Tarr Béla elhatárolódott

2011. február 21. 8:42
„Magyar vagyok. Ez a kormány éppen most változtatja meg az alkotmányt, és húszévnyi hivatali időre rendezkedik be. De mennie kell – nem pedig nekem” - jelentette ki Tarr Béla a Tagesspiegelben megjelent interjúban, miután megkapta a berlini nemzetközi filmfesztivál nagydíját, az Ezüst Medvét. Szőcs Géza szerint a rendező nem szó szerint azt mondta, amit a német lap a szájába adott, később pedig maga a Tarr is elhatárolódott az interjútól.

A 61. Berlinialén Ezüst Medvét nyert A torinói ló című alkotás. Tarr Béla, a film rendezője a Der Tagesspiegelnek adott interjújában elmondta: magát szabad embernek tekinti, aki azonban „olyan országban él, amely már nem szabad. Magyarország az utóbbi húsz évben szabad volt, ami boldogságot jelentett, ám ez mára elmúlt. Kiemelte: a magyar művészek tiltakoznak a kormány kultúrpolitikája ellen, ezt húzta alá Schiff András zongoraművész nyilatkozata „a kormány és annak rasszista uszítása ellen”, valamint filmes alkotók tiltakozása munkafeltételeik tönkretétele ellen - melyet negyven külföldi kolléga is aláírt.

„A kormány gyűlöli az értelmiséget, mert az liberális és ellenzéki, hazaárulóként szidalmazza annak tagjait. Heller Ágnest azzal vádolják, hogy pénzt lopott az államtól, holott 81 éves, és azt sem tudja, mi a pénz” - nyilatkozott Tarr, aki szerint a kormány minden támogatást megvont a filmszakmától. Arra a kérdésre, foglalkozik-e azzal a gondolattal, hogy külföldre távozik, a rendező leszögezte: „Magyar vagyok. Ez a kormány éppen most változtatja meg az alkotmányt, és húszévnyi hivatali időre rendezkedik be. De mennie kell – nem pedig nekem.”

Gulyás Balázs, a Mokép igazgatója szerint Tarr nyilatkozata az egész filmszakmának, valamint a teljes magyar művészvilágnak okozott kárt: „Ahelyett, hogy ezen díjnak most minden magyar önfeledten örülne, és büszke lenne rá, arra kényszerülünk, hogy a rendező győzelmi mámorban elhangzott könnyelmű kijelentéseit elemezgessük.” Szőcs Géza, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium kultúráért felelős államtitkára, a Hír Televízió Kontraszt című műsorában ráadásul azt mondta: nagyon örült Tarr sikerének, fel is hívta, hogy gratuláljon neki. „Azt kellett megtudnom, hogy Tarr Béla nem szó szerint azt mondta, amit a Tagesspiegel a szájába adott” – jelentette ki Szőcs, aki szerint Tarr kijelentette neki, hogy mindaz, ami megjelent, „szöges ellentétben áll azzal, amit ő nyilatkozott”.

Frissítés:

„A berlini Tagesspiegel online kiadásában 2011. február 20-án megjelent interjútól kénytelen vagyok elhatárolódni” - jelentette ki Tarr Béla. Hozzátette: „Az írás stílusa nem az én stílusom. Sem harcolni, sem vitatkozni, sem érvelni nem szoktam ilyen módon. Nagyon megalázónak tartom, hogy mindez bekoszolja filmünk sikerét és fogadtatását és napi politikai szintre süllyeszti le”.

Összesen 31 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

„Azt kellett megtudnom, hogy Tarr Béla nem szó szerint azt mondta, amit a Tagesspiegel a szájába adott” – jelentette ki Szőcs, aki szerint Tarr kijelentette neki, hogy mindaz, ami megjelent, „szöges ellentétben áll azzal, amit ő nyilatkozott”.

Jó lenne már, ha csak a sikerrel kellene foglalkozni, a rangos díjnak örülni!

A legutóbbi, születésnapi Kertész interjút valóban félrefordították.
Valóban tiltakozott a vád ellen. Ráadásul még aznap este a Duna tévén. (De ez már a Magyar Nemzetet nem nagyon érdekelte.)

Egyébként, ha már szóba került Kertész Imre.
Gondolom, másnak is feltűnt, őt nem sikerült berángatni a hazánk ellen indított nemzetközi lejárató kampányba.
Pedig, nem lehet kétséges, megpróbálták konrádék, harasztiék!

Tarr Belatol elhatarolodott Tarr Bela maga is. Pont :)

Amugy en kinezem a nemet ujsagirokbol hogy kiforgatjak a szavait. Elkepzelem hogy megfogalmazott nemi kritikat a kormannyal szemben, ez elfogadhato normalis dolog.
Ok viszont kiforgattak ezt es mocskolodast csinaltak belole, ez az amit o nem akart, es ki is mondta. Ez viszont korrekt.

Egyetértek, de Konrádot és Kertész Imrét azért ne vegyük egy kalap alá! Sem íróként, sem emberként!
Nyilván másnak is feltűnt, hogy a Nobel-díjas Kertészt nem sikerült Konrádéknak csatasorba állítani.
Pedig Kertész egymagában nagyobb "szám" lehetett volna, mint Konrád, Fischer, Haraszti, Schiff András - együtt!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés