Ugyanaz a Lengyelország, ugyanaz a Tusk miniszterelnök, ugyanaz a Sikorski külügyminiszter

2024. július 29. 20:51

Na, ilyen az, amikor valaki nem a saját nemzeti érdekei, hanem a nagyhatalmi protektora érdekei mentén határozza meg az országa külpolitikáját.

2024. július 29. 20:51
Orbán Balázs
Orbán Balázs
Facebook

Nyitókép: Aleksander Kalka / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Radosław Sikorski lengyel külügyminiszter szerint Orbán Viktor magyar miniszterelnök békemissziója értelmetlen és nem vezethet célra. Szerinte »jogosan juthatunk arra a konklúzióra, hogy Oroszországgal – a mai állapotában – nem lehet békét kötni«. Mondjuk, ahogy a lengyel külügyér próbálja, úgy biztosan nem. Nem kell ugyanis sztárdiplomatának lenni ahhoz, hogy tudjuk: párbeszéd és kommunikáció nélkül nem zárható le a konfliktus, nem lehet béke. Ezt a párbeszédet hivatott előmozdítani Orbán Viktor békemissziója. 

Volt idő, nem is olyan rég, amikor Sikorski még tudta ezt. A georgiai–orosz konfliktus idején ő is, és az országa miniszterelnöke is az Oroszországgal folytatott párbeszéd fontosságában látta a konfliktus lezárásának kulcsát. Tizenöt évvel később már nyoma sincs ennek a józanságnak. Ugyanaz a Lengyelország, ugyanaz a Tusk miniszterelnök, ugyanaz a Sikorski külügyminiszter. Mi változott? A válasz egyszerű: az Egyesült Államok elvárása. A jelenlegi demokrata vezetésnek ugyanis más az elvárása most, mint akkor volt. A mostani lengyel vezetés meg annak szalutál, amit éppen elvárnak.

Na, ilyen az, amikor valaki nem a saját nemzeti érdekei, hanem a nagyhatalmi protektora érdekei mentén határozza meg az országa külpolitikáját. 
A lengyel kormány ráadásul az amerikai demokrata elit progresszív elvárásait teljesíti odahaza is. Ezerrel dübörög a genderideológia; a politikai ellenfeleket, a lengyel hazafiakat pedig állami eszközökkel igyekeznek ellehetetleníteni. Mi, magyarok, a régi és örök szövetségesek pedig csak állunk és nézünk, hogy hova lett az egykor olyan büszke és független lengyel külpolitika”.

Ezt is ajánljuk a témában

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Galerida
2024. július 30. 14:51
Pavlov kutyájának már nem indulna meg a nyálelválasztása a nyugati demokraták ígéreteinek hallatán, de a lengyelek konzekvensek....
polárüveg
2024. július 30. 13:57
A mai lengyel vezetés USA vazallusként akar uralkodni Európa felett. Sejthető ennek a vége. Ukrajna nem elég figyelmeztető? Úgy látszik, hogy nem.
Tegnap
2024. július 30. 10:04
O1Gtolvaj 2024. július 30. 07:52 Már megint itt bűzlessz, te ékezetlen pedofil fosrakás? Neked a hohol hullahegyen a helyed. Különben is: Hoholia delenda est! Sőt, hozzáadom : Polakia delenda est! A lengyelek már hozzászoktak, hogy időnként a lecsóba mennek. Most is arra igyekeznek.
Lajoss
2024. július 30. 07:45
Bezzeg mennyit hoz az orosz-csicska politika…a méregdrága orosz gáz… Az Únió szégyene lettünk…a kínai kommunisták lábtörlője lett az ország… Teljes gazdasági csőd…totális eladósodás…ez a magyar érdek,bammeg?! 😱
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!