Csak a piac!

2012. május 24. 7:22

Szajlai Csaba
Magyar Hírlap
Gyakran hangoztatott nagypolitikai szlogenné vált a jobboldalon, hogy a piacok „megtámadták” Magyarországot. És van, aki ezt el is hiszi!

„Sérülékenységünk apropóján gyakran hangoztatott nagypolitikai szlogenné vált a nagypolitikai jobboldalon, főként a jobboldali médiumokban, hogy a piacok – a hitelminősítők, a globális pénzügyi szolgáltatók és a devizaspekulánsok – »megtámadták« Magyarországot. És van, aki ezt el is hiszi! Csak halkan jegyzem meg: a szóban forgó piaci szereplők nem így működnek, mellesleg hazánk tartalékai legfeljebb szűk egy évre elegendők. Vagyis az első »támadás« észlelése óta már csatasorban sem lennénk…

Miközben az ország megítélése szempontjából kedvező a kormány erős többsége, elkötelezettsége az államháztartásihiány-csökkentés, valamint a reformok iránt, addig a hitelképesség szempontjából negatív tényező, hogy gyakorlatilag öt éve alig növekszik a gazdaság, az üzleti szektor pedig bizalmatlanul tekint a gazdaságpolitikára: folyamatosan fennáll annak a kockázata ugyanis, hogy a kormány újabb szokatlan gazdaságpolitikai lépéseket vet be. Ráadásul csak a döntések bejelentését követően egyeztet az érintett piaci szereplőkkel a kabinet. Utóbbi azért necces, mert ez a »belső sérülékenység« éppen a külsőt rontja – tekintettel a magyar gazdaság pozíciójára, aligha lehet remélni, hogy az új adóintézkedésekkel az itt lévő cégek külföldi tulajdonosait lehetne ösztökélni új fejlesztésekre.

Pénzt persze lehetne előteremteni az egykulcsos szja-rendszer feloldásából, vagyon- és ingatlanadó bevezetéséből, hogy csak néhány példát említsek, de ez már a Nemzetközi Valutaalap »sara« lesz.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 40 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Látogass be a Józsefvárosi Piactól 2km-re
kezdődő adó- és vámmentes Kínai Különleges Gazdasági Övezetbe (közepén a NAV Bevetési Igazgatóságával brühühühühü)vagy menj rá a http://www.monoricenter.hu oldalra oszt megtudod, hogy támadnak-e a piacok a magyar gazdaság ellen vagy sem.

Ilyen egyszerő ez.
Csak az a fránya baksis ne volna olyan vonzó!

nem, csak a piac nagyban szarik mindenre, ha nem tetszik...és még MAtolcsy két szép szeme sem tartja itt őket

Simicska :D Demján, Széles...ezeket mindig elfelejtetitek...én nem értem miért :D jah Orbán

ha olajszőkités, Pintér hogy van?

az a káder az ugyanaz a káder, aki most ott van, ébredj már fel, ez egy kör...

az egész egy kör...csak egyik piros a másik narancs...pont

de reménykedhetsz még

te ilyet én nem mondtam :D

én azt mondom, ugyan az a kör az egész, csak más a máz rajtuk, a többit meg rád hagyom :d

vérnyomáson köszöni jól van, örülök, hogy aggódsz :D valami érzelem van még ott

nem-e...szerinted a kerekasztalhoz bki leülhetett?

szerinted nem volt kapcsolat GYurcsány és Orbán között?

szerinted, nem teljesen mindegy ki a miniszterelnök, mikor a működtetők, a háttérből dolgoznak, szerinted miért nincs ügynök törvény...

mit keres Pozsgay most a fidesz közelében?

"Nem nagyobb hülyeség, mint a piacok szabályozó funkciójában hinni...."

Főleg egy olyan országban, ahol az emberek, az önkormányzatok, az állam is el vannak adósodva. Az már csak természetes, hogy egy ilyen országban azt gondolják, hogy piacot kell szabályozni. Mert másképp már rég galyra menne.

Ezzel csak az a gond, hogy az ilyen országok előbb vagy utóbb mindenképpen galyara mennek, piacot szabályozva, vagy anélkül.

"soha az életükben nem volt munkahelyük, ahol valamit el kellett volna adni, vagy minőségben felépíteni, létrehozni."

De ha piacot szabályoznak, akkor az ilyenek ebből a sabályozásból szépen meg tudnak élni. Sőt még hálás haverokat is szereznek maguknak.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés