Kövér: Walesa példakép

2013. október 3. 17:06
Lech Walesa példakép a Magyarországot ma vezető politikusgeneráció számára – mondta Kövér László miután a volt lengyel államfővel folytatott megbeszélést csütörtökön Gdanskban.
Az Országgyűlés elnöke újságíróknak nyilatkozva megtiszteltetésnek nevezte, hogy találkozhatott Lech Walesával, akivel – mint mondta – Európa, Magyarország és Lengyelország jelenéről és jövőjéről ejtettek szót. Kövér László kiemelte: a Magyarországot ma vezető politikusgeneráció számára Lech Walesa példakép. Míg nagyszüleiknek a II. világháború, a szüleiknek az 1956-os forradalom volt a történelmileg meghatározó élmény, addig nekik 1980-81 Lengyelországa, Gdansk és a Szolidaritás mozgalma. Amit a kommunizmus megdöntéséhez megtanulhattak, azt Lengyelországtól tanulhatták meg - fogalmazott a házelnök.
 
A találkozón szó volt a parlamenti együttműködésről, és arról, hogy az unió keretein belül a két országot a közös múlt és a történelem együttműködésre predesztinálja. Ez a történelmi egymásra utaltság az, ami barátokká tett bennünket, és ez segít, hogy a jövő Európájában egy erős Közép-Európáért, erős Lengyelországért és erős Magyarországért közösen munkálkodjunk – mondta Kövér László.
 
Lech Walesa, aki szavai szerint még ma is forradalmárnak tartja magát a találkozón, kifejtette: van esély a békére, a fejlődésre és a jólétre, de javítani kell a jelenlegi gazdasági rendszeren és magán a demokrácián is. Fontos, hogy a demokrácia értékekre épüljön, és abban, hogy mit tekintenek annak, konszenzusra kell jutni. A Nobel-békedíjas lengyel politikus, volt államfő megjegyezte: Európában ma nincsenek értékek, és egykor nem ezért küzdöttek. Szolidaritásra van szükség az egész kontinensen - hangsúlyozta, majd hozzátette: a mentalitáson a legnehezebb változtatni. Kitért továbbá a szociális különbségek csökkentésének fontosságára is. A találkozó végén az Országgyűlés elnöke átadta Orbán Viktor miniszterelnök köszöntőlevelét, amelyet Lech Walesa 70. születésnapjára küldött. Kövér László ajándékul egy üveg 1956-os évjáratú tokaji aszút, és egy parlamenti albumot nyújtott át.
 
Az Országgyűlés elnöke látogatása során megbeszélést folytatott Pawel Adamowiczcsal, Gdansk főpolgármesterével. A nap folyamán Kövér László koszorút helyezett el az 1970-ben elesett kikötőmunkások emlékművénél, és megtekintette a Szabadságba vezető utak című kiállítást. Az Országgyűlés elnöke kétnapos hivatalos látogatása zárónapján találkozott Eleki Istvánnal, a Lengyel-Magyar Egyesület 96 éves alapítójával és a magyar emigráció képviselőivel is. A találkozón a lengyelországi magyarok mindennapjairól, lehetőségeiről volt szó. Eleki István – aki az egyszerűsített honosításnak köszönhetően a közeljövőben válhat ismét magyar állampolgárrá – kiemelte: soha nem érzett megkülönböztetést magyarsága miatt.

Összesen 6 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés