Bokros ma sem csinálná másképp

2015. március 13. 10:41
Bokros Lajos csak amiatt aggódott húsz évvel ezelőtt, hogy a társadalom és a gazdaság hogyan reagál a Bokros-csomagra.

A Bokros-csomag keretében húsz évvel ezelőtt 9 százalékkal leértékelték a forintot, befagyasztották a béreket, csökkentették a családtámogatások jogosultsági körét, valamint felemelték a nyugdíjkorhatárt és tandíjat vezettek be a felsőoktatásban. A csomag több elemét később az Alkotmánybíróság megsemmisítette. 

Draskovics Tibor akkori pénzügyminisztériumi államtitkár Bokros-csomag 20. évfordulójára szervezett konferencián azt mondta: „1995-re eljutottunk a falig, és mint egy nem túl professzionálisan működő kisvállalkozás, napi, később heti értekezleteken döntöttünk arról, hogy melyik számlát fizessük be.

Bokros Lajos a rendezvényen leszögezte: ma sem csinálná másképp. Szerinte a program a helyén volt, csak azon izgultak, hogy a társadalom és a gazdasági szereplők úgy reagálnak-e, ahogy arra számítottak. „Szerencsére Magyarország addigra már kellően piacosított magántulajdonosi gazdaság volt, és így az eredmények rövid időn belül bejöttek” – értékelte.

Összesen 31 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Mint a Bourbonok, akik Talleyrand szerint 'semmit sem tanultak, és semmit sem felejtettek'.

Bokros és az MSZP "jól illettek" egymáshoz. Az 1990-es benzináremeléskor az MSZP szervezte a taxissztrájkot, '94-ben a 3,60-as kenyér illúziójával és margarétát fújó kislány plakátokkal szereztek 51%-ot. Aztán lett belőle Horn és Bokros. Az MSZP "szociálisan érzékeny" imázsához képest volt akkoriban ez igen nagy csalódás sokak számára.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés