Szakértő: rövid távon nincs megoldás a terrorizmusra

2016. július 15. 13:21
A France24-nek nyilatkozó szakértő szerint egyszerűen már nem lehet komolyabb biztonsági intézkedéseket bevezetni: a támadók világképét kéne kétségbe vonni, akár már az iskolapadban is.

A France24 Bill Durodie-t kérdezte arról, hogy vajon a nizzai támadás elkövetője egy nagyobb hálózat része volt-e, illetve hogy mit tehetnek a titkosszolgálatok. A szakértő elmondta: hiába léptetnének életbe komolyabb biztonsági intézkedéseket, egyszerűen nem lehet mindenkit mindenhol megvédeni, ráadásul a csütörtöki támadás kivédhetetlen volt, bárki elkövethette volna.

Szerinte a biztonsági intézkedések növelése, a fegyveres rendőrök egyre erősebb jelenléte rossz hatással lehet a közhangulatra, azt mutathatja, hogy a hatóságok elvesztették a kontrollt. A rövid távú megoldások helyett szerinte inkább hosszú távon kéne foglalkozni a helyzettel, például a támadások különböző kulturális okaival. Durodie szerint ez nagy munka, de a nizzai támadás elkövetőjének esetében vizsgálni kell, hogyan távolodott el a társadalomtól, illetve azt, hogy a „nihilista fantáziáit” sosem kérdőjelezte meg a társadalom nyilvánossága. Durodie elmondta: ezek az egyének valójában nem képviselnek senkit, nincsenek kapcsolatban semmilyen közösséggel, így válhatnak barbárokká, nihilista gyilkosokká.

A titkosszolgálatokkal kapcsolatban elmondta: korlátai vannak annak, amit egy ilyen szervezet tud csinálni. Durodie szerint nem titkosszolgálati probléma, hogy ezeknek az „elveszett” fiataloknak a világképét nem vonták kétségbe a közbeszédben, a középiskolában, az egyetemen.

Összesen 58 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ez meg miről beszél?!

Mi az, hogy nem lehet jobban védekezni?! Mondja már meg nekem, mégis mit keresett késő este, egy tömegrendezvény mellett, (ráadásul rendkívüli állapot van, figyeljünk oda!)egy tengerparti (gondolom lezárt) sétányon egy kamion?! Arab sofőrrel, b+! Ez nem tűnt fel senkinek?!

Lefejelem a monitort ezektől, de tényleg...

"Durodie szerint nem titkosszolgálati probléma, hogy ezeknek az „elveszett” fiataloknak a világképét nem vonták kétségbe a közbeszédben, a középiskolában, az egyetemen."

Mégis mit jelent ez? Mi az, hogy "nem vonták kétségbe"? Egyébként járt ez a figura középiskolába, pláne egyetemre?

A kettőt érdemes lenne összekapcsolni : még több intézkedés rövid távra , s az említett képzés bevezetése . Mi polgárok is sokat tehetünk : óvatosság , a szokatlan jelenségekre felfigyelés stb. Ez nem feltétlenül teszi görcsössé az életünket .

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés