adófizetés alól, amikor kaszinói voltak Atlantic Cityben, s nem áldozott közügyekre vagy jótékonyságra egyetlen centet sem. A műsorvezető kérdésére, hogy mikor hozza nyilvánosságra az adóbevallását, Trump azzal válaszolt: amint az adóhatóság befejezte a munkát. Trump megjegyezte: ügyvédei tanácsai ellenére is közzéteszi adóbevallását, ha Clinton nyilvánosságra hozza a törölt e-maileket.

Clinton rámutatott, hogy az elmúlt negyven évben minden elnökjelölt nyilvánosságra hozta az adóbevallását. Szerinte az, hogy Trump nem tette ezt, azt jelentheti, hogy nem olyan gazdag, mint állítja; nem jótékonykodot annyit, mint amennyit állít; illetve azt, hogy nem fizetett adókat. „Akkor ügyes vagyok” – mondta erre Trump, nem cáfolva az állítást. Clinton 

Az email-ügyre reagálva elmondta: vállalja a felelősséget, de nem kér bocsánatot az email-botrányért, amelyet külügyminiszterként saját magánszerverének hivatalos célú használatával okozott. Hibát követett el, és ma már bizonyára másként cselekedne – tette hozzá. Trump szerint viszont Clinton szándékosan vett igénybe magánszervert és szándékosan töröltette elektronikus leveleit. A republikánus elnökjelölt szerint ez alkotmányellenes volt.

Faji megkülönböztetés: Trump nem üzen semmit

„Rendszerszintű faji megkülönböztetés van” – állította egyebek között Hillary Clinton. Rehabilitációs programokat javasolt a börtönviselt afroamerikaiaknak és a fegyverviselés szigorítását szorgalmazta. Donald Trump szerint azonban „Hillary Clinton képtelen kimondani két szót: törvény és rend”. A republikánus elnökjelölt szerint rendre van szükség. Úgy vélte, nem véletlen, hogy a legnagyobb rendőrszervezet őt biztosította támogatásáról.

Trump szerint a nagyvárosok belső részein az afroamerikaiak és a spanyolajkúak „pokolban élnek”. Egyes városokban, például Chicagóban, olyan rossz a közbiztonság, hogy „az ember az utcán sétál és agyonlövik”. Trump szerint bandák randalíroznak, a fekete amerikaiak közösségeit a politikai elit magára hagyta. Clinton nem ért egyet azzal, hogy vetélytársa ilyen negatív képet fest a közállapotokról.

A jelöltek között szóba került az is, hogy Donald Trump évekig megkérdőjelezte Barack Obama születési helyét. Clinton ezzel kapcsolatban rasszizmust emlegetett, és a műsorvezető kérdezte Trumptól, mit üzen az amerikaiaknak a faji ellentétek feloldásával kapcsolatban. „Nem üzenek semmit, mert sikerült elérnem, hogy [Obama] nyilvánosságra hozza [az anyakönyvi kivonatát]. Jóval korábban meg kellett volna tennie. Nem üzenek semmit” – mondta Trump.

Trump: Az USA nem lehet a világ csendőre

A republikánus párti elnökjelölt azt állította, hogy Barack Obama elnök és Hillary Clinton külügyminiszter hatalmi vákuumot teremtett Irakban, s ezzel lehetővé tette a dzsihadista terrorszervezet felemelkedését. Clinton arra emlékeztetett, hogy Irakot a republikánus George W. Bush elnöksége idején rohanták le és a (később idő előttinek bizonyult) csapatkivonásról is Bush elnök döntött. Clinton szerint fokozni kell az amerikai légicsapásokat az Iszlám Állam állásai ellen, és a terrorszervezet vezetőit kell likvidálni. Trump szerint ha „elvették volna” Iraktól az olajat, akkor az Iszlám Államot meg lehetett volna fosztani pénzügyi forrásától.

Clinton egyébként a külügyben hírszerzés erősítésére, a muszlim közösségekkel történő erőteljesebb együttműködésre, a NATO szerepének erősítésére összpontosítana. Az iráni atomalku tető alá hozása szerinte azt mutatja, hogy külügyminiszterként „erős" politikus volt. Azt ígérte, ha elnökké választják, tiszteletben tartja majd az Egyesült Államok kétoldalú szerződéseit szövetségeseivel, például Japánnal. Trump szerint az Egyesült Államok nem lehet „a világ csendőre”.

Trump: Clintonban nincs elég életerő

Clinton a vita közben felemlegette Trumpnak, hogy korábban milyen megalázó hangnemben beszélt nőkről, ahogy azt is, hogy korábban azt állította: a klímaváltozás kamu, ami mögött a kínaiak állnak. Trump azt állította, hogy nem mondott ilyet, pedig 2012-ben tényleg azt tweetelte:A globál felmelegedést a kínaiak találták ki, hogy versenyképtelenné tegyék az amerikai gyáripart.

Trump szerint demokrata vetélytársából hiányzik az „életerő”, és bár van tapasztalata, de ez „rossz tapasztalat”, mert sorozatban hozott rossz döntéseket. Hillary Clinton a maga részéről külügyminiszterként tett utazásait, tárgyalásait, megállapodásait említette, mint bizonyítékot tapasztalataira és arra, hogy megvan benne az életerő. Trump a vitavezető többszöri kérdésére végül hajlandó volt kimondani, ha Clinton nyeri az elnökválasztást, kész teljes mértékben támogatni őt. Clinton is azt mondta, hogy elfogadja a választás eredményét.

(MTI)

Összesen 35 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Szerintem a CNN, a The New York Times értékelése Hillary Clinton tekintetében elfogult. A valósághoz közelebb áll a Fox News értékelése, mely szerint: "Clinton meglehetősen agresszívan viselkedett a vita során. Többször ellenfele szemére vetette azt, hogy apjától egykor hatalmas kölcsönt kapott és csak ez az oka a hatalmas vagyonának. Az egykori külügyminiszter rengetegszer adott olyan kijelentéseket Trump szájába, amelyeket ő abban a formában sosem mondott ki, például a klímaváltozással kapcsolatosan. A Fox News szerint a republikánus elnökjelölt jól teljesített a vitán, de legtöbbször a "pontokat" a "védekezésből szerezte", mivel Clinton végig offenzív maradt. Több bírálatot megfogalmaztak az NBC moderátorával kapcsolatban is, aki rendkívül elfogultnak bizonyult és sokkal többször támadt neki Trumpnak, mint Clintonnak."
Clinton scores by staying on offense, Trump by sticking to serious issues
http://www.foxnews.com/politic..

"A nő egészen műanyagnak látszik."


Na ja!
Ha röviden akarunk értékelni, akkor kijelenthetjük: Hillary Clinton szövegében annyi kozmetikum volt, mint amennyit az arcára "vakolatként" felkentek.

Én leginkább Clintonné rángatózásait hiányoltam. Az egyértelműen eldöntötte volna a vitát.

Ugye ez nem tömény populizmus?

„Hillary Clinton a középosztály felemelését, a gazdagok jelentős megadóztatását és az internacionalista külpolitika folytatását ígérte. Clinton alapos tudást, felkészültséget mutatott. A professzionális politikus ezúttal legyőzte a populista kívülállót.”
http://valasz.hu/vilag/clinton..


ÁÁÁ! A vaalsz.hu-ról ilyen nem tételezhető fel.

Te meg az év vicce vagy.

Egy demokrata sohasem felejt el rasszistázni, mert ez a demokrata egyik nagy fegyvere.
Amúgy: meg majd meglátjuk, melyik jelölt tetszik jobban az USA népének.
Az ilyen viták véletlenül sem alkalmasak arra, hogy józanul meg lehessen ítélni az alkalmasságot, leginkább csak arra jók, hogy az embernek elmenjen a kedve a politikától és a média kapjon rágcsálni valót.
Az élet fintora lenne, ha a "becsületes" Hillary brusztolna ki elnökséget olyan valakinek, akinek "vajas a füle".
A pakliban sok lap van.

Nem műhajú.
A múlt héten egy tévéadásban megengedte, hogy a riporter a haját borzolja és húzgálja.
Nem paróka volt.
Természetesen ez mit sem számít elnöki alkalmasságát illetően.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés