Így segíthet az MNB a kormánynak

2012. január 10. 16:33
A monetáris politika a gazdasági környezet kiszámíthatóságának fenntartásával, az árstabilitás biztosításával és a pénzügyi rendszer stabilitásának megőrzésével tud hozzájárulni a gazdaság növekedéséhez – válaszolt a monetáris tanács Orbán Viktor kérdésére.

„A monetáris politika a gazdasági környezet kiszámíthatóságának fenntartásával, az árstabilitás biztosításával és a pénzügyi rendszer stabilitásának megőrzésével tud hozzájárulni a gazdaság növekedéséhez. A monetáris tanács szükség esetén kész a rendelkezésére álló eszközöket a fenti célok érdekében alkalmazni” – közölte a monetáris tanács kedden, menetrend szerinti ülése után. Hozzátették: gazdaságélénkítésbe a jegybank nem kezd; állampapírokat nem vehet, vállalati kötvényeket pedig alig tud.

A közleménnyel a tanács Orbán Viktor miniszterelnök korábbi, Simor András jegybankelnökhöz intézett kérésének tett eleget, miszerint „vegye sorra azokat az eszközöket, amelyeket az Európai Unióban, az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban a növekedés megindítása érdekében a jegybankok használnak”, illetve tegyen javaslatot, hogy „az ott használt, növekedést segítő jegybanki eszközök közül szerinte Magyarországon melyeket lehet használni”.

A monetáris tanács közleményében kijelentett továbbá, hogy „üdvözli a kormány határozott szándékát a nemzetközi szervezetekkel történő megállapodás gyors megkötésére”. Hozzátették: „az árfolyam tartós gyengülése növeli a gazdasági szereplők mérlegkiigazítási kényszerét, rontja a reálgazdasági és inflációs kilátásokat, valamint zavarokat okozhat a pénzügyi piacok és a bankrendszer működésében” – olvasható a dokumentumban, melyet az Origo szemlézett.

Összesen 6 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés