Kitiltják a dohányzást a vendéglátásból

2011. április 26. 20:20
Jövő év januárjától lényegében minden zárt légterű helyen tilos lesz a dohányzás; munkahelyen, éttermekben és kocsmákban csak szabad levegőn, illetve a bejárat előtt lehet rágyújtani. Nem jelölhető ki dohányzóhely ezután a közforgalmú intézmények és a munkahelyek zárt légterű helyiségeiben, valamint a vonatokon sem, így megszűnnek a dohányzókocsik.

Az Országgyűlés kedden kormánypárti politikusok kezdeményezésére 271 igen szavazattal, 37 ellenében és 14 tartózkodással módosította a nemdohányzók védelméről szóló törvényt. Nemmel szavazott húsz szocialista és tizenöt jobbikos képviselő mellett a kereszténydemokrata Rubovszky György és a független Molnár Oszkár. Tartózkodott hét jobbikos és öt MSZP-s képviselőn kívül a fideszes Wittner Mária és Karvalics Ottó (KDNP). Három kormánypárti politikus - köztük Harrach Péter kereszténydemokrata frakcióvezető - bár jelent volt az ülésteremben, nem szavazott. Megszavazta viszont az indítványt tizenhárom szocialista (így például Gyurcsány Ferenc és Lendvai Ildikó), tizenhét jobbikos és nyolc LMP-s politikus.

A törvénymódosítás értelmében 2012. január elsejétől tilos a dohányzás közforgalmú intézményekben - így a többi között a szórakozó- és vendéglátóhelyeken -, a munkahelyeken, a közösségi közlekedési eszközökön és a megállókban, az aluljárókban, a játszótereken, valamint a megállóhelyek és a játszóterek ötméteres környezetében. A helyi önkormányzatok pedig további közterületeken is megtilthatják a dohányzást. Nem jelölhető ki dohányzóhely ezután a közforgalmú intézmények és a munkahelyek zárt légterű helyiségeiben, valamint a vonatokon sem, így megszűnnek a dohányzókocsik. Dohányzóhelyet csak szabad levegőn, a bejárattól öt méterre lehet kijelölni, kivéve azokat a vendéglátóhelyeket, ahol erre kizárólag közvetlenül a bejárat előtt van lehetőség. Továbbra is rá lehet gyújtani a szabadtéri szórakozóhelyeken és a kerthelyiségekben.

Zárt térben ezután csak dohánytermék-bemutatókon és a szállodák szivarszobáiban lehet dohányozni, a szivarszobákban ugyanakkor étel és ital nem szolgálható fel. Ezen kívül zárt légterű dohányzóhelyiség csak büntetés-végrehajtási intézményekben és pszichiátriai intézetekben alakítható ki a fogvatartottak, illetve a betegek számára. Szabadtéren sem jelölhető ki dohányzóhely közoktatási, gyermekjóléti és gyermekvédelmi intézményekben, továbbá egészségügyi szolgáltatónál.

A dohányzási tilalom betartását az ÁNTSZ ellenőrzi, megsértése esetén egészségvédelmi bírságot szab ki. Az egészségvédelmi bírságot és a helyszíni bírságot az ÁNTSZ számlájára kell befizetni. Az előbbi összege 20 és 50 ezer forint közötti, az utóbbi legfeljebb 30 ezer forint lehet magánszemélyek esetében. A tizennyolc kormánypárti politikus – köztük Lázár János fideszes frakcióvezető – által jegyzett indítvány indoklása szerint a dohányzás a legjelentősebb megelőzhető halálok a fejlett országokban, így Magyarországon is, ahol a lakosság 38 százaléka dohányzik. Ennek számlájára írható – áll az indoklásban –, hogy a tüdőrák miatti halálozást tekintve Magyarország „világelső”. A Fidesz szerint gyakorlatilag semmilyen gazdasági hátrány nem éri a vendéglátóipart a nemdohányzók védelméről szóló, kedden elfogadott törvény miatt.

Összesen 39 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Stílusosabb lett volna ha a középkor után ismételten bevezetik a füstadót.

A hamburger adó mikor jön?

Egy új adó ötlet:

http://hetivalasz.hu/itthon/el..

Jön még a játékgépadó - támogatom - és a kocsmák kb.90%-a be is zárhat.

Alapjaban veve MINDEN olyan helyen egyetertek vele (buszmegallo, munkahelyek, ettermek) ahova nemdohanyzo emberek is kenyszerulnek idorol idore.
De szvsz a kocsmaban betiltani a dohanyzast egy agyrem. Tonkrevagja a kocsmahangulatot. Ahol a sor melle nem lehet fustolni azt baroknak meg puboknak hivjak, esetleg ettermeknek. A nemdohanyzot senki nem hajtja ostorral kocsmaba ha nem akar fustot szagolni. Ezek a helyek pont azert dragabbak, mert kevesebb kereslet van rajuk.
Semmi gond, eztan kocsma helyett hazibulikat fognak az emberek szervezni, az allam meg megnezheti mennyi jovedeki adoja marad.

Arról ne is beszéljünk, hogy ennek a hozadéka lesz, amit majd gyakran lehet hallani a kocsmákban, hogy ".Orbán miatt nem cigizhetsz..".

A rideg tény az, hogy a dohányosok nagy szolgálatot tesznek az államháztartásnak azzal, hogy kevesebbet élnek. Költségvetési szempontból ők inkább hősök, mint bunkók.

Ha a kormányzat nemzeti hiúságtól vezetve visszaszorítja a dohányzást (emeli a várható élettartamot), azzal egyúttal implicit adósságot is termel, a jövő kormányai ugyanis egy magasabb várható élettartamú országot örökölnek, ahol csillagászatiak az egészségügyi és nyugdíjkiadások. A tüdőrák olcsó betegség, a demencia viszont például igen drága.

"Das Ergebnis: Die Raucher kamen den Staat am billigsten. Im Alter von 20 bis zu ihrem Tod verursachten sie durchschnittlich rund 220.000 Euro an Behandlungskosten. Die Übergewichtigen kosteten 250.000 Euro. Die gesunde, schlanke Gruppe war am teuersten: 281.000 Euro."

http://www.spiegel.de/wissensc..

A kérdés minimum vitatott, semmi alapod sincs ilyen stílusban osztani az észt róla, hülyegyerek.

Én úgy olvasom, hogy a cikk holland statisztikai adatokon nyugszik. Hallottam már erről a cikkről amúgy; valóban vitatott, de szerintem a te kritikád túlzó.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés