Szakértő: rövid távon nincs megoldás a terrorizmusra

2016. július 15. 13:21

A France24-nek nyilatkozó szakértő szerint egyszerűen már nem lehet komolyabb biztonsági intézkedéseket bevezetni: a támadók világképét kéne kétségbe vonni, akár már az iskolapadban is.

A France24 Bill Durodie-t kérdezte arról, hogy vajon a nizzai támadás elkövetője egy nagyobb hálózat része volt-e, illetve hogy mit tehetnek a titkosszolgálatok. A szakértő elmondta: hiába léptetnének életbe komolyabb biztonsági intézkedéseket, egyszerűen nem lehet mindenkit mindenhol megvédeni, ráadásul a csütörtöki támadás kivédhetetlen volt, bárki elkövethette volna.

Szerinte a biztonsági intézkedések növelése, a fegyveres rendőrök egyre erősebb jelenléte rossz hatással lehet a közhangulatra, azt mutathatja, hogy a hatóságok elvesztették a kontrollt. A rövid távú megoldások helyett szerinte inkább hosszú távon kéne foglalkozni a helyzettel, például a támadások különböző kulturális okaival. Durodie szerint ez nagy munka, de a nizzai támadás elkövetőjének esetében vizsgálni kell, hogyan távolodott el a társadalomtól, illetve azt, hogy a „nihilista fantáziáit” sosem kérdőjelezte meg a társadalom nyilvánossága. Durodie elmondta: ezek az egyének valójában nem képviselnek senkit, nincsenek kapcsolatban semmilyen közösséggel, így válhatnak barbárokká, nihilista gyilkosokká.

A titkosszolgálatokkal kapcsolatban elmondta: korlátai vannak annak, amit egy ilyen szervezet tud csinálni. Durodie szerint nem titkosszolgálati probléma, hogy ezeknek az „elveszett” fiataloknak a világképét nem vonták kétségbe a közbeszédben, a középiskolában, az egyetemen.

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/102157

Ajánljuk még a témában