Győzelem

2016. február 22. 7:28

Hargitai Miklós
Népszabadság
Sem az elkötelezett Orbán-hívőknek, sem a megrögzött Európa-pártiaknak nem könnyű eldönteniük, mit intézett a magyar miniszterelnök a brüsszeli csúcson.

Magyarország előre besorakozott a britek mögé – hogy mi hasznunk a döntésből, azt egyelőre még a magyar miniszterelnök sem magyarázta el az övéinek, pedig ezt a 300 ezer Nagy-Britanniában dolgozó magyar biztos kíváncsian várja – mindenesetre talán Orbánnak is része volt benne, hogy a Brexit kevésbé tűnik valószínűnek. Európa pedig elfogadta a szigetország újabb (sokadik) különcködését, és vele az EU kétsebességű jövőjét, cserébe az unió egyelőre egyben maradt, és Cameron a júniusi népszavazáson a kilépés ellen lesz, a Munkáspárt pedig eleve így gondolta.

A migrációs fronton is sikerült egylépésnyit haladni. A kormányfők – köztük Orbán Viktor – aláírásával szentesített megállapodás kimondja: végre kell hajtani azokat a befogadási határozatokat, amelyek a nagy migrációs nyomás alatt álló tagállamok megsegítésére születtek. Két ilyen határozat keletkezett tavaly, és közülük a decemberi a Görögországban és Olaszországban rekedt mintegy 120 ezer menekült kötelező kvóták szerinti szétosztásáról szól; az is benne van, hogy Magyarországnak a két »frontállamból« összesen 1294 menekülőt kell átvennie. A kormányfő tehát az uniós kvótarendszer de facto bevezetését írta alá.

Igaz ugyan, hogy pert indítottunk a szisztéma ellen az Európai Bíróságon, de az egy bizonytalan kimenetelű jogi eljárás, a realitás viszont más: amíg az EU létezik, a tömeges bevándorlást még akkor sem lehet nemzetállami kormányzati hatáskörben kezelni, ha az érkezők nem általában Európába, hanem közvetlenül Németországba, Svédországba stb. mennének. A nemzeti külön utakat nemcsak a tagállamok egymás közötti szolidaritása akadályozza meg (amelynek a magunk részéről mi eurómilliárdokat köszönhetünk), hanem az is, hogy a nemzetállami logikához történő visszatérésért az eddigi vívmányok többségét fel kellene áldozni.

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 31 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Hogy a kormany nem Europa-parti, azt csak a ballibek probaljak sajat maguknak es hiveiknek bemagyarazni. Orbanek eppen azt szeretnek, hogy EUropa maradjon az europaiake, te miki!

Orbán önelletmondó kvóta-pávatánca csak arra jó, hogy végképp elszigetelje Magyarországot Nyugat-Európától.

Orbán önelletmondó kvóta-pávatánca csak arra jó, hogy végképp elszigetelje Magyarországot Nyugat-Európától.

Orbán önelletmondó kvóta-pávatánca csak arra jó, hogy végképp elszigetelje Magyarországot Nyugat-Európától.

Talán elkerülte a figyelmedet a cikkben is említett tény, hogy a napokban alárt ET-zárónyilatkozattal (különösen a 8. f) és h) pontokkal) miniszterelnökünk állást foglalta az eddig általa ellenzett kvótarendszer végrehajtása mellett: http://www.consilium.europa.eu..

Ennyit rólad Gyurcsány!

"A DK szerint Orbán képtelen megvédeni az országot a migrációtól – ami a párt eddigi politikájának, megszólalásainak, Gyurcsány egyszemélyes akcióinak fényében minden idők leggagyibb DK-vicce."

"Pontosabban csak rontana, ha Martin Schulz akaratlanul nem sietett volna a magyar kormány segítségére. Az Európai Parlament elnöke vasárnap azt nyilatkozta:

Magyarország egész biztosan nem vesz részt menekültkontingensek befogadásában, de más közép- és kelet-európai államokban van hajlandóság az együttműködésre.

És ezzel a "mit írt alá Orbán Viktor" meccset akár le is zárhatjuk."
Válasz.hu

A kolléganőm látott egy TV közvetítést valamelyik okt. 6-i ünnepségről. Fel volt háborodva, hogy épp, hogy megmozdította a fejét a hősök tiszteletére a koszorúzáson Schiffer. Nem meghajtotta!

28 országból 20 elutasítja.
Ez Merkel hobbija. Akkor fizesse is ő. Ha kell neki a gazdaság felpörgetése, a demográfia emelkedése csinálja csak, de a saját kontójára. Ne másokat kényszerítsen rá. Ne másokkal fizettesse meg.

Ő diktál. Megint a német diktál.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés