Nagyszabású építkezés indul Budapesten, bővül a hazai felsőoktatás

2024. július 31. 16:13

A meglévő palotákat felújítják és olyan oktatási intézményt hoznak létre, amelyben a mostani hétről húsz százalék fölé emelkedik a zöldterületek aránya.

2024. július 31. 16:13

Nyitókép: az új campus látványterve (Fotó: Lázár János Facebook oldala)

A munkaterület körbekordonozásával szerdán délelőtt megkezdődtek a Pázmány Péter Katolikus Egyetem új belvárosi campusának kivitelezési munkálatai, a Magyar Rádió egykori székházának helyén.

A helyszínen tartott sajtótájékoztatón Lánszki Regő, az Építési és Közlekedési Minisztérium építészeti államtitkára elmondta: 

ekkora értékű oktatási intézményi beruházásra az elmúlt 35 évben nem volt példa.

A projekt az egyik legnagyobb volumenű, Budapest léptékben is meghatározó állami beruházás.

Az államtitkár kifejtette: a bontási munkálatok szeptemberben kezdődnek meg és a jövő tavaszig tartanak majd. Az eredetileg 200-250 milliárd forintosra tervezett és 2027-ben befejezendő projekt tartalma időközben változott, kivették belőle például a szintén ide tervezett, de végül a közelben megépülő kollégiumot, így a korábban kalkulált 62 ezer helyett mintegy 57 és fél ezer négyzetméteres tér épül az egykor a közrádió által használt, 18 ezer négyzetméteres ingatlanon.

Lánszki hozzátette: néhány hónapon belül elkészülnek a változások engedélyeztetéséhez szükséges dokumentumok, majd a kiviteli tervek, így a bontás befejeződése után megkezdhetik az építési munkálatokat. 

Tájékoztatása szerint a jelenleg lepusztult területen olyan 

innovatív, térben minden irányba nyitott oktatási intézményt hoznak létre, amelyben a mostani hétről húsz százalék fölé emelkedik a zöldterületek aránya.

Eközben a területen álló mindhárom palotát felújítják, és funkcióval töltik meg. A rádió Bródy Sándor utcai homlokzatát – annak történelmi fontossága miatt – pedig megtartják.

Lázár János építési és közlekedési miniszter a beruházás kapcsán Facebook-bejegyzésében azt írta: „Hiába minden gáncsoskodás, jogi trükközés, mi megcsináljuk az elmúlt évtizedek legnagyobb iskolafejlesztését. Új egyetemet és egy új Palotanegyedet építünk!”

Lázár ezzel a parlamentben is elmondott véleményére utalt, miszerint

Budapest liberális vezetése világnézeti okokból üldözte a beruházást, a VIII. kerületben pedig uszítanak az építkezés ellen. 

Egyben tagadta azokat a vádakat, hogy nem egyeztettek volna a helyiekkel.

A Pikó András vezette józsefvárosi önkormányzat korábban védelem alá helyezte a Magyar Rádió egykori épületét és változtatási tilalmat javasolt, azonban ezt a Fővárosi Kormányhivatal megtámadta, a Kúria Önkormányzati Tanácsa pedig a hivatalnak adott igazat és megsemmisítette az önkormányzati rendeletet. 
 

 

Összesen 116 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Patika
2024. augusztus 01. 11:25
Nem az épületekkel van a baj, hanem a bennük megszerezhető egyre felszinesebb tudással.
FeketeFehér
2024. július 31. 19:05
A BME-nek 2012 óta reálértékben a felére zuhant az állami költségvetésből kapott működési támogatása. A fideszes kormányzat egy nagyjából 10 milliárdos éves működési támogatás emelésről sem volt képes nemhogy dönteni, de napirendre venni se. A fidesz nem oktatásfejlesztésben utazik, hanem baromi drága és értelmetlen építési projektekben.
cccbasatu
2024. július 31. 17:46
A Magyar rádió épületei történelmi értéket is képviselnek.De a csörgősipkás idiótákat nem érdekli a hazánk történelme hisz ők nem is itt élnek.Elkergetni ezeket a bohócokat!
cccbasatu
2024. július 31. 17:43
Nincs pénz semmire de egy ilyen szarságra van ami soha nem termel pénzbeli és szellemi hasznot sem!Bravó ,iskola példája a hülye dilettáns gondolkodásnak.Mit gondolkodás,egy csörgősipkás bohócnak nincsenek gondolatai csak agyrémei!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!