Pussy Riot: bűnösnek találták a Putyin-ellenes lánybandát

2012. augusztus 17. 16:18
Garázdaság vétkében bűnösnek találta és két év börtönbüntetésre ítélte pénteken egy moszkvai bíróság a Pussy Riot orosz punkegyüttes mindhárom tagját. A három lány korábban Vlagyimir Putyin elűzéséért zenélt.

Garázdaság vétkében bűnösnek találta pénteken egy moszkvai bíróság a Pussy Riot orosz punkegyüttes mindhárom tagját. Az öt hónapja letartóztatásban lévő 24 éves Marija Aljohina, a 22 éves Nagyezsda Tolokonnyikova és a 29 esztendős Jekatyerina Szamucevics a vád szerint „vallási gyűlölet által motivált garázdaságot” követett el, amikor a moszkvai Megváltó Krisztus székesegyházban idén februárban maszkot viselve, gitárokkal „imádkoztak” a Szűzanyához, hogy űzze el Vlagyimir Putyint, az azóta megválasztott államfőt. A nagy bel- és külföldi visszhangot kiváltó akció miatt perbe fogott fiatal nők ítéletének részletes indoklása várhatóan órákig tart. A lenta.ru híroldal szerint az indoklás 80 oldalt tesz ki.

Moszkva Hamovnyiki kerületének bírósági épülete körül tüntetők és ellentüntetők gyűltek össze, és többeket lefogtak az engedély nélkülinek minősített tiltakozó akció miatt. Garri Kaszparov volt sakkvilágbajnokot az elsők között állították elő. Szemtanúk szerint több rabszállító is elhajtott a bíróságtól a lefogottakkal. Kaszparovon kívül számos más ismert orosz ellenzéki is megjelent az ítélethirdetésre, hogy támogatásáról biztosítsa a punkegyüttes perbe fogott tagjait. Alekszej Navalnij, a neves blogger a teremben foglalt helyet az Interfax orosz hírügynökség jelentése szerint.

Az ítélethirdetés napjára időzítve Oroszországban és külföldön is több támogató akciót tartottak a Pussy Riot elleni eljárás bírálói. Az érdeklődés hatalmas. A bíróság weboldala a tárgyalás elején összeomlott, majd újra működni kezdett. Tatyjana Loksina, a Human Rights Watch nemzetközi jogvédő szervezet moszkvai irodavezetője szerint még a Hodorkovszkij-ügyet is felülmúlta az orosz társadalom reagálása a Pussy Riot ellen indított eljárásra.

Frissítés:

Két év börtönbüntetésre ítélte pénteken a moszkvai bíróság a Pussy Riot orosz punkegyüttes mindhárom tagját. Az ítélet ellen – amelyet a tárgyalóteremben füttyel és szégyen bekiabálásokkal fogadtak a szimpatizánsok – a három nő ügyvédei fellebbezést nyújtanak be.

Budapesten pénteken délután 5 órakor az Erzsébet téri szökőkútnál tartanak flash mobot az orosz banda szabadon engedéséért.

Összesen 153 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A Femen tagjai szolidaritásukat fejezték ki a Pussy Riot iránt, ily módon:
http://liveinfo.blog.hu/2012/0..

Ma sem lett sokkal szimpatikusabb a feminizmus. Sőt!

Hát, azt a szószéket azért építették, hogy a pap prédikáljon róla. Igazából azt, amit jónak lát, majd a hívek eldöntik, hogy vevők-e egy adott dumára.

Egy punknak semmi keresnivalója ezen a szószéken. Ugyanúgy, ahogy egy papnak sem mondjuk az Apple igazgatósági ülésén (már ha nem hívták oda).

Valahol ezek egészen egyszerű dolgok.

Te azt mondod, ha a hölgyek nem Putyint emlegetik, nem ülnének. Én azt mondom, ha a hölgyek nem templomban szidják Putyint, nem ülnének.

Egyikünk sem téved. Következtetés: a hölgyek rázták a pofonfát, és megérkezett a pofon.

Nekünk ehhez mi közünk van? Mutass egy olyan Putyin-ellenes polgárjogi hőst, akinek a cselekedetei nem gyalázzák a vallást, és aszondom, mögé kell állni.

Semmi bajom nincs azzal, ha sajtóban, vagy bárhol leírják, hogy miért érvel hülyén az a pap, aki állítólag arról a szószékről Putyin mellett agitál. Ha tüntetést szerveznek ellene, esetleg az is belefér. De a szószéke az övé. Ha onnan akár csak szimbolikusan ki akarják szorítani, akkor az bezony vallásgyalázás.

Hát, az úthenger-varit realistábbnak tartom. Azt nem hiszem, hogy le tudták volna ültetni őket, ha nincs ez a remekül valós vallásgyalázási ürügy.

Másrészt meg miért nem azok kerülnek föl Madonna seggére, akik tényleg tisztán politikai téren állnak ki Putyin ellen?

Kivéve, ha egy nagyjából üres templomban balhéznak, és utána a neten dicsekszenek el az elkövetett mocsokkal.

Még csak azt sem mondom, hogy nincs igazad. De ez akkor is orosz belügy. Nekem szittya médiafogyasztónak mi közöm ehhez?

Ha már azt várja tőlem a mainstream libsi média, hogy beszóljak az oroszoknak, tüntessek a putyini önkény ellen, meg mittomén, akkor miért nem olyan eseteket mutat föl, ahol legalább a tiltakozókkal azonosulni lehet?

Ehelyett merő véletlenségből egy olyan esetet mutat föl, ahol ugyan egy templomot gyaláztak meg a Putyin ellen tiltakozók, dehát nem az a lényeg, hanem a politikai önkény, meg minden. Aha.

Aszondom, orosz probléma, oldják meg az oroszok. Ha lesz náluk egy új Szolzsenyicin, arra hajlandó leszek én is figyelni.

Csakúgy, mint a Pussy Riot mellett őrjöngők. Azoknak se Putyinnal van ám bajuk, hanem az egyházaddal. Így megy ez.

A Pussyk is, Putyin is, a mainstream média is arra használta az egyházadat, hogy beletörölje a lábát.

Miután azért a Pussyk voltak a kezdeményezők, és nem hiszem, hogy külső megrendelés nélkül, én annyira nem csodálkozom, hogy az egyházadból sokan elsősorban a Pussykra haragszanak. Majd egyszer, egy jobb ügy kapcsán beszélj azokkal, akiket elérsz, hogy próbáljanak meg kevésbé Putyin-függők lenni.

Volt. Kb, mint amikor a Szent Koronát lemicisapkázták.

Az az igazság, hogy kevésbé durva. A templom szimbolikus tér, aki a szimbólumait gyalázza meg, nagyobb kárt tesz benne, mint aki elvisz némi aprót. Utóbbi egyébként a mi templomunkban nagyjából mindennapos.

Hát, remélem, hogy egy normális országban van következménye az ilyennek. Jó, tényleg nem egyből két év börtön, de azért nem is jámbor fejcsóválás.

Ne légy hülye, ha ilyesmiért elkapják, azért csak megmázsálják pár évre. Persze ha megússza, megússza. Mondjuk nem lehet véletlen, hogy egy ilyen templomrabló nem veszi videóra a tettét, és nem nyomja föl a netre.

Ja, de Putyin ma ott pöffeszkedik Moszkvában, holnap meg sehol nincs. Az egyházad meg még holnap is ott lesz.

Akik ezt az egész médiacirkuszt kitalálták, és ezért beküldték a hölgyeket a templomotokba, pontosan kiszámolták, hogy ki az ellenség, és nem Putyinra gondoltak.

Jó, legyen, nem gyártok összeesküvés-elméleteket. Maguk a hölgyek, amikor végiggondolták, hogy hol üthetnek legnagyobbat ellenfeleiken, pontosan kiszámolták, hogy a templomotok lesz a megfelelő helyszín, mert az egyházatok az igazi, tartós ellenség.

Légy erős, jártam hasonlóban Esztergomban. Szent Adalbert Központ, régi kápolna. Föl volt festve a kosárlabdapálya. És? Mennyiben tartozik a témához? Innentől a hölgyek ártatlanok?

Ha el tudnám hinni, hogy nem ez volt a céljuk évek óta, meghatódnék. De ők börtönbe akartak kerülni, mert a mártíromság része a PR-juknak.

Valódi mártíromság: tanúsítják, hogy fontos nekik Putyin bukása, és az egyházellenesség.

Na, itt egy fotó Esztergomból:

http://www.szentadalbert.hu/im..

Koncentrációs táborrá alakított kolostor is volt Magyarországon is.

Simán belefér. Akkor is: normális ember nem megy be egy templomba balhézni. Aki meg megteszi, magára vessen.

Aki viszont Putyinnal valóban szembe akar szállni, az ne a nyugati médiával akarjon jóban lenni, hanem a Jóistennel.

Jó, de én valahogy megértem, hogy az orosz papok az elmúlt 10-20 évben elszoktak ettől, és most nem hiányzott nekik ez az emlékeztetés.

Plébániák kirablása, idős papok gyilkolása nálunk is nagy divat, de akik ilyesmit csinálnak, azok nem szoktak a neten dicsekedni a tetteikkel.

Ebben a történetben a Pussyk oldaláról a szégyentelen szenzációhajhászás riaszt, és az, hogy egy templom ennek minden további nélkül remek helyszíne lehet.

Valamelyik angol író mondta, hogy minden jól eladható történetben benne kell legyen a katolikus egyház, ill. oroszéknál nyilván az ortodox.

Na, most aztán megmondtad a frankót, büszke lehetsz magadra!

Na jó, annyiból tényleg, hogy a szövegedben van annyi féligazság, ami látszólag eladhatóvá teszi a hazugságot, és ez végülis szellemi teljesítmény.

Hasonlóan a Pussyk akciója: van benne annyi féligazság, ami eladhatóvá teszi a hazugságukat.

A Te féligazságod, hogy a Pussyk tette kulturális műfaját tekintve ugyanúgy prófétai jel, mint Jézusé.

A hazugság meg, hogy Téged igazából egyik prófétai jel sem érdekel, ezért nincsenek kritériumaid arra, hogy a kettőt összevesd.

Ha egy hívő prófétai jellel találkozik, akkor Istentől jövő kötelessége eldönteni, hogy igaz, vagy hamis próféta jelével találkozott.

Az igaz próféták egyik ismertetőjele a valódi vallási elkötelezettség, aminek folyamatos jeleit adják. A hamis próféták jól fölismerhető motivációi a feltűnési viszketegség, a hatalmi érdekek kiszolgálása, vagy a konkrét anyagi függés.

Jézus valódi vallási elkötelezettségét senki nem szokta kétségbevonni, ami a témát illeti, a Biblia tanúsága szerint minden évben fölzarándokolt a templomba, szombatonként zsinagógába járt.

A Pussykról nem olvastam sehol, hogy mostani akciójuk előtt vallási elkötelezettség jeleit adták volna. Azt sem hiszem, hogy ha az egyház az ő prófétai programjuk mentén megújulna, azaz lekattanna Putyinról, akkor a Pussyk jámbor hívekké válnának. A feltűnésvágy viszont jól látható náluk, jól észrevehető, hogy a templomi föllépést ennek eszközeként kezelték.

Az igaz próféták másik jele egy átfogó, a követőket magával ragadó prófétai vízió a szükséges hitbéli megújulásról. Jézus azért űzte ki a kereskedőket a Templomból, mert Messiásként a helyükre lépett. Tette a Messiáskirály bevonulási gesztusa volt, aki birtokba veszi templomát/palotáját (a héberben nincs két külön szó ezekre).

A Pussyk prófétai víziója ennél kicsit karcsúbbnak tűnik. Valóban nem volna rossz, ha némely ortodox papok lekattannának Putyinról (ez a Pussyk prófétai gesztusának féligazsága), de ettől még az ortodox egyház nem tudna lényegileg megújulni. A Pussyk programja negatív program: gesztusukkal kijelölik, mit ne csináljon az egyház, de semmit nem mondanak arról, mit tegyen helyette. Tipikus hamis prófétai féligazság.

Jelenlegi bebörtönzésük a szememben egy hamis próféta bukása. Ettől még Putyin nem lett szimpatikusabb, de leghelyesebbnek azt tartom, ha a dolgok lényegétől mindenki távol tartja magát. Én csak azért szólalok meg itt, hogy erre biztassak mindenkit. A Pussyk hamis fényt próbáltak gyújtani egy hamis prófétai tettel.

Ja, mint Tyimosenkó Janukovics ellen (vagy melyik most Kijevben az aktuális rosszfiú). Egyik hitelesebb, mint a másik.

Ez az egész ügy teljesen Putyint szolgálja, azért is hiszem el, hogy a KGB állhat mögötte.

Putyin eredményesen azonosította ellenzékével a vallásgyalázást, hiszen mecsoda szolidaritást vállalt mindenki 3 vallásgyalázó lánnyal. Jól mutatja a Putyin-ellenes ellenzék szellemi színvonalát.

És hol mondtam én, hogy a tettükben ortodox keresztények iránti gyűlölet fejeződött ki? Ezt a bíróság mondta, de én meg eddig még mindig azt írtam, hogy a bírósági ítéletet túlzottnak tartom.

Ami azt illeti, saját értékelésem szerint a tettükben az ortodox keresztények iránti megvetés fejeződött ki. Kifejezték, hogy nem érdekli őket, mit tartanak az ortodoxok szentnek, nekik kell a médianyilvánosság, úgyhogy ott és úgy balhéznak, ahol akarnak.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés