„Viktória” és „Bojtár” akciók: lehallgatták és megfigyelték Orbánt és feleségét

2012. április 5. 15:27

A '80-as években a Belügyminisztérium III/III-as ügyosztálya operatív nyomozást folytatott Orbán Viktor és felesége, Lévai Anikó ellen. Besúgókkal és lehallgatással igyekeztek információkat szerezni a házaspár szolnoki és fővárosi tevékenységéről, kapcsolatrendszeréről. Orbánt '82-ben megkísérelték beszervezni is - derül ki a miniszterelnök honlapján publikált dokumentumokból.

Orbán Viktor miniszterelnök válaszolt Vadai Ágnesnek a hozzá intézett K/6446. számú írásbeli kérdésére. A Vadainak címzett válaszhoz a miniszterelnök számos, a bélyegzés tanúsága szerint az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárából származó dokumentum másolatát mellékelte. A dokumentumok letölthetők a kormányfő honlapjáról.

A jelentésekből kiderül, hogy Orbánt 1982-ben megkísérelték beszervezni: „Dr. Orbánt 1982-ben beszervezési céllal tanulmányozta a BM III/III-2 Osztálya, de beszervezésétől el álltak.” Orbán felesége, az ügyvédjelölt Lévai Anikó ellen „Bojtár” fedőnévvel folytattak nyomozást. A házaspárt megfigyelték, otthonukba 1986. augusztus 28-án lehallgató berendezést („3/a rendszabályt”) telepítettek.

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/35165

Ajánljuk még a témában