Séta az életért: a meg nem születettekre is emlékeztek

2014. június 5. 9:19
1956. június 4-én életbe lépett az a rendelet, amely törvényessé tette azt a gyakorlatot, hogy komoly indok nélkül, „on request” kérvényezhető az abortusz. Erre emlékezett szerdán a Séta az életért, amelyet Európa több városában is megrendeznek – írja a Családháló. A séta fővédnöke Soltész Miklós volt.

1956. június 4-én életbe lépett az a rendelet, amely törvényessé tette azt a gyakorlatot, hogy komoly indok nélkül, „on request” kérvényezhető az abortusz. A legfrissebb adatok szerint ha  nem lép életbe az on request abortuszokat lehetővé tévő rendelet, ma 5,8 millióval lennénk többen. Noha az Alkotmánybíróság 1998-ban alkotmányellenesnek nyilvánította az on request típusú terhességmegszakításokat, változás a mai napig nem történt — írj a Családháló.

Erre emlékezett a június 4-i, szerdai Séta az életért program, amely délután háromkor kezdődött az Ötvenhatosok terén. A menet a Jókai téren, az Erzsébet téren, a Március 15. téren keresztül érkezett a Tabánba, ahol a megfogant és megszületett gyermekek megáldása, közös ünnep, koncertek, táncház, kirakodóvásár várta az érdeklődőket. A programon tanácsadásra, beszélgetésre is lehetőség volt többek között gyásztanácsadók vezetésével. A séta fővédnöke Soltész Miklós Szociális, Család-és Ifjúságügyért felelős államtitkár volt. A Séta az életért elnevezésű programot Európa számos városában megrendezik.

Magyarországon ma 1000 terhességre 470 abortusz jut. Ezeknek az eseteknek 97 százalékát „súlyos válsághelyzetre” hivatkozva végzik el, ami a gyakorlatban a Családháló szerint nem jelent semmit, hiszen a válsághelyzet fennállását a magzatvédelmi törvény végrehajtási rendelete nem teszi lehetővé, így tulajdonképpen Magyarországon 58 éve bárki bármikor, mindenféle indoklás nélkül megszakíttathatja a terhességét. Csupán a fennmaradó 3 százalék esetében állt fenn a három törvényes indok valamelyike, azaz a várandós nő egészségét súlyosan veszélyeztető ok, a magzat súlyos fogyatékossága, illetve az, hogy a magzat nemi erőszakban fogant — írja a portál.

Albertné Görgey Zsuzsanna, a Magyarok Európában egyesület elnöke, a Séta az életért program szervezője a Családháló kérdésére elmondta: azokban az országokban, ahol tilos az abortusz, sokkal felelősségteljesebben gondolkodnak: utánanéznek, jobban vigyáznak, védekeznek, ismerik az alternatív lehetőségeket. Ha viszont törvény által szabad megszakíttatni egy terhességet, gondolkodás nélkül megteszik. Görgey Zsuzsanna hiányolja az alapos és minden részletre kiterjedő tájékoztatást is.

„Rengeteg olyan nővel találkozunk, akik súlyos lelki terhet cipelnek egy életen át, mert annak idején nem kaptak megfelelő tájékoztatást, elvetették a gyermeküket – mondja Görgey Zsuzsánna. – Az abortusz után minden nőnek ott marad a lelke mélyén egy nagyon komoly gyász, ami miatt a feldolgozatlanság következtében sokan fordulnak érzéstelenítő megoldásokhoz, alkoholhoz, droghoz, nyugtatókhoz, antidepresszánsokhoz.”

Összesen 41 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nemcsak az USÁ-ban, hanem szerte Európában.
Hallottam egy lengyel orvosról, akinek Svédországban ahol "fri abort" van, azért szűnt meg a munkaviszonya, mert nem akart abortuszt "csinálni".

Svédország egy igen érdekes ország, ha a szabadságjogokról van szó...

Ez igaz, de Svédország rendkívül buszke magára, hogy ott mekkora szabadság van. Persze -ezek szerint- ez csak addig igaz, ameddig az egybevág azzal, amit ők helyesnek gondolnak.
Ezt hívják úgy, hogy képmutatás...

Node a szolgáltató az aki nem tagadhatja ezt meg. Az orvos pedig a szolgáltató alkalmazottja, tehát a szolgáltató kereshet egy másik (saját) orvost, aki ezt elvállalja.
Az a szomorú, hogy itt most az elvekről van/volt szó és az erősebb győzött.
A liberális Svédországban pedig ennek az orvosnak elvei az ördögtől valók...

Én mindenkit képmutatónak tartok aki azt mondja, hogy "egyedül enyém az igazság és mindenki másnak kuss"!!
Ahány ember, annyiféle vélemény és értékítélet.
Ha én nem tisztelem más véleményét, akkor én sem várhatom el mástól, hogy tisztelje az enyémet és vice versa.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés