Jobbik: Szánjon több pénzt a kormány a pszichiátria fejlesztésére!

2014. augusztus 7. 15:26
A Jobbik arra szólította fel a kormányt, hogy vonjon be többletforrásokat a pszichiátriai terület fejlesztésébe és térképezzék fel, hogy kik szorulnak kezelésre. A párt szerint a pszichiátriai gyógykezelés elrendelésének rendszere is felülvizsgálatra szorul.

Lukács László György, a Jobbik országgyűlési képviselője csütörtökön az egykori Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (OPNI) előtt tartott sajtótájékoztatót, ahol azt sürgette: a kormány fordítson több pénzt a pszichiátriai terület fejlesztésére. Szerinte azt is fel kellene térképezni, hogy kik szorulnak kezelésre. Az úgynevezett combinós gyilkosra utalva azt mondta: a pszichiátriai intézet hiánya továbbra is óriási gond a társadalomban. Megjegyezte: a korábban kezelés alatt álló elkövető – aki egy idős asszonyt lökött a villamos elé – „kiesett” a korábbi állami védőhálóból.

Bírálta, hogy az OPNI-t hét évvel ezelőtt bezáratták a „szélsőliberális kormányok”, a Fidesz-kormány által létrehozott Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet pedig nem adta vissza a rendszerből eltűnt aktív ágyakat. Lukács László György szerint a kormánynak olyan, az OPNI-hoz hasonló adottságú intézet létrehozására kell törekednie, amelyben elhelyezhetik az ellátásból tömegesen kikerült betegeket. A kormány „ne stadionépítésekben gondolkozzon, hanem képletesen szólva rúgjon labdába a pszichiátria területének fejlesztése területén is”, mert ez a szakmai követelmény egyezik a társadalom elvárásával is – fogalmazott.

Az ellenzéki politikus az egészségügy és kifejezetten a pszichiátriai gondozás területére vonna be többletforrásokat, emellett azt sürgette, hogy az ellátásért felelős minisztérium térképezze fel azokat a betegeket, akik nagyrészt hajléktalanként élnek különböző pszichiátriai megbetegedésekkel, és nemcsak magukra, hanem a társadalomra is veszélyt jelentenek. 

A képviselő szerint felülvizsgálatra szorul a pszichiátriai gyógykezelés elrendelésének rendszere is, mert az intézetek és a kezelést elrendelő bíróságok jelenleg kényszerhelyzetben vannak. A Margit hídnál történt combinós esetre visszatérve azt is kijelentette: az ügyben nem az orvosok felelősségét kell vizsgálni, hanem a rendszerét.

Összesen 14 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Szabad ágy még csak volna. A gond az, hogy tudomásom szerint kényszergyógykezelést alig lehet elrendelni (bíróság?). Ha kint van a beteg ember, akkor meg az ő belátásán múlik az, hogy szedi-e a gyógyszereit (amitől normálisan viselkedik), vagy elfelejti, és akkor beborul.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés