Nem tudott elég jól románul a székely kislány, megalázta a román orvos

2016. február 17. 19:40
Szombaton Kolozsváron elütöttek egy háromszéki iskoláslányt, akit aztán szüleivel és kísérőivel együtt porig alázott egy orvos a gyerekkórház ügyeletén, mivel nem beszéltek elég jól románul – írja a Főtér. Az orvos egyébként „régi motoros” a bíróságokon a portál szerint különféle fura ügyletei miatt.

Busz hajtott át szombaton Kolozsváron a 17 éves, háromszéki Sükei Katalin lábfején. Katalint, aki az Országos Dávid Ferenc Ifjúsági Egylet (ODFIE) által szervezett XIX. Versmondó- és népdaléneklő verseny népdaléneklés kategóriájának győztese volt, mentő szállította kórházba, vele ment a szervezők közül Fülöp Júlia unitárius lelkész, az ODFIE elnöke is.

Rácz Norbert Zsolt kolozsvári unitárius lelkész Facebookos beszámolója szerint a gyerekkórház ügyeletén lépett a színre Ioan Dobrescu orvos, aki rögtön szóvá tette, hogy a erdővidéki lány miért nem ismeri megfelelően a ország hivatalos nyelvét, ha Romániában él - írja a Főtér. A számonkérés és az előzetes vizsgálat után Sükei Katalint beutalták a gyerekkórházba. Sérülését ellátták, de benn tartották, mivel egy vérömleny miatt a röntgenfelvételről nem derült ki egyértelműen, hogy kell-e vagy sem operálni a lábfejét.

Felszereltség? Az nincs

Így hát meg kellett várni a hétfőt, hogy Dobrescu doktor szakvéleményt mondhasson az esetről, hogy kell-e vagy sem operálni Katalin lábfejét. A kórházban megengedték, hogy Fülöp Júlia a lánnyal maradjon, akinek időközben értesítették a szüleit, vasárnap meg is érkeztek Kolozsvárra.

A kórházban – teszi hozzá Rácz Norbert és a  Főtér – a gyerekekkel levő szülőknek széken ülve kellett éjszakázniuk, ágyat nem kaptak, sőt, nekik kellett gondoskodniuk evőeszközről, tányérról, pohárról.

Dobrescu doktor hétfő reggel nyolcra ígérte a vizitet, amiből tíz óra lett. Rácz is jelen volt, amikor a sebész megérkezett, a lány anyja kérte, hogy segítsen neki, mivel románul ért ugyan, de nem beszéli jól a nyelvet.

Kiküldte a letegezett lelkészt

A doktor úr azzal kezdte a vizsgálatot, hogy letegezve az unitárius lelkészt, nekiszegezte a kérdést, hogy „Te mit keresel itt?” Rácz elmondta, hogy a lány és az anyja nem beszél jól románul, nekik segítene. „Hogy hívnak?” – kérdezte Dobrescu hasonló kedvességgel az anyától, aki válaszolt neki. „Na látod, beszélnek románul, menj ki!” – fordult ismét a lelkészhez, aki nem akart akadékoskodni és kilépett a kórteremből.

Katalin lábát másfél óra várakozás után megröntgenezték, kiderült, hogy négy lábujja eltörött ugyan, de nincs szüksége műtétre. Csakhogy még egy napot várakoznia kellett, mivel a rendőrségen csak kedden tudták meghallgatni. A kórházból időközben eltávozott Ráczot kollégája, Fülöp Júlia hívta sírva telefonon, hogy az orvos ismét jelenetet rendezett, mivel őt a kórteremben találta Katalin mellett. Az orvos azt mondta: megírja a Katalin kiutalóját, akkor aztán „annyian lehetnek körülötte, ahányan akarnak” – írja Rácz Norbert.

Közbelép az alpolgármester

„Tehetetlen dühében” a lelkész felhívta telefonon Horváth Annát, Kolozsvár alpolgármesterét, aki személyesen el is ment a kórházba. Az alpolgármester közbelépése nyomán – orvosokkal és a kórház vezetőségével tárgyalt – Katalint átszállították a Clujana városi kórházba, ahol további vizsgálatok után megvárhatta a keddet, és édesanyja jelenlétében nyilatkozhatott a rendőrségnek a baleset körülményeiről.

„Dobrescut az dühítette, hogy a páciens és édesanyja nem beszéltek jól románul, bennünket meg az rendített meg, hogy emiatt mennyire embertelenül viselkedett. Katalin édesanyjának mondta el, hogy nem szükséges az operáció, de a nővel csak négyszemközt volt hajlandó beszélni, azt nem engedte meg, hogy én is jelen legyek és tolmácsoljak, ha szükséges” – mondta a Főtérnek Fülöp Júlia.

Visszatérő vendég a bíróságokon

A Főtér hozzáteszi: Ioan Dobrescu sebészt korábban több ízben megvádolták páciensei, hogy csak csúszópénz ellenében volt hajlandó foglalkozni velük. Néhány évvel ezelőtt tetten érték, amint éppen átvett egy összeget egy kislány karjának megoperálásáért. Dobrescut el is ítélték, de a Legfelsőbb Bíróság végül 2014-ben felmentette. Korábban egy másik hasonló ügyben szintén felmentették. Egyik bíróság sem erősítette meg, hogy az orvos csak pénz ellenében volt hajlandó ellátni pácienseit. Dobrescut orvosi műhiba elkövetésével is vádolták, 2011-ben egy 17 éves lány csontrák okozta szövődményekben halt meg, miután Dobrescu félrekezelte a lány szülei szerint. A szülők akkor felhagytak igazuk keresésével a nagyon bonyolult eljárás miatt.

Összesen 46 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Érdekes dolgok történnek Erdélyben. A sepsiszentgyörgyi polgármestert elengedték Bukarestben, vagy letartóztatták már?

Az ügyben többek között az az érdekes, hogy a beteg magyar kislányt másik kórházba kellett átvinni.

Modortalan ember mindenhol van.
Akárhol is lejátszódhatott volna a történet.
Sajnos, ez van, amikor egy ember nem tisztel senkit sem.
Csak szólok, hogy ettől még nem oláhozni, férgezni, a románok sem mind ilyenek.

1. Alap, hogy a román állampolgárságú magyar rendesen tudjon románul, a saját és a szerettei érdekében.

2. Az orvos egy szar alak.

Sajnos ez csak félig jó, a nyári választás előtt a biztos befutó Antallt meghurcolják:

http://itthon.transindex.ro/?h..

Gyakorlatilag nem folytathatja a polgármesteri tevékenységét.

Úgy, baszd meg, hogy ha idegenek közt élsz, akkor tudnod kell a nyelvüket, hogy ne csinálhassanak belőled túl könnyen csicskát. A saját érdekedben, mert az idegenek vagy az államuk nem fogja fogni a kis kezedet, és kinyalni a kis seggedet. Felelősség magadért és a sorsodért, hülyegyerek.

Jól hasonultam? :)

Mellébeszélsz. Romániában él, román állampolgár. Ha románok közé téved, a románok jóindulatára bízza magát. Felesleges kiszolgáltatottság.

Sajnálom, ha nem érted, hogy kisebbségiként önmagadat hozod hátrányba, ha nem beszéled az országod hivatalos nyelvét. Szülőként pedig a gyerekeddel tolsz ki, ha nem tanítod meg rá, nem csupán azért, mert az országban hátrányba kerülhet, hanem azért is, mert sokkal könnyebb a környezetéből nyelvet tanulnia, mint iskolában.

Akkor hogyan került magyarul nem tudó orvos elé a hazájában? Vagy az is magyar volt, csak nem szeret magyarul beszélni?

És mit fog csinálni a lány, ha egy elszabadult villanyautó tart felé, és egy román románul kiabálja, hogy ugorjon el, de nem érti, mert nem ismeri az országa nyelvét...? Vagy mit csinál, amikor hivatalos ügyeket kell intéznie (tegnapi hír és a tendenciák megvannak)? Minden ügyhöz mások segítségét kéri?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés