Szerződést tépni

2016. január 11. 7:40

Megyesi Gusztáv
Népszabadság
Abban a Hosszú Katinka-mozdulatban benne volt a becsapott és kizsigerelt tanárnő, ápolónő, vasutas, buszsofőr vágya, ami terméketlen vágy persze, mert velük s a többiekkel könnyen elbánnak.

„Nem akarnánk mi is katinkázni, ám most már egyre többen írják és mondják, hogy Hosszú Katinkát ki fogják nyírni. Mert azért hiába világbajnok úszónője ő a nemzetnek, s a legfőbb olimpiai reménysége, mégiscsak összetépte a tévé kamerái előtt a tizenkétmilliós szerződést, amivel akaratán kívül is szimbólummá vált, s ez veszélyes dolog.

Uszodákon és a sport világán is túl, abban a mozdulatban benne volt a becsapott és kizsigerelt tanárnő, ápolónő, vasutas, buszsofőr vágya, ami terméketlen vágy persze, mert velük s a többiekkel könnyen elbánnak; ők soha nem vitték semmire, és feltehetőleg ezután se viszik. A bajnoknőt viszont nem lehet szimpla kézlegyintéssel elintézni, lekurvázni, mint valami ápolónőt, ez a nő már valaki, aki nem hunyászkodik meg előttük. Néha olyan jó elképzelni, hogy egyszer majd nekünk is lesz bátorságunk és lehetőségünk szerződést összetépni, ami után nem hagynak bennünket cserben a társak, és akkor talán minden megváltozik.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 30 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Függetlenül attól, hogy ebben az esetben kinek volt, van, lesz igaza, a ballib média és az ellenzéki pártok hétbőrlenyúzása Hosszúról mindenkinek elvette a kedvét attól, hogy a jövőben szakmailag nyilvánosan megszólaljon.

Amerikában az edző nem volt megfelelő, itt a feltételek nem jók. Van olyan hely, ami ok?
Talán Dubaj?

Ezt az elemzést érdemes elolvasni:


http://24.hu/sport/2016/01/08/..

Kiderül a hozzászólásomból, hogy itthon az edzővel meg van elégedve:-)))))))))))), csak a feltételekkel nem.

Attól tartok, hogy ez az egész cirkusz Hosszúnak árt a legjobban ( a ballib média tevékenységének köszönhetően ). Amikor az olimpián ott fog állni a rajtkövön, lehet, hogy eszébe fog jutni, hogy már nem drukkol neki mindenki tiszta szívből, hanem lesznek, akiknek rossz lesz a szájízük.

E lehet abból a nézőpontból is indulni, hogy miképpen történik az eredmények díjazása. Pofára, vagy előre meghatározott eredmény alapján.
A 12 milliós szerződés pedig a teljesítmény díjazásnak ellentmond, mert tetten érhető az"árukapcsolás".

"Aranyak és milliók: hol mennyit ér az elsőség?

Magyarország

Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke kijelentette, a londoni játékok végéig nem hozzák nyilvánosságra, mekkora juttatásban részesülnek az eredményes sportolóink. Annyi azért kiderült, hogy minimum annyit megkapnak a mostani hősök is, mint a négy évvel ezelőttiek. 2008-ban a magyar arany- 20, az ezüst- 18, míg a bronzérem 14 millió forintot ért. Hazánk tehát bőkezű az olimpikonjaival, mivel a jólétük miatt irigyelt szomszédaink, az osztrákok mindössze 7.8 milliót adnak a bajnokaiknak."
http://www.nemzetisport.hu/oli..

Mi az oka, hogy előre nem hozzák nyilvánosságra. Mi az oka, hogy a díjazásnak nincs előre meghatározott szabálya? Milyen ösztönző ez a megoldás?
A versenyzőknek milyen az értékelése és ezzel miképpen függ össze a pénzbeni támogatás? Előre le van fektetve, vagy csak utólag "fülbesúgással" döntik el?

Tapasztalatcserére meghívnak külföldi szakembereket, akik ismertetik a sportágban végbemenő edzési változásokat, vagy megelégszenek a 30 éves saját tapasztalattal? Az senkinek nem szúrja a szemét, hogy más országokban sikeresen alkalmazzák a technikai eszközöket amit HK megemlít?

"... a népszerűbb sportágakban (és az úszás ilyen) tényleg olyan rohamléptekkel halad a mezőny, olyan sok helyen űzik magas szinten, hogy az már önmagában nem elég, amikor egy kiugróan tehetséges sportoló rengeteget edz egy lepattant medencében. Elképesztő, hogy a megdönthetetlennek hitt cáparuhás rekordok már sehol nincsenek- számítógépes elemzések, vadonatúj módszerek az edzésben, a regenerációban és ki tudja még mi minden segített ebben.

Az úszószövetségben nyilván zavart keltett a legnagyobb sztár kritikája, ám a napokban jött a folytatás, amikor Hosszú Katinka látványosan, nyilvánosan tépte szét a szövetség által kínált szerződést, ami 12 millió forintos támogatásról szólt. Meg kell jegyezni, szép pénz ez, de a versenyző a saját erejéből is meglehetősen jól keres, csak az idei évben a világkupa összetett győzteseként százezer dollár pénzdíjat tett zsebre, ami majdnem 30 millió forint. Persze jó a 12 millió forint is, és ezért becsülendő, hogy nem mondta azt, elteszem a pénzt, szent a béke, aztán hagyjuk ezt a témát.

Gyárfás Tamás ezek után visszatámadt, szerinte éppen Katinka támasztott alaptalan pénzügyi követeléseket, és számára érthetetlen a versenyző kritikája, hiszen mindenki más nagyon elégedett és boldog a sportágban.

A helyzet attól a ponttól lett a kritikus, hogy a mostani politikai vezetés számára a sport még inkább kiemelt területté vált. Óriási pénzek áramolnak ide, a szövetségekhez is, az infrastruktúra fejlesztésére is.

... ha az élvonalban akar maradni akár a magyar úszás, akár bármelyik másik sportág, akkor bizony fel kell zárkózni a többiekhez sportszakmai szempontból. És ez nem presztízsberuházásokról szól, meg a reprezentációról, hanem akár az alsóbb szinten végrehajtott szemléletváltásról. Amikor pedig a legjobb reakció a kritikára az, hogy az egyeztető SMS az érdekelt fél mellett a sajtónak is elmegy, el lehet gondolkodni azon, ki milyen stílushoz, elintézési módszerekhez szokott a magyar sportéletben."
http://sportfoglalkozas.reblog..

Ezekről kellene a vitának szólni és nem arról, hogy ki, mikor és milyen mértékben sértett meg, sértődött meg.

Azonban úgy látszik ez a téma kényes lenne, ezért kellett valamit találni amivel el lehet fedni, el lehet a vitát más útra terelni.
Erre bizonyíték a 12 milliós szerződés történet is.

"Törös Károly úszóedző, a Magyar Úszószövetség elnökségi tagja azt nyilatkozta, a netanyai rövidpályás Európa-bajnokságon komoly szóváltásba keveredett Hosszú Katinka férjével, Shane Tusuppal, és az is megfordult a fejében, hogy leüti."http://www.origo.hu/sport/usza..

Mely országból tisztelsz meg minket igen kulturált megfogalmazású véleményeddel:-))))))))))))))))))

"Uszodákon és a sport világán is túl, abban a mozdulatban benne volt a becsapott és kizsigerelt tanárnő, ápolónő, vasutas, buszsofőr vágya....stb.
Megyesi Úr! Azért ez nagy teljesítmény!
Egyedül, ilyen hülyeségeket írni....A Rákosi rendszer újságírói tudtak ilyen stílusban, és gondolkodásmódban fogalmazni! Persze nem csodálkozom.

Abban a mozdulatban benne volt,hogy fejlett szakszervezetek nélkül nem lehet fejlett kapitalizmust építeni, csak mutyi kapitalizmust.

Ilyen mozdulatot nem egy magányos sportalkalmazottnak, hanem a sportolók szakszervezerti vezetőjének kellett volna tennie.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés