A Charta utolsó dobása

2014. január 28. 18:20

Nagy Ervin
Polgár Portál
Hittük, mi jobb- vagy baloldali fiatalok egyaránt, hogy a 91-es liberális és reformkommunista értelmiségi összeborulásról eztán csak a történelemkönyvek elsárguló lapjain olvashatunk már.

Az egykori Charta meghatározó szereplői pedig rettegtek attól, hogy a széttöredezett baloldal ismét belefut egy nagy pofonba. Pontosabban attól, hogy ha a Fidesz megint kétharmaddal nyer, akkor esélyük sem lesz arra, hogy életük alkonyán, tudósi, művészi, vagy éppen közéleti pályájukat szabad akaratuk szerint zárják. Mert erre a következő választások után, ha Fidesz ismét „túlnyeri” magát, nem sok esélyük maradt volna. Hisz ki támogatná egy ilyen helyzetben memoárjaikat? Ki csöpögtetne még egy kis állami pénzt számukra? Ki finanszírozná utolsó munkáikat, ha Orbán ismét tarol?

Így Gyurcsány vágyai és az egykori Demokratikus Charta szereplőinek igényei egymásra találtak. Nem szerelemből, pusztán érdekből. Ezért győzködtek Fischer Iván lakásán még tavaly év végén Bajnai Gordont Konrád Györgyék. Ezért beszélték tele Bajnai fejét (a jól értesült baloldali újságok szerint) többek közt Heller Ágnes filozófussal, Radnóti Sándor esztétával, Parti Nagy Lajossal és Závada Pállal. És ezért ostromolták heteken keresztül telefonokkal, levelekkel az egykori Charta alapítói a korszakváltást ígérgető, amerikai hátszéllel is rendelkező önjelölt Bajnait és persze a magát fiatalokkal körülbástyázó Mesterházyt. Hogy legyen mégis teljes az összefogás. Gyurcsánnyal, Fodorral, Kunczéval.

És lőn…

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 29 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Reformkommunista??? Ki találta ki ezt a hülye szót?? Reformnácikat ki látott már??

Kommunisták és kész.

"„Az egykori Charta meghatározó szereplői pedig rettegtek attól, hogy a széttöredezett baloldal ismét belefut egy nagy pofonba. "

S akkor...
...feloszlatás után újjászerveződik a Magyar - mondom MAGYAR - Tudományos Akadémia is végre.
Az egyetemi hierarchia szintén.
A bíróságoknál, ügyészségeken, rendőrségen - mint az élet minden területén - MINŐSÉGBIZTOSÍTÁST VEZETNEK BE.
Az állam által finanszírozott filozófusi munka világos alapokra, a mindennapok gyakorlatába beépíthető, arra pozitívan ható teljesítményekre épülhet csak.
Többek között... Megvalósíthatatlan?
Szerintem túlélésünk egyetlen garanciái ezek.
Túlélés alatt az utódainkat értem.

Látom, nem érted.
Figyelj:
Lao Ce kínai filozófus i. e. IV. század:

"Hol fellép a rendtartás, fellép a név;
s mert már fellépett a név,
ismerni kell a határokat
s így elkerülni a csapásokat."

No, mit gondolsz, Heller Á. filozófus képes lenne értelmezni ezeket a sorokat?
Ha igen, hogyan, miképpen?
Ha értelmezné "a mindennapok gyakorlatába beépíthetően, arra pozitívan ható teljesítményeket generálva", akkor járna-e számára állami finanszírozás?
Nem annyira bonyolult ez. MINŐSÉGBIZTOSÍTÁS. Tudom, ez az elhájasodott elméleti szakemberek számára olyan, mint ördögnek a tömjénfüst, de nincs más út!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés