Hol a tankönyv?

2013. november 16. 9:24

Bayer Zsolt
Magyar Hírlap
Az iskolai tankönyvfelelősök és a terjesztők az előző években szorosan és hézagmentesen működtek együtt. Ezt az együttműködést a közös anyagi érdekeltség olajozta hosszú éveken át.

„Amúgy a Kello egyik logisztikai partnere elmondta, eddig minden évben november végéig szállítottak ki tankönyveket az iskoláknak, vagyis a csúszás állandó. Csak a média figyelme nem állandó, és erősen függ attól, hogy ki van éppen kormányon. S arról se feledkezzünk meg, hogy amikor a Kello 2012 februárjában belépett a tankönyvterjesztés piacára, az akkori legnagyobb terjesztő a következő ajánlatot tette nekik: 11 százalék jutalék, de előre kifizetve! Az oktatási kormányzat ekkor döntött úgy, hogy inkább nekiveselkedik az állami terjesztésnek. És a lépéssel rengeteg egyéni érdeket sértett. A rengeteg egyéni érdek pedig mind összefutott valahogy az ellenzéki médiumok szerkesztőségeiben, ahol összekovácsolták a »Példátlan káosz a tankönyvellátásban« című hazugsággyűjteményt, amelyet – ellentétben a földrajzi atlaszokkal, színes matekokkal, nyelvtanokkal és egyebekkel – késedelem nélkül átnyújtottak a nagyérdemű és tanulni már nem nagyon akaró publikumnak.

Mindeközben a kiadók szünet nélkül bombázták az iskolákat ajánlataikkal, amelyek szerint ha megrendelnek egy osztálynyi tankönyvet, akkor a munkafüzeteket és a tanári példányokat ingyen szállítják. Így sok iskola csak tankönyvet rendelt a Kellótól, viszont a kiadók nem szállították ki a megígért munkafüzeteket és tanári példányokat. Aztán eljött a pótrendelések ideje, és a kiadók úgy gondolták, majd a visszáruból pótolják a hiányzó tételeket. Az iskolai tankönyvfelelősök nem foglalkoznak a feleslegessé vált tankönyvek visszaküldésével, a kiadók pedig egyszerűen nem nyomtatnak újra. Mert így lehet szidni az államot, a Kellót és mindenekfelett Orbán Viktort.

Mert a végső cél mégiscsak ez. Ez az, amit lassan beleírnak majd az el nem készült, négyjegyű függvénytáblázatokba is. És ezért még jogdíjat sem kell fizetni.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 60 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

megérkeztek a könyvek vagy nem, ? nincs több kérdésem

nomális újságirásra szükség lenne

tényfeltárásokra is

de ami mind két oldalon folyik az nem ez

általánosságban beszélek..

amelyikek ezt meg lehet tiltani, az nem újságiró...

szóval ez is a Kelo bénaságát jelzi

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés