Megveszi az állam az MKB Bankot

2014. július 24. 14:37
Az eddigi tulajdonos Bayerische Landesbank igazgatótanácsának elnöke azt nyilatkozta: nagy megkönnyebbülés, hogy megszabadultak az MBK Banktól. A közlemény szerint a magyar leánybankot – amely a legveszteségesebb magyar bank – 55 millió euróért adták el a kormánynak, emellett a a Bayerische Landesbank elengedte az MKB Bankkal szembeni 270 millió eurós követelését.

A magyar kormány vásárolja meg az MKB Bank Zrt.-t (MKB Bank) a Bayerische Landesbanktól (BayernLB) – közölte csütörtökön a bajor tartományi bank. A közlemény szerint a kormány 55 millió eurót fizet a bankért. A BayernLB ugyanakkor elengedi az MKB Bankkal szembeni 270 millió eurós követelését. Az ügyletet a tervek szerint szeptemberig véglegesítik.

Az MKB Bank értékesítése „nagy megkönnyebbülés” – idézték a közleményben Johannes-Jörg Rieglert, a bajor állam többségi tulajdonában lévő bank igazgatótanácsának elnökét. A magyar leányvállalat értékesítése „a múlt egy terhétől” szabadítja meg a társaságot – tette hozzá Markus Söder bajor pénzügyminiszter, aki kiemelte, hogy „kemény, de fair” tárgyalásokat folytattak az MKB Bank sorsáról. A megállapodással „lezártuk a magyar fejezetet” – mondta Söder.

A BayernLB 1994-ben szerzett tulajdonrészt az MKB Bankban, és a legutóbbi, 2014 februári kimutatás szerint egy részvény híján a bank 100 százalékos tulajdonosa.

Az MKB Bank a legveszteségesebb magyar bank. A magyar számviteli szabályok szerint 6 milliárd forint, a konszolidált nemzetközi kimutatás (IFRS) alapján pedig 121,5 milliárd forint adózás előtti veszteséggel zárta a tavalyi évet. A két eredmény közötti eltérést rendkívüli tétel okozta, amely a hitelintézet tőkehelyzetének megerősítését szolgáló tulajdonosi intézkedéscsomag része volt. 

A BayernLB a közelmúltban több lépcsőben mintegy 670 millió euró értékű tőkeemelést hajtott végre magyar érdekeltségénél.

A bajor állam 10 milliárd eurós támogatással mentette ki a BayernLB-t a 2008-ban elmélyült világméretű pénzügyi válságból. Az Európai Bizottság egy sor intézkedést, köztük a magyar leányvállalat értékesítését írta elő az állami támogatás ellentételezésére.

Összesen 60 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

ha nem tetszik az utolsó bekezdés, akkor a többit olvasd és a képeket nézd..

arra esetleg nem is gondoltok, hogy

1. lehetett egy nagy piros pontot szerezni a bajoroknál ezzel a tranzakcióval

2. ha az államnak is hitelezett a bank akkor az dupla haszon az államnak

arra azért kíváncsi lennék hogy hozták ezt össze a nem éppen a pénzügyi kultúrájuk lazaságáról híres bajorok...

valami oka csak volt h rekordveszteséget produkáltak

hát az nagy baj, mert az állaon kívül ha valami nagy gebasz lesz senki nem fog segíteni rajtad

pl. a romány vagy a szlovák állam tuti nem fog

Az Index írása ködösít, s csak részben igaz. A Napi.hu http://www.napi.hu/nemzetkozi_.. írása, ha valaki ismeri a magyar számviteli és a konszolidált nemzetközi kimutatás (IFRS) szabályait és a kettő közti különbözetet, akkor megérti, hogy miből származik a hiány és mit jelent az anyabank kölcsönadott feltőkésítése. Aki viszont nem ismeri, vagy ködösíteni akar, az az Index szerzőjét követi.

A hiánnyal kapcsolatban a következőket írja a Napi.hu;
„Az MKB Bank a magyar számviteli szabályok szerint 6 milliárd forint, a konszolidált nemzetközi kimutatás (IFRS) alapján pedig 121,5 milliárd forint adózás előtti veszteséggel zárta a tavalyi évet. A két eredmény közötti eltérést rendkívüli tétel okozta, amely a hitelintézet tőkehelyzetének megerősítését szolgáló tulajdonosi intézkedéscsomag része volt.
A fő tulajdonos BayernLB 2013 végi döntése nyomán több lépcsőben, kombinált eszközöket alkalmazva megerősítette az MKB tőkehelyzetét, melynek egyik eleme a január végi 80,2 milliárd forintos zártkörű alaptőke-emelés volt. A feltőkésítés eredményeképpen az MKB Bank ma már messze felülteljesíti a tőkeerőre vonatkozó jogszabályi elvárásokat, 16 százalékot meghaladó tőkemegfelelési mutatója igen jónak számít.”

Egyébként itt megtekinthető az MKB korábbi tevékenységének beszámolói, 1997-2013 évig bezáróan.

https://www.mkb.hu/az_mkb_bank..

Egy dolog valahogyan elsikkadt. A bajorok a nagy összegű állami támogatás miatt, rá voltak kényszerítve arra, 2015-ig adják el egyebek mellett a magyar leánybankjukat. Ez a vétel szempontjából, különösen úgy, hogy valószínűleg most nincsen sok potenciális vevő, ideális volt az államnak.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés