A CÖF számadása

2014. május 23. 8:24

Csizmadia László
Magyar Hírlap
Értelmezésünkben a „civilség” lényege a tartózkodás a hatalomban való közvetlen részvételtől. A politikai vélemény semlegessége azonban nem azonos ezzel. Politikailag semleges ember nincs, legalábbis nem vesz részt a választásokon.

Vállalt feladatainkat ezután is teljesítjük. Amint eddig, ezután is »civil civilek« maradunk. Nem pályáztunk közpénzekre, nem alakultunk politikai párttá, nem csatlakoztunk választási szövetséghez. Egyetlen vezetőnk sem indult az országgyűlési választásokon. Értelmezésünkben a »civilség«  lényege a tartózkodás a hatalomban való közvetlen részvételtől. A politikai vélemény semlegessége azonban nem azonos ezzel. Politikailag semleges ember nincs, legalábbis nem vesz részt a választásokon.

A CÖF–CÖKA-t sokan próbálják megnyerni különféle pártérdekeknek, de a civil kurázsi többszólamú. Hol támogat, hol bírál. Hogy melyik az erősebb, az nem rajtunk múlik, csakis a mindenkori hatalom vállalásaitól és a teljes ciklusban végzett kormányzati munkától függ.

A CÖF–CÖKA a választások után »önmagával«  is számot vetett. Öt év van mögöttünk, és két választás. Feltettük magunknak a kérdést: vajon jó vagy rossz ügyeket képviseltünk? Megtartottuk-e a Makovecz Imre és egymás előtt tett fogadalmunkat? 2009-ben még a hatalommal szemben álltunk. Békés, de határozott utcai jelenlétünk Gyurcsány Ferenc rezsimje és Bajnai Gordon kinevezése ellen tiltakozott. Az előre hozott választásokat ugyan nem értük el, de volt szerepünk abban, hogy a magyarok a nemzetellenes kormányt kétharmados többséggel váltották le.

Az idén a kormányzás folytatása mellett tettük le a voksot, és a választóktól nemcsak a kormány vagy az ellenzék, de mi is megkaptuk a felelet. Mi igazolná jobban, hogy helyes úton jártunk, mint az újabb kétharmad? Ilyen hangos közös »igen« után milyen szirénhang téríthetné le útjáról a Civil Összefogást? Továbbra is a nemzeti oldalon állunk, és éppen ezért a »magyar–magyar kiegyezés« szorgalmazói vagyunk. Elutasítjuk a bal- és jobboldali szélsőséget. Valljuk, hogy az állampolgár a nemzetben, a nemzet pedig a demokratikus európai közösségben teljesítheti ki igazán szabadságjogait.

Az uniót azonban meg kell újítani, és ez a feladat Európa civil társadalmára vár. A CÖF a maga eszközeivel továbbra is ezért dolgozik, és várja közösségébe az »Egy az ország« híveit.

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 8 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Anno a Hazafias Népfront is büszke volt saját magára, hogy ők mennyire mások mint a politikusok...

de gáz...már értem miért nincs rendes civil ellenállás

csodálkozunk, hoyg nincs normális civil aktivitás :(

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés