Lejjebb vitték a büntetlen szex korhatárát

2013. augusztus 8. 15:38
A július elsején hatályba lépett új büntető törvénykönyvből levezethető: azok a 14–18 évesek, akik lefekszenek 12 évesnél idősebb, de még 14. születésnapjuk előtt álló párjukkal, nem követnek el megrontást. Tizennyolc éven felüliek továbbra sem létesíthetnek szexuális kapcsolatot 12-14 évesekkel.

Az Index riportja szerint változtak a szexuális kapcsolat létesítésére vonatkozó életkori határok. A régi BTK szerint „aki tizennegyedik életévét be nem töltött személlyel közösül (...), bűntettet követ el, és egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő”. A július 1-jén életbe lépő új BTK-ból viszont az vezethető le, hogy 12 éves kor fölött bele lehet egyezni a szexbe, feltéve, ha a partner nem idősebb 18-nál. Tizennyolc év fölöttiek viszont továbbra sem létesíthetnek szexuális kapcsolatot 12-14 év közöttiekkel. Alapszabályként pedig megmarad, hogy 14 éves kor fölött bárki bárkivel szexuális kapcsolatot létesíthet, természetesen kölcsönös beleegyezéssel.

A jogalkotók a fiatal nemzedékek életmódjának változásával indokolták a változtatást. Az Országos Egészségfejlesztési Intézet (OEFI) 2010-es kutatása szerint a 8-10. évfolyamos nem szűz fiúk átlagosan 13,56, a lányok 13,97 évesek voltak, amikor először lefeküdtek valakivel.

Összesen 136 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Hát ez a 12 erős. 13 még oké, elfogadom, de már tényleg itt tartunk? Egy 17 éves és 364 napos kamasz egy 12 éves és egy napos csajra vágyik?

Csak nem a romák védelmében hozták e törvényt?

Az "age of consent" még az USA- ban is 16- 18 év, pedig ott is van egy hormonálisan korábban élő színesbőrű kisebbség, oszt mégis... Sőt még az ultarliberális országokban is 16 év!

A 12 éves gyerek semmiképpen sem érett arra, hogy szexuális kapcsolatot létesítsen, pszichésen nem érett, még mielőtt valaki félreértené. Persze tudom, hogy bizonyos sajátságos kultúrákban a gyerekekkel folytatott szexuális viszony megengedett, normális, de nem ezeknek az egyedeknek a szintjéhez kellene igazítani a törvényeket kedves fidesz és közben szidni a liberálisokat. Nonszensz!

Nem ismerem, az OEFI kutatásait ebben a témában, DE ha létezik a jelenség kíváncsi lennék arra is , hogy milyen szociális, kulturális hátterű gyerekekre igaz és feltenném a kérdést, hogy a többségnek kel-le ehhez alkalmazkodni?

"mivel más gyerekére nem hathatok, nem vagyok értük felelős"

De a törvényhozók nagyon is felelősek MINDEN gyerekért és ez a szégyenletes törvény súlyos visszaélésekre adhat majd okot.

Azt is add hozzá, hogy ezek közül a kamaszok közül sokan csak vetítenek, rámondják, hogy volt mert úgy érzik ciki lenne az igazság. Szóval erre hivatkozni és ennek alapján ilyen törvényt hozni nem kicsit szar ügy.

"A törvényhozók ugyanakkor KÖTELEZŐ hittant és/vagy erkölcstant is bevezettek az iskolákba.."

Csak én érzem eme két dolog között az iszonyú ellentmondást? Remélem nem!

Vannak ilyen "kultúrák"


http://watermarked.impactphoto..


csak nem efelé kellene haladni.

Én pont fordítva látom, te vagy itt az egyetlen fideszes aki védelmébe vette ezt a szart.

A Pedig -re reagáltam, nekem az jött le belőle, hogy pedig én vagyok egyedül és ez nem igaz.

Amúgy pedig igen, szerintem baj, hogy gyakorló hívő létedre egy ilyen gyerekellenes törvény mellet kiállsz.

Dehogynem, Rita tűpontosan beletrafált!

Miközben egyfelől erkölcsi nevelés, másfelől szemet hunyunk ha a 12 éves Izaurát mondjuk teherbe ejti a 15 éves Elvis, csak azért, hogy nekik kedvezzünk az egész országra nézve hozunk olyan törvényt amely kisgyerekekre nézve nagyon veszélyes, hiszen visszaélésekre ad okot.

"Ha mindenért büntetjük a gyereket, az sokkal inkább gyerekellenes."

A 12 évessel létesített szexuális kapcsolat az egyáltalán nem MINDEN kategória, kedves hívő fideszes fórumtársam, legfeljebb számodra.

Sajnos éppen elég szörnyűségről lehet olvasni, hallani és ahelyett, hogy az elkövetőket büntetnék ilyen törvényekkel lehetőséget adnak nekik a felelősség alóli kibújásra.

Valamit érdemben esetleg? Ja azt nem szoktál!

"Előfordult. Megtörtént eset. A 29 éves, többgyerekes csaladanya tanárnő megbaszta a 13 éves jabranc kölköt, a diákját. Es terhes lett."

Az évek hosszú során sok minden előfordul. Csokorba kéne az ilyesmiket gyűjteni, és mindent, amit csak lehet beírni a Btk-ba. Sőt, szét kéne nézni a világban is, és azt is beírni.

lassan mindent büntetünk, lsd dohányosok

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés