Balog: Lelki dimenzió nélkül a kormányzás csak favágás

2013. december 13. 7:43
Az emberierőforrás-miniszter szerint ha hiányzik a lelki dimenzió, a közösség, a valahová tartozás élménye, akkor a materiális dolgokat sem tudják élvezni az emberek, ha pedig megvan, akkor az életminőségbeli javulást is jelent. Hozzátette: az ágazati politikák, köztük a köznevelés átalakítása is erről a szemléletről szól.

Ha a kormányzásnak nincs lelki dimenziója, akkor az csak „favágás”, a napi feladatok menedzselése, miközben elvész a lényeg – mondta az emberierőforrás-miniszter egy csütörtök esti beszélgetésen az újbudai Szent Margit Gimnáziumban. Balog Zoltán, akit a házigazda Rétvári Bence államtitkár, KDNP-s politikus lelkészként és politikusként mutatott be a Szentimrevárosi esték című programsorozat közönségének, arról beszélt, az egyik legnehezebb feladat ezt a lelki dimenziót, minőséget a kormányzásban megjeleníteni.

A miniszter azt is mondta, a kétharmados parlamenti többséget el lehet veszteni, ha a lehetőséget nem mások javára használják, hanem a hatalom gyakorlására, saját sikerük bemutatására. A kormányzás „lelki dimenziójával” összefüggésben arról beszélt, feladatuknak tekinti, hogy az elsősorban a materiális dolgokra figyelő „has-magyarokat” meggyőzzék arról, hogy szívük is van. Hozzáfűzte: ha hiányzik a lelki dimenzió, a közösség, a valahová tartozás élménye, akkor a materiális dolgokat sem tudják élvezni az emberek, ha pedig megvan, akkor az életminőségbeli javulást is jelent. Közölte, az ágazati politikák, köztük a köznevelés átalakítása is erről a szemléletről szól.

Összesen 15 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Hasmagyar ez jo...
Tudod mi az a Maslow piramis szociologiabol? Roviden kb az, hogy amig a has ures, addig hiaba rakjak eled a leggyonyorubb koltemenyeket, korgo gyomorral nehez ertekelni...
Talan arrol kene elebb gondoskodni hogy az a has ne legyen ures, aztan mindjart masfele is fordulna a figyelem.

De amig ehberert kinlodik a magyar es egesz Kelet-Europa egy hatalmas munkatabor, addig az ilyeten megszolalasokat vagy pofatlan cinizmusnak, vagy egy alomvilagban, fellegekben jaro valosagtol elrugaszkodott elme szulemenyenek lehet csak betudni.

A mamám 91 éves most. Teljesen jó fizikai és SZELLEMI állapotban. Ő az elmúlt évtizedekben a diktatura ídejében élte le életét, probált helyt állni gyerekeket nevelni és túlélni. Fiatalon hitt a renszerben, sőt mondthatni lelkes hive Volt. Mikor rá kellett jőnnie, hogy megbukott és az ami neki a fiatalságát és életét jelentette egy nem valós világ Volt. Minket gyerekeket mindig probált tiszteségre szolidaritásra nevelni, nem probálta ráeröltettni a maga nézeteit. Mindig azt mondta anno, hogy én nem tudom a gyerekek miért választanak más utakakat.

Most 91 évesen azt mondta nekem, tudod végig gondoltam az életet és elszámoltam magammal. Be kell látni voltak rossz döntéseim, amit ma már nem tennék meg, de az ember ezt csak akkor tudja , ha megéli azt a kort amibe én vagyok. Sokmindenbe neked Volt igazad és azért az boldoggá tesz, hogy mindig toleráns voltál velünk és mindenek ellenére szeretettel fordultál felénk. Mindig ott voltál mögöttünk akkor is mikor mi nem éppen voltunk igaságosak.

Balognak ezért van igaza, s azt gondolom, hogy Minimum két generációnak fel kell nőnie, hogy a fejekben és lelkekben végmegy egy megtisztulás.

Édesanyám példája lebeg szemem elött, Ő is egy szenvedő áldozata az embertelen világnak. 88 évesen kezdett verset írni a második kötette van kiadás alatt, de még van a fiókjában egy kötettre való amit apám halála után kezdett el. Felszabadadult a lelke. Fantasztikus, mivel ezekben a versekben írja le azt a kortörténetet amit megélt.

Néked csak a cigányok a szíved csücske, úgy ne jáj, mint városunk volt tanácselnöke: addig pártolgatta a cigányokat, míg azok jól elverték érte.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés