Budapest Pride: rasszista támadás kapcsán nyomoz a rendőrség

2013. július 9. 8:46
A Budapest Pride szombati felvonulása utáni atrocitások ügyében fokozott ügyészi felügyelet mellett folytat büntetőeljárást a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) – közölte a rendőrség a honlapján.

A rendőrség közösség tagja ellen csoportosan elkövetett erőszak megalapozott gyanúja miatt rendelt el nyomozást ismeretlen tettesek ellen. Közleményük szerint szombat este 6 óra 20 perc körül a Budapest Pride Felvonulás után az V. kerületi Szent István körút és Bihari János utca kereszteződése közelében rasszista támadás ért három embert.

A büntetőeljárás keretében hétfőn tanúként kihallgatták a sértetteket. Egyikük a rendőrség rendelkezésére bocsátott egy szombat este rögzített ambuláns kezelőlapot és egy másnap keltezett ambulánslapot. Egy másik sértett vasárnap délelőtt, míg harmadik társuk vasárnap délután kiállított ügyeleti ellátásról szóló igazolást mutatott be a rendőrségen. A kezelőlap és az ambulánslapok alapján a sértettek külön-külön könnyű testi sértés vétsége miatt magánindítványt és polgári jogi igényt terjesztettek elő.

A nyomozó hatóság kéri, hogy aki a történtek szemtanúja volt, érdemi információja van, vagy szombat este 6 óra 20 perc körül az V. kerületben, a Szent István körút és a Bihari János utca kereszteződése közelében, illetve a Nyugati tér környékén fénykép- vagy videofelvételt készített, jelentkezzen a 112 vagy 107 központi segélyhívó telefonszámok valamelyikén – olvasható a rendőrség közleményében.

A Szabad Emberek Magyarországért (SZEMA) szombat este közölte az MTI-vel, hogy három tagjukra támadt egy csoport a Nyugati pályaudvarnál a 18. Budapest Pride leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és queer fesztivál keretében szervezett felvonulás után. A SZEMA közleménye szerint a szervezet három tagját „30 rasszista, egyenruhás neonáci” megtámadta, akik „cigány buzik!” felkiáltással elkezdték verni a három férfit. Hozzátették, hogy „a rendőrség ugyan gyorsan közbeavatkozott, de utána csak az áldozatok adatait vette fel, és a rasszista bűnözőket hagyta elmenni”.

Sajtóhírek szerint Derdák Tibort, a sajókazai Dr. Ámbedkár Iskola igazgatóját, Orsós Jánost, a Dzsaj Bhím buddhista közösség vezetőjét és egy harmadik társukat támadták meg. Derdák Tibor több helyen is arról nyilatkozott, hogy a támadás után egyikük látleletet vetetett fel. A Budapesti Rendőr-főkapitányság vasárnap délutáni közleménye szerint a három férfi egybehangzóan azt közölte a Szent István körúton a rendezvény biztosításában részt vevő rendőrökkel, hogy támadóik nincsenek a helyszínen, róluk személyleírást adni nem tudnak, orvosi ellátásra nem tartanak igényt. A rendőrök az egyik férfin láttak sérülést, a felső ajkán halvány bőrpírt – áll a szövegben. A rendőrök a támadókat – mivel a sértettek elmondása szerint nem voltak a helyszínen – nem tudták igazoltatni, nem tudták előállítani.

A rendőrség – mivel a sértettek elhagyták a fővárost – már szombaton megkísérelte beszerezni a sajtóhírekben szereplő sérülésekről a látleletet. A sértettek nyilatkozataiban megnevezett egészségügyi intézmény azonban azt közölte a rendőrséggel, hogy a sértettek még orvosi vizsgálatukat megelőzően onnan eltávoztak, részükre látleletet nem adtak ki – írta a rendőrség vasárnap. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az MSZP, a Demokratikus Koalíció és az Együtt-PM is elítélte vasárnap, hogy három férfit bántalmaztak ismeretlenek a szombati Budapest Pride után.

Összesen 22 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nekem nem tetszett ez a felvonulás, de ha ők ezt akarják, így érzik jól magukat, hát csinálják.
Viszont azért bántani valakit, mert az a saját neméhez vonzódik, nagyfokú baromság és rendkívül felháborító!

Amúgy a demokrácia nem más, mint mások jogainak tiszteletben tartása...

Na, most már az egész tele van ellentmondással.
Az is kérdéses, hogy ha a kórházak szerint nem adtak ki látleletet, honnan lett a "sértetteknek"?

Az első nyilatkozatok még megrugdosásról szóltak, az pedig többet okoz enyhe bőrpírnál.

Lényegében minden egyes sornak ott az ellenkezője is.

Mondjuk a felvonulósdi logikát sem értem:

- melegként felvonulok, büszke vagyok
- sárgaként/rézbőrűként/feketeként/romaként felvonulok büszke vagyok
- nőként felvonulok, büszke vagyok
- fehér hetero férfiként felvonulok, rasszista / náci / szélsőjobbos / gyűlöletkeltő / hímsoviniszta asszonyverő vagyok

Csak én nem értem?

Én sem értek sokmindent és abban igazad van, hogy időnként az embernek az az érzése, hogy egy hetero férfi már nagyon gyanús.
De egy biztos, ha valaki mást azért üt meg, mert az meleg, vagy leszbikus, az egy barom.

Az is igaz, hogy a pozitív diszkrimináció is diszkrimináció azaz nem helyes, de ez sem ok arra, hogy valaki valakit megüssön, mert ezzel a saját primitívségét bizonyítja.

Hogy őszinte legyek, én kételkedem ebben az egész verésnek a megtörténtében.

Annyira eseménytelenül telt el a pride, plusz a túl sok ellentmondás, feljelentés megtételének elmulasztása, látlelet nem felvétele rögtön az eset után, és még meg is számolták hogy pont 30an voltak természetesen fekete "egyenruhában", mindezt úgy hogy megrugdosták őket...

Az egész bűzlik.

Persze, én is elítélem azt, hogy valaki kezet emeljen a másikra (hacsak nem nfl vagy box meccs) olyan dologért, amiről nem tehet. De azt is elítélem, ha valaki hazudozva, hisztizve próbálja meg felhívni magára a figyelmet.
(Igazából véleményem szerint az egész pride IS erről szól, pár figyelemhiányos EMBER hisztije)

...és akkor ennyit az "egyenlő jogokról".

Nem egyenlőséget akarnak, hanem több jogot, mint ami egy "többségi társadalomba" résztvevőnek jár, csak azért mert a saját nemét szereti, vagy mert más a bőrszín, kultúrája.

Még arra lennék kíváncsi, mik azok a többlet jogok, amiket szeretnének?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés