Fülsiketítő csend az ENSZ-ben

2015. október 3. 16:50
Benjamin Netanjahu 45 másodperces csendszünettel nyomatékosította beszédében: az ENSZ nem reagált semmit arra, hogy Irán Izrael elpusztítását tervezi.

„Irán népem elpusztítását ígéri, és az erre való nemzetközi válasz fülsiketítő csend volt” – mondta el Benjamin Netanjahu az ENSZ-közgyűlés általános vitáján csütörtökön, majd a nyomaték kedvéért mintegy 45 másodpercen át hallgatott a világszervezet Közgyűlésének szónoki emelvényén.

A vitán az izraeli miniszterelnök arról beszélt, hogy az iráni nukleáris megállapodás nem a békét, hanem a szankciók eltörlése és a Teheránhoz befolyó dollár milliárdok miatt a háborút teszik valószínűbbé. Kijelentette, hogy a palesztin elnök előző napi bejelentése ellenére kész azonnal és feltétel nélkül tárgyalásokat kezdeni a Palesztin Hatósággal.

A kormányfő arra figyelmeztetett, hogy a Teheránnal szemben bevezetett szankciók megszüntetése után „a pórázát és szájkosarát vesztett Irán zsákmány után indul majd”.

Leszögezte: Izrael nem fogja megengedni, hogy Irán – mint fogalmazott – betörjön, belopakodjon vagy besétáljon a nukleáris fegyverklubba. Szavai szerint nincs nagyobb fenyegetés a világ számára mint az, amikor „a radikális iszlám a nukleáris fegyverekkel párosul”, a Teheránnal megkötött megállapodást pedig e „szentségtelen frigy házassági anyakönyvi kivonatának” nevezte.

Izrael az ENSZ-et védelmezi

A beszédében Netanjahu kitért arra is: hazája „a világ egyetlen erejének sem engedi meg, hogy a jövőjét veszélyeztesse”. Az iráni vezetőknek azt üzente, hogy az Izrael elpusztítására vonatkozó terveik kudarcot fognak vallani, az ENSZ-nek pedig azt, hogy fogadjanak el bármilyen határozatokat is a világszervezetben, „Izrael mindent megtesz majd, ami szükséges, hogy megvédje államát és népét”. Kijelentette, hogy országa a fanatizmussal és a barbársággal a frontvonalban harcolva az ENSZ-et védelmezi és arra kérte a világszervezetet, hogy álljon ki Izrael mellett. 

Netanjahu szerint az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet és az Irán jelentette közös fenyegetettség közelebb hozza egymáshoz Izraelt és arab szomszédjait. 

Kijelentette, hogy kész azonnal és feltétel nélkül tárgyalásokat kezdeni a Palesztin Hatósággal, de – utalva a palesztin elnök szerdai közgyűlésbeli beszédére, miszerint nem tekinti magára nézve kötelezőnek az 1993-ban oslói megállapodást – felhívta a figyelmet, hogy Mahmúd Abbász nem hajlandó erre. Állítása szerint  ő maga továbbra is elkötelezettje a két állam egymás melletti létezésére épülő rendezésnek. 

Az izraeli vezető leszögezte, hogy továbbra is az Egyesült Államokkal való szövetség Izrael legfontosabb partneri kapcsolata, a Barack Obama elnök és a közte az iráni nukleáris alku miatt kialakult nézeteltérést „családon belüli vitaként” jellemezte.

Összesen 91 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Egy 80 milliós ország egy 8 milliós( 6 millió zsidó) gyűszűnyi méretű országot fenyeget, mivel a papi diktatúra teológiai alapon, a koránból levezetve akarja megsemmisíteni Izraelt. A kapzsi Nyugat minden kis nemzetet magára hagy, így Izrael is csak magára számíthat. Csak keményen Bibi.

Nagy a kavar, nem lesz jó vége!

" fülsiketítő csend"

???????????????????

Az ellenség keze betette a lábát Izraelbe is.

Azért azt senki sem vitathatja, hogy az iráni politikai elit megszólalói Izrael létét kérdőjelezik meg. Az USA nem szabta a megállapodás feltételéül ennek deklarált elutasítását. Netanjahunak igaza van.

A perzsák épp most kezdenek nyitni a nyugat felé, az oroszokkal már eddig is elfogadható kapcsolataik voltak. Nem kell túlreagálni a dolgokat akkor, amikor egy békésebb iráni vezetés van hatalmon.

Eszem ágába sem lenne. se oda, se a szaudiakhoz (be sem engednének). Egyszerűen arra céloztam, hogy a korábbi, fatvákat kiadó teokráciohoz képest ezek valamivel normálisabbak.

Sorry, teokráciához....

Azért szerintem ez sokat elárul arról, hogy az ISIS miért olyan erős.

"...Netanjahu szerint az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet és az Irán jelentette közös fenyegetettség közelebb hozza egymáshoz Izraelt és arab szomszédjait..."

Azok a bizonyos hátsó szándékok meg a mocskos politika, mely szerint az ISIS nagyobb gond mint Izrael...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés