Egészségügyi tüntetés: „Meg kell állítani az elvándorlást”

2015. július 2. 9:12
Béremelést, cafeteria-rendszert, a szakdolgozói életpályamodell azonnali bevezetését követelte szerda délután több ezer egészségügyi dolgozó a Parlament előtt.

Több ezer egészségügyi dolgozó tartott szerda délután demonstrációt a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara szervezésében a Kossuth téren, a Parlament előtt.

„A médiában az megy ki, hogy milyen jó az egészségügy, holott ez nem igaz” – vélekedett egy demonstráló.

A demonstráción tizenkét pontot tartalmazó szórólapot osztottak ki, amelyen az egészségügyi szakdolgozók követeléseiket fogalmazták meg a kormánynak. Ezek között egyebek mellett szakdolgozói életpályamodell azonnali bevezetését, a bértárgyalás azonnali megkezdését, 50 ezer forintos alapilletmény-emelést, cafeteria-rendszer bevezetését, valamint az egészségügyi államtitkárságon belül az ápolásügy képviseletének megerősítését kérték.

„Szakdolgozók nélkül nem lehet egészségügyet építeni, és biztonságos betegellátást nyújtani” – mondta Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke. Balogh kihangsúlyozta: a döntéshozóknak meg kell állítaniuk az elvándorlást, hogy a fiatalok számára vonzó legyen az egészségügyi hivatás.

 

Összesen 52 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Egy kerites olcsobb.

be is lehet zárni a korházakat, így lassan fölöslegesen vannak...

nem akarnak foglalkozni a bezegekkel inkább lecsapják a lábát, hoyg ne keljen felhasználni a maradék cuccot és így gyorsabb és beadják a betegnek neki ez jó lesz, aláírja és még perelni sem perelhestz,...

mennyivel emelték a jövőévi budzsében az eű támogatást?

tradició, hoyg utáljuk a cigányokat és a zsidókat, mióta?

most akkro tradició vagy nem, komolyan kérdem érdekel...nagyi falújában is elkezdték utálni a zsidókat, miután kiadták az ukászt és egy hét után már lágerben is voltak...te előtte héten még mosolyogva vásároltak náluk cipőt meg kenyeret...

sajnálom, hogy ennyit ér a szavad...

Az orvosi, ápolói fizetéseket, valahogyan a teljesítmény és minősége értékelését nem mellőzve, de nem emelni, hanem többszörözni kéne.

Ezekre az emberekre a gazdag európai országokban óriási kereslet van. Ha a tisztességes bérrendezés elmarad, cca. a fele el fog menni, belátható időn belül és már most is kevesen vannak.

A jó ápolók bérét a duplájára, az orvosokét olyan 2.5-szeresére emelni nehéz döntés lenne, mert mindenki keveset keres, sokat dolgozik. Viszont kimondottan az egészségügyben dolgozókat várják a szerencsésebb és nem is olyan távoli országok. Nemcsak a kereset a vonzóbb kinn, de más a vezetési, munka kultúra, felszereltség és egyáltalában.

A változtatás legnagyobb akadálya, h. döntési helyzetben vszg, azok vannak, akiknek a jelenlegi metódus is jó, hálapénzestől, stb..

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés