A harcnak sosem lesz vége

2015. február 27. 19:39

Pintér Bence
Mandiner
Elképesztő, hogy Orbán Viktor 2015-ben még mindig az elmúltnyolcév elleni harcot próbálja erősíteni. Talán éppen a harcos hozzáállás az, amit egyre kevesebben viselnek el még a párt hívei közül is.

„Lett volna miről beszélnie Orbán Viktornak. A jelentős népszerűség-csökkenés, a Veszprémben elbukott kétharmados többség, Simicska Lajos magánháborúja, a külpolitikai elszigeteltség és a párt belső repedései mind-mind alkalmat adtak volna a bátor szembenézésre. Aztán nem történt semmi.

»Zászlónk magasan lobog, eszménk vezércsillaga a polgári Magyarország, ebben nem lesz változás száz évig« – mondta a miniszterelnök pénteken a Várkert Bazárban tartott évértékelőjén. Azt azonban elfelejtette közölni a miniszterelnök, hogy mit is jelent manapság a Fidesz számára a polgári Magyarország, amiről mostanában nem gyakran esett szó – amikor szó esett róla, akkor pedig éppen az derült ki, hogy ez a fogalom csak egy termék. Talán G. Fodor Gábor szavait ellensúlyozandó Balog Zoltán »emberminiszter« és Orbán Viktor szájából nagyon sokszor hangzott el most a polgár és a polgári szó.

A miniszterelnök részben kedvenc témáit ismertette újra: véleményét Európa válságáról, az illegális határátlépőkről, a »jelző nélküli«, avagy illiberális demokrácia létjogosultságáról és a pragmatikus viszonyról Oroszországgal. Ez után hosszasan sorolta a Magyarország gazdasági eredményeit: gyakorlatilag a közmédia Híradójának mint egy Best Of válogatásaként. Orbán szerint Magyarország előrébb tart mindenkinél, minket másolnak Európában, csodálják a magyar gazdaság sikereit. Ezek kötelező körök, az igazságtartalmát hosszasan lehetne vitatni. Az egyetlen vitathatatlan pont, hogy a devizahitelek forintosítása nagyon jókor jött.

A fontos kérdésekre azonban nem válaszolt Orbán Viktor. Utalt Simicskára: azt mondta, hogy sem egyéni, sem csoportérdek nem kerülhet a haza szolgálata elé. Ez vajon csak mától van így, vagy az elmúlt öt évben is így volt? A két szék között a pad alá eső magyar külpolitikát annyival intézte el, hogy egyrészről ugye minket másol mindenki, másrészről pedig egy csomó külföldi politikus járt Magyarországon, biztos nem véletlenül. Arról nem esett szó, hogy a pragmatikus oroszpolitika még lengyel barátainkat is elidegenítette tőlünk. Nem esett szó a fiatalokról sem, arról a százezres tömegről, amelyik nyugatra ment dolgozni. Volt viszont szó a nyugdíjakról: remélem, rosszul értettem, és nem a 13. havi nyugdíj visszavezetésére utalt Orbán Viktor a beszédben.

A veszprémi vereséggel már hosszasabban foglalkozott a miniszterelnök. A fő tanulság, amit leszűrt belőle, az az, hogy a párt és hívei nem harcolnak eléggé. Tehát, hogy még több harcra van szükség, mégpedig nem más ellen, mint a szocialisták ellen. Egészen elképesztő, hogy Orbán Viktor 2015-ben még mindig az elmúltnyolcév elleni harcot próbálja erősíteni, miközben a második legerősebb párt a Jobbik, a széttöredezett baloldal pedig még csak a kanyarban sincs. A Jobbikról nem esett szó konkrétan, viszont az újonnan megnevezett célcsoport, a »rendszerváltás vesztesei«, avagy a „keményen dolgozó emberek«, esetleg »melósok« pont a Jobbik táborának egy jelentős része.

Talán éppen a harcos hozzáállás az, amit egyre kevesebben viselnek el még a párt hívei közül is. Mindig háborúzni, mindig újabb legyőzendő ellenséget találni egy idő után fárasztó lesz. A párt kemény magján kívül kevesen hiszik ma el, hogy jelenleg vagy a közeljövőben az MSZP fenyegetné a Fidesz hatalmát. Ha valamit megérthetett volna a Fidesz és vezetője a veszprémi vereség kapcsán, az az, hogy azok a szép idők, amikor elég volt a szocialisták visszatérésével fenyegetőzni, véget értek. A választók egy jelentős része már csupán ennyiért nem hajlandó a Fideszre szavazni. Ráadásul az urizálás egyre inkább felidézi sokakban a luxusbaloldal egykori arroganciáját.

Orbán Viktor láthatóan nem ezt az üzenetet fogta fel a veszprémi fiaskóból. Hanem azt, hogy harcolni kell. De lehet, hogy már többen vannak ebben az országban azok, akik békét akarnak.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 104 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"De lehet, hogy már többen vannak ebben az országban azok, akik békét akarnak.”"
Ha esetleg OV megbukna, s 1-2 éven belül csak a rezsiköltségek duplájára emelkednének, pontosan tudnák, miért nem akarhatnak békét.

Jól van Bence fiam, a helyedre, illetve a kocsmába mehetsz, a többiek is teljesítették már a házi feladatot, s békésen iszogatnak. Tedd ezt Te is.

Pintér Bence olyat kér számon Orbántól, amiről maga is tudja, hogy hülyeség...
Ez egy évértékelő, könyörgöm, kezeljük is úgy.

Aha.
Tényleg nagyon kellene már a békesség.
Tessék szíves lenni ezt közölni az itt is szemlézett ellenzéki hölgyekkel, urakkal és sajtóslapajokkal is.
Ők ugyanis szintén nem olajággal jöttek.
(Ja, és a tükörképpel sem ártana)

A választók, köztük magam is ezt másképp látják, és nincs szükségünk arra, hogy mások megmagyarázzák, mi mit gondolunk.

Pontosan!Csak az nem érti mindezt, aki nem akarja érteni, pedig igen egyszerü.

La kéne már szállni az üres kommunikáció kehes gebéjéről.

Hahó, ez a politika, valaki ellen mindig harcolni kell.

Jhaj...nem szeretnélek megbántani, ezért inkább nem írok semmit.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés