Dies irae – levél cigány honfitársaimhoz

2013. január 3. 12:00

Balogh Gábor
Jobbegyenes
Egymillió a kilencmillió ellen – egyszerű matek, a legbutább is érti közületek. Akkor nektek, cigány honfitársaim, végetek lesz. És nekünk is.

„Ki van otthon? Ti voltatok otthon, cigány honfitársaim. És ti vagytok otthon lassan minden kocsmában, minden diszkóban, minden utcában este tíz után (de van, ahol már nappal is), a »jog eleven fájáról lehullott« falvakban, a lakótelepek beton ping-pong asztalain – az egész országban...

Aki érezte már az éjjel felé imbolygó alakok láttán a görcsöt a gyomrában, és fohászkodott: Istenem, csak ne cigányok legyenek – az tudja, miről beszélek. Aki érezte már a megaláztatást izzani az arcán, miközben röhögve pakoltattátok ki vele a táskáját – annak nem kell magyaráznom, miről van szó. Annak sem, aki húzódott már össze, próbált láthatatlanná válni a vonaton, vagy a buszon, mikor ti felszálltok, és lehetőleg egymástól jó messzire leültök, hogy átordibálhassatok az egyik végéből a másikba– csak, hogy érezzük, hogy az egész a tiétek. Az egész vonat, az egész busz – az egész ország. Az ember ilyenkor mereven bámul ki az ablakon, reménykedik, hogy nem ül mellé valamelyikőtök, és nem kezdi el mustrálni az értékeit. Összeszorul a keze, és legszívesebben felordítana: »a bitang mindenségit, ez az én hazám!!!«. De nem kiált. Nem akar úgy járni, mint Sávoly Gergőék, vagy Marian Cozmáék.

Mert a brutálisan összevert, megkínzott és meggyilkolt áldozatokról még nem is beszéltem – ők még egyelőre a kisebbség a többségen belül. Akiket már bántottatok. De minden nap tesztek érte, hogy mindannyian érezzük: a következők talán mi leszünk ebben az átkozott sorban.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 242 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Egyszer ezt olvastam.
"Nem a bőröd színével van a bajom. Az életeddel. Tele vannak veled a börtönök. Ellopod, amiért megdolgoztam. Bántasz engem, bántod a gyermekemet. A feleségemet molesztálod. Büdös, mosdatlan vagy. Ha visszaütök, ha véleményt mondok, meghurcolnak. Benne leszek a tévében, hogy rasszista vagyok. Pedig nem azt utálom, aminek születtél. Azt utálom, ami lett belőled. Ha a vonaton mellém ülsz többedmagaddal, félelem és undor fog el. Nem tudsz emberek közt viselkedni. Ha tudnál, lenne munkád is. A jogaiddal tisztában vagy, de a nevedet nem tudod leírni. Folyamatosan segítő jobbot nyújtunk neked, de kihasználsz. Csak a segélyt látod. Nem is akarsz több lenni, mint ami vagy: Cigány. Cigányból csak akkor lesz roma, ha meg tanul EMBERKÉNT ÉLNI!!!! Van belőled néhány, akiknek sikerült. Mert ő is akarta. Én őket hívom romának. És elismerem őket. És szívesen dolgozom velük. De téged megvetlek. Azt akarom, hogy elmenj!"

töröljük el az össze felzárkoztatási programot, mindent ami őket segiti és kezdjük el kezelni őket, úgy mitn téged és engem...

Egyszerű kocsmai verekedés mondják majd a liberálisaink.
De akkor mit mondanának, ha a kés és a szurkálás nem a cigányok részéről történik??????
Rasszizmus.
Tehát ez is rasszizmus. Rasszizmus a cigányok részéről.
Az aki háromszor szúr mellbe az ölni akar.
A legsúlyosabb büntetést neki!!!!!!!

minden liberális zsidó, akkor van egy pár a fideszben is...ez komolyan gondoltad?

persze a liberalizmus a pénz az úr...

A káoszban - mely nem véletlenül keletkezett - alámerülünk, amennyiben nem végzik el az arra hivatottak a káosztalanítást. Az elején ildomos kezdeni. Minden ember joga az alapvető javakhoz jutás. Magyarnak, nem magyarnak, cigánynak, nem cigánynak. Kérdés: ezen javak alanyi jogon járnak-e? A válasz, nem, ezek megszerzéséhez az állam polgárának erőfeszítésére van szükség. Aki nem mutat akaratot, tudást, vagy képtelen erre, azokkal mi legyen? Ha tömegesen élnek, egyre többen így, ki fogja és meddig bírja a sajátjából őket támogatni? Az állam feladata: gondoskodni ésszerű határokon belül, minden polgáráról. De: megindokolható állami eljárás gyerekek utódnemzésének állami támogatása? Hiszen saját életük vitelére is képtelenek, mások - állam - támogatása nélkül. Akkor az általa szült gyermek hogyan lenne képes minderre? Az állam nem tilthatja meg magánadományok ilyen célra - fiatalkorú anyák, 18 éven aluli szülő által világra hozott csecsemők segítését. Azonban ezt állami pénzből, közpénz felhasználásával támogatni nem szerencsés, nem etikus. Ha a szülő nem tud életértéket átadni gyermekének, amellyel később érvényesítheti alapvető jogait, azt az állam ne támogassa. Hozzátéve: 18 év alatt a közép-európai fiatal fizikailag sem áll készen szülésre, önmaga testi-lelki egészségének fokozott veszélyeztetése nélkül. Mindenkinek meg kell értenie: csak akkor kérhetsz, ha adsz. Ehhez munkát kell vállalnod. A munkához pedig készséget kell szerezned. S mióta világ a világ, e készséget nagyrészben 18 életév alatt lehet elsajátítani. Mikor ez megvan, az ún. államtól járjon szüléshez támogatás, szülessenek minél többen erőben, egészségben.

Tudja valaki azt, hogy a nyolcszázezer-egymillióra becsült cigányságból hányan vannak azok akikról szólnak a hiradások nagy felületet adva és jól hangosan, hogy azt gondolhatja a halandó hogy a többségük, holott gondolom azt, hogy a cigányságon belül is kissebbségben vannak azok bünözők akik súlyos cselekményeket követnek el. Egyszer olvastam egy elemzést ahol azt írták, hogy a cigányok által elkövetett súlyos testi sértések és halált okozó büncselekmények a cigányságon belül gyakoriak így az áldozat maga is cigány. Erről valahogy nem sok szó esik, de annál inkább teli a média, ha az áldozat nem cigány.
A bandázás a fiatalok között meg szintén egy jelenség, ami sok estben a cigányságon belüli kialakult sztereotipiákból is adodik ami mit úgyanúgy a félelem táplálja, mint bármely hasonló fiatal csoportusálásnál. Mégpedig az a tévképzet, hogy együtt jobban megvédjük magunkat. Ez a jelenség mindig azoknál a kisebbségi csoportoknál alakul ki akik amugyis is a társadalom peremvidékére szorultak és szociálisan, kulturálisan nehezebb a beintegrálódásuk, ami sok esetben a többségi társadalom előitéletéből is adódik. Ez úgy müködik, mint egy lefelé mözduló spirál, s általában minden esetben tragédiává alakul. Egy bizonyos pont után mikor őnjáróvá válnak a folyamatok nehéz visszaforditani. Ez a világ több országában megfigyelhető jelenség. Nálunk a cigányság az a kissebbségi népcsoport mely eljutott oda, hogy külső segitség nélkül a többségi társadalom segitsége nélkül képtelen kilépni a mokuskerékből. Ezért kéne több tolerancia és állami beavatkozás mielött elszabadul a pokol és visszafordithatattlan folyamatá válik.
Szerintem még nem olyan nagy tömegü jelenségről van szó és két végéről kell megfogni a dolgokat a szülök munkába állitásával és a gyerekek iskoláztattásával, hogy oldodjanak az előitéletek és a társadalomban kialakult sztereotipiák. Ezzel egyídőben pedig következetes szigorú büntetőpolitika mindenféle jogvédő nyírvákolás ellenére felvállalni a cigányság vezetőivel és a cigány értelmiséggel összefogva.
A cigány fiatalokkal egyre több programokat forumokat szervezni főleg az iskolágban szabadídő központokban, hogy megismerjék egymást és fedezék fel, hogy sokban azonosak és vannak közös gondolataik a világról, ami összeköt és nem szétválaszt.

A civilek szervezhetnének egy menetet az erőszak ellen. A cigány bűnözésnek eddig áldozatul esett emberek képeit magasba tartva, békésen, de határozottan demonstrálni kellene a kedves vezető felé, hogy elfogyott a türelem.

Biztosan lenne aki ezt is belemagyarázná, de valamiképpen ki kell fejezni a kormány felé, hogy a helyzet tarthatatlan. Orbánt sokat köszönhet a békemenetnek, ideje viszonozni, vagy legközelebb nem lesz aki újra kiálljon mellette.

"Ahogy feljebb írta valaki, meg kellene tanulni a közösségnek összetartani, és kikényszeríteni a rendet - akár egy faluban, akár egy villamoson."

Ez így lenne jó, de akik utoljára ezzel próbálkoztak azokhoz az amerikai nagykövet személyesen leutazott, demonstrálandó, hogy merre hány lépés. Nagy erők feszülnek a magyaroknak,ez kétségtelen.

Azt tudják, hogy mi a helyzet, de ugyanakkor azt látják, hogy a magyar tűr és hallgat. Ezért kellene egy békés erődemonstráció. Ébresztőként a kormánynak.

"a faluban és a villamoson azonnal rendreutasítani azokat, akik nem elfogadhatóan viselkednek"

Olvasd vissza légyszi az előtted hozzászólókat, konkrét esetekről mesélnek,ahol ez nem működött. Mégpedig azért, mert a megtámadott magára maradt, féltek kiállni mellette. Akik esetleg kiállnak azok pedig még a rend őreitől is vegzáltatva vannak. Ezzel az ördögi kör bezárulni látszik.

Az a hibás aki nem tartja oda a másik orcáját?
Állítólag erre mindig azok hivatkoznak akik elsőnek szoktak ütni.

Te hogy oldanád meg?

Akkor már ketten vagyunk.:)

Nem vagy szűrőben, látható vagy.

Az MTK szurkolói lehetnének a kezdeményezők, hiszen Sávoly Gergelyt kis híján megölték.

New Yorkban az a polgármester tudott elérni valamit aki zéró toleranciát hirdetett a bűnözőkkel szemben. Meg is volt az eredménye. Szerintem is lehetne tőle tanulni.

Helyes! Akkor jöhet a zéró tolerancia.

"Szerintem a ciganygyilkossagok," - vannak jelek, helyesebb lenne így: cigány-gyilkoltatások hallgatólagos támogatása. Tájékozódj, gondold át. Ez még Gyurcsány-korszakban történt. Akkoriban több furcsaságot láthattunk. Nagyon is.

Semmiképpen nem úgy ahogy eddig ment, libsi hatásra. Számolatlanul önteni nekik a pénzt és tolni alájuk a nagy lovat, annak a reményében , hogy majd ettől keményen odateszik magukat és végre megváltoznak. Ez teljes kudarc volt, mint ahogyan a pozitív diszkrimináció is az.
Ugyanolyan feltételek mellett kell élni, dolgozni, tanulni, családot fenntartani.
Meg kell tanulják, hogy nemcsak jogaik vannak hanem kötelességeik is mint ahogyan bárki másnak. Nem állnak a törvényen felül.

Válaszok:
ottapont | 2013. január 3. 17:13

Kifelejtettem, hogy a jelenlegi kurzust ugyanezt folytatja. Nagy hiba!

Nem gondoltam lepuffantásra, vannak azért ennél kevésbé drasztikus lépések, az csupán végső szükség esetén jöhet szóba.
És igen, a törvény mindenkire egyformán érvényes kellene legyen, az nem érv vagy kibúvó, hogy 'mert cigány vagyok'...Ki nem tolja le mi vagy? Tartsd be a törvényt!

Majdnem minden hozzászólás a MÁRÓL ír. Rendben, de mi lesz HOLNAP?

Figyu, az én nagyszüleim olyan szegények voltak a háború alatt, hogy a nagyapám vasutas, kincstári bakancsát minden este újra kellett szögelje, lévén az egyetlen pár. A házukhoz maguk vetették a vályogtéglát, családi segítséggel maguk építették. Eszükbe nem jutott segélyre várni, nem is kaptak volna. Mégsem haltak éhen, mert kapaszkodtak tíz körömmel és semmilyen munka nem volt nekik túl nehéz. Nagyapám kiharcolta, hogy éjszakai műszakban dolgozhasson, mert így nappal tudott segíteni nagymamámnak a határi munkákban és a háztájiban.
Ez munkakultúra, ilyesmit kellene tanítani, ha segélyeket osztogatsz helyette, soha nem fog a helyzet változni.

Mikor a hajód találkozott a jégheggyel (by Forgács István) akkor az első, életmentő lépés, hogy valamiképpen megakadályozd a süllyedést. Igaz, hogy a vitorlák is rongyosak és rothadt a hajópadló stb., de nem ez a legégetőbb gond. Mikor a léket betömted és kiszivattyúztad a vizet akkor jöhet a többi.

'Ha utána olvasnál, tudnád, hogy a Létező alatt a cigányok 85%-a állásban volt, általában a legkeményebb melóhelyeken, építőipar, bányászat, kohászat stb.'

Azért azt se felejtsd el, hogy a szocializmusban kötelező volt a munka. Kíváncsi vagyok, hogy ha mondjuk opcionális lett volna milyen százalékok lennének.

Vidéken sok helyen nem lehet napszámost kapni, mert úgymond annyi pénzért nem érdemes?! Másrészt a kerteket felveri a gyom, állatokat sem képesek tartani. Miről beszélünk?

Nem lehet csak a libsikre fogni. Hacsaknem ez a mostani csapat is az.

'O.K. tanítsunk munkakultúrát! Benne vagyok. Csak akkor picit át kéne strukturálni a költségvetést, mert milliárdok mennek el mindenféle fölösleges baromságra.'

Mégiscsak érdemes volt veled szóba állni. :)

Remélem csupaszív is elolvassa ezt.:)

Jó dolgokat nem szégyen utánozni. Rajta!

A zéró toleranciát Giuliani vezette be és Bloomberg folytatta.

Első olvasatra képzavaros volt a "seggel lovat szolgálni", aztán hozzágondoltam az SZDSZ-t és helyére került minden. :DD

"14:57
A káoszban - mely nem véletlenül keletkezett - alámerülünk, amennyiben nem végzik el az arra hivatottak a káosztalanítást. Az elején ildomos kezdeni." Megismétlem a 14:57-kor írtakat, röviden. Az Államnak nincs joga közpénzből támogatni a 18 éven aluli életkorban szülőket, mert a fiatalkorú nem tud emberi életfeltételt biztosítani gyermekének. 18 év felett mindenki kapjon szülési, gyermeknevelési támogatást

Válaszok:
magnamater | 2013. január 4. 13:43

A 18 éven felüliek nagy része se gondoskodik gyermekeiről, épp fordítva, azért hozza létre őket, hogy megéljen belőle.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés