Orbán: 500 milliárddal többet kapnak a magyar gazdák

2013. február 14. 11:36
A következő hétéves uniós költségvetési ciklusban 480-500 milliárd forinttal több közvetlen támogatásra számíthatnak a magyar gazdák, mint a most záruló hétéves időszakban – közölte a miniszterelnök, miután a Parlamentben megbeszélést folytatott a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetségének elnökével.

Az EU-s tárgyalások eredménye nyomán a magyar gazdáknak nincs okuk arra, hogy hátrányosan megkülönböztetettnek képzeljék magukat, „amit egyébként joggal gondoltak magukról a megelőző hét évben”, mert az egy hektárra jutó támogatásuk kisebb volt, mint versenytársaiké – mondta a kormányfő újságíróknak a tárgyalás után, amelyen a magoszosok mellett részt vett Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter és Győrffy Balázs, az agrárkamara átmeneti elnöke is.

Orbán Viktor kijelentette: a kormány teljesítette azt a megbízást, amelyet a Magosztól kapott, vagyis hogy a magyar gazdák támogatása semmiképpen ne csökkenjen, sőt ha lehet, inkább emelkedjen. A csökkenés veszélye fennállt, hiszen az egész európai uniós büdzsén belül az agrárgazdaságnak juttatandó támogatások összegét és súlyát mérsékelni akarták, de sikeresen működött az ez ellen küzdő francia-lengyel-román-magyar-tengely – fejtette ki. Mindez Magyarországnak azt jelenti, hogy a területalapú támogatások összege – amelyek úgynevezett direkt kifizetések, vagyis közvetlenül jutnak el a gazdákhoz – a következő hét évben, 2014 és 2020 között árfolyamtól függően 480-500 milliárd forinttal több lesz, mint az ezt megelőző hétéves ciklusban volt – ismertette a miniszterelnök. Összegzése szerint sikerült felhozni Magyarországot a nyugatiakkal azonos szintre, megszűnt az eddigi pénzügyi hátrány, ezért innentől kezdve már a magyar gazdák tehetségén, az időjáráson, a jó agrárpolitikai kormányzáson és a jó agrárkamarai érdekképviseleten múlik az, hogy az európai versenyben hogyan állunk helyt.

Jakab István, a Magosz elnöke hangsúlyozta: a gazdatársadalom megnyugvással vette tudomásul, hogy megszületett a támogatásról szóló döntés. Az EU-tárgyalásokon elért eredmény egy kiindulási alap, és „rajtunk múlik, hogy mennyire leszünk képesek pozicionálni magunkat” – mondta az agrárpolitikus, hozzátéve, hogy a magyar adottságok jók, és reméli, az elkövetkező időszakban azok a jogszabályok is megszületnek, amelyek erősítik a versenyképességet.

Összesen 16 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A földalapu támogatás nem kormányfüggő. A HA-ként megállapitott ár van, ami most érte el azt a szintet, amit a régiek az elmúlt hét évben is kaptak.

Ídéntől nem függ attól, hogy mennyi kiegészitést adhat a kormány, amit korábban szintén az EU szabályzott be.

Mellesleg az EU meg akarta kurtitani ezt a kifízetéseket ami azt jelentette volna, hogy az ujonnan csatlakozottak soha nem érték volna el volumenében a régi tagországoknak jutattott támogatásokat.

Orbán elmondta, hogy a franciákat, lengyeleket, románokat sikerült megnyerni ahhoz, hogy a főldalapu támogatások(mezőgazdaság általában) ne csökkenjen.Így az elkövetkező hét évben ez biztos pénz amivel előre is tervezhetnek az ágazatban dolgozok. Ez kihat a tervezésre, fejlesztésre, kiszámithatóságra. Az ágazatban dolgozoknak élni kell a lehetőséggel tök mindegy hogy melyik politikai erővel szinpatizálnak.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés