Baloldali kultúrharcot hirdetett Gyurcsány

2014. január 22. 17:22
A Demokratikus Koalíció elnöke szerint ha valamikor meg kell vívni az eredeti értelemben vett kulturkampfot, akkor annak itt az ideje, mert az a gondolkodás, amelyet a keresztény-konzervatív világ közvetít, szemben áll mindazzal, amit a felvilágosodás óta a szabadelvűek és a baloldaliak közvetítenek.

Gyurcsány Ferenc pártja Kultúra és hatalom című szerdai fővárosi konferenciáján szólalt fel. A politikus felszólalásában azt mondta, nem véletlenül akarja uralni a mai hatalom a televíziót. Kijelentette: ezt a köztelevíziót „így meg kell szüntetni”, a kultúra közvetítésében betöltött funkcióját viszont újra kell teremteni, mert „ez mára lényegében már nincsen”. A második legnagyobb platform az iskola, ezért hatalmas dolog, hogy a gyerekek túlnyomó többsége óvodába és iskolába jár – folytatta. Hangsúlyozta: eközben viszont hihetetlenül beszűkült a művészeti oktatás lehetősége. Arra is kitért, hogy egy alapvetően progresszív politikai hatalomnak kiemelten és folyamatosan támogatnia kell a kortárs kultúrát és művészetet, mert majd csak az utókor dönti el, hogy miből lehet maradandó érték.

Ha van a baloldalnak időtálló szellemi öröksége, akkor az az, hogy képes folyamatosan reflektálni a világra - tette hozzá. A Fideszt szokták kulturkampffal vádolni, abban az értelemben, hogy a maga preferenciáit hogyan érvényesíti a művészeti és kulturális viszonyok direkt átalakításának programjában – jelentette ki. „Most ennek látjuk a hardcore kiadását", mert az első Orbán-kormány „soft kulturkampfos” volt, ez pedig a „hard kulturkampf” időszaka – bírálta a kabinetet. A miniszterelnök, ha sikerre viszi ezt a küzdelmet, akkor azt fogja megtanulni belőle, „hogy minél keményebb annál jobb”. Már ami „a kulturkampfot illeti” – közölte.

Önmagukról viszont úgy vélekedett, hogy a „végtelen nagy megértés és (…) tolerancia” oda vezetett, hogy kultúrpolitikájuknak elvesztek a kontúrjai. Hangsúlyozta, hogy miniszterelnökként nem adott utasítást kulturális minisztereinek, hogy mit kell támogatni és mit nem szabad, ami – állítása szerint – ma is idegen tőle, ugyanis politikusként nincs joga művészeti preferenciákat megfogalmazni.

Ha viszont felállítják a Szabadság téren azt a „cudar szobrot", és „sokadszor követnek el erőszakot () a szabadságelvű, demokratikus Magyarország lelkén”, akkor azt a szobrot kormányra kerülve nem kell otthagyni – mondta Gyurcsány Ferenc a német megszállás emlékművére utalva. Arra is kitért, hogy nem nyúlna hozzá a koronához, de „jó sok szörnyűséghez, amit itt hagynak nekünk, hozzányúlnék”, beleértve a rovásírásos településtáblákat. Kijelentette: annak a jobbikosnak, aki nem tudja elolvasni Kiskunlacháza rovásírással leírt nevét, ki kellene lépnie a Jobbikból.

A DK elnöke arra is kitért, hogy ha az államnak van dolga a génmegőrzésben, akkor van dolga a „mémmegőrzésben” is, mert a kulturális tartalomhordozók lassan ugyanúgy kihalásra lehetnek ítélve, mint egynéhány faj. Ha a köztársasági elnök el tud menni tüntetni a „zöldkerti pipicéért”, és fenntartanak gazdaságokat azok génmegőrző funkcióiért, akkor az államnak a kulturális adathordozókat is meg kell őriznie –közölte. Nem lehet rábízni a piacra „meg egy félhülye államtitkárra”, hogy egy folyóirat megmarad-e vagy sem – jelentette ki Gyurcsány Ferenc. Kiemelte, nem csak azokat a tartalomhordozókat kell megőrizni, amelyek az ő értékvilágukat vallják, mert Magyarország kulturális képéhez hozzátartozik a konzervatív, jobboldali értelmezés is.

Vitányi Iván, a DK örökös tiszteletbeli elnöke arról beszélt, hogy a kultúra és a hatalom egymást kiegészítő, egyenlő erők. A hatalomnak támogatnia kell a kultúrát, de nem uralkodnia felette – jelentette ki.

Niedermüller Péter, a DK alelnöke azt mondta, egy kormányváltás után olyan csatornákat, intézményrendszereket kell létrehozni, amelyek megteremtik a lehetőséget arra, hogy a legkülönbözőbb társadalmi csoportok hozzáférjenek a kulturális javakhoz.

Magyar Bálint volt szabad demokrata művelődési és közoktatási miniszter úgy fogalmazott: Magyarországon jelenleg – bizonyos értelemben – nem kultúrharc, hanem kultúraellenes harc folyik, ahol – miután a hatalmon lévők megszállják a kultúra különböző területet – minden műfaj élére odakerül egy-egy helytartó.

Hiller István egykori oktatási és kulturális miniszter azt mondta, kultúrpolitikája az abszolút hatalomnak van, amivel szemben létezik a kulturális politika. Utóbbi egy demokratikus berendezkedés céltudatos politikája, ami keretet teremt, szereti az innovációt és lehetőségeihez képest finanszíroz. Eközben nem lát hierarchiát a magyar és az európai között, mert büszke magyar és ezáltal európai – összegzett.

Bozóki András, az első Gyurcsány-kormány nemzeti kulturális örökség minisztere a kultúrát az elmúlt négy év legnagyobb vesztesei közé sorolta. A jelenlegi kormány szerint a kultúra szerepe abban áll, hogy politikailag homogenizálja a nemzetet - tette hozzá.

Összesen 124 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Azt a cudar szobrot szemen kell lőni egy kurv@ nagy gumilövedékkel, Ferenc!

Válaszok:
ottapont | 2014. január 22. 18:01

Útban a Munkásmozgalmi Panteonba félúton visszafordult.

irónia volt, mondom a fafejnek aki lepontozta

"Ha van a baloldalnak időtálló szellemi öröksége..."

Nem, a baloldalnak nincs időtálló szellemi öröksége, különösen azért, mert te vagy az un. baloldal egyik legjelesebb képviselője, aki az öszödi beszéddel beírtad magad a baloldal történelemkönyvébe...

Egy kultúrharcosnak legyen minimális műveltsége, legyen tisztában egy általa használt kifejezéssel, például azzal mi a bérmálkozás.

Gyurcsány a KISZ-ben tanulta a felvilágosodást és a szabadelvűséget, gondolom azért javasolta fizetett bérforradalmár korában a Fidesz elleni harcot. Most is ezt folytatja, ugyanabból az alapállásból.

http://pestisracok.hu/dokument..

Milyen baloldali kultúráról beszél? Mesterházy halvány kísérletet tett arra, hogy valóban baloldali párt legyen az MSZP-ből, rögtön lenyomták.

Gyurcsánynak semmi köze a baloldalhoz, a felvilágosodás pedig egy rugalmas, bárhogyan magyarázható fogalom. Gyurcsány a neoliberalizmus és a globális pénzvilág megbízottja volt mindig, és most is az.

A debreceni gyűlésen már egésze jól hasonlított Hitlerre. Eltorzult, vörös arc, rekedt ordítás.

Vártam, hogy a hallgatóság Heil Fletó! üdvözléssel reagáljon.

hozzászólni még nemvolt idejük :p

Milliók véleményét fogalmazta meg. Itt csak a lövészárkokból tüzelünk egymásra, senki sem győz meg senkit sem a túloldalról.

Mindenki a végső leszámolásra melegít, nincs baráti jobb nyújtás, lehetőség a párbeszédre.

Valakik, bentről és kintről nagy élvezettel visznek bele bennünket az önpusztításba. Mert azt azért világosan látni kell, a politikai elit túl fogja élni a háborút, a sok"halott" a talpasok közül kerül majd ki mindkét oldalon.

S a választás tényleg rém egyszerű lett, mi,nemzetben gondolkodó jobboldaliak semmiképpen sem engedhetjük meg a gyermekeink, unokáink jövőjét eddig csak eljátszó, a magyarságon élősködő ballibek győzelmét.

Mindenkit mozgósítanunk kell, nem azért mert Gyurcsány és a többi nevetséges, hiteltelen, erkölcstelen figura, pártképződmény számít valamit,hanem azért, hogy minél nagyobb arányban söpörjük el őket.

Tisztelt Mandineresek!
Javaslom a kép lecserélést a következő aláírással; A szent Böszme.

A kép helyének linkje:

http://mno.hu/belfold/gyurcsan..

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés