Feltérképezik a háborúpárti médiumok külföldi támogatásait

2024. július 08. 16:40

A Nézőpont Intézet becslései szerint az évi kétmilliárd forintot is meghaladhatja az ellenzéki, kormánykritikus sajtóhoz érkező külföldi támogatások mértéke.

2024. július 08. 16:40

Fotó: Illusztráció/GettyImages

 

Háborúellenes akciótervet hirdetett a kormány, amelynek részeként a háborús propagandát támogató médiumok külföldi finanszírozását tennék átláthatóvá. Gulyás Gergely a hétfői Kormányinfón jelentette be, hogy a legnagyobb átláthatóságra kell törekedni, ezért kötelezni fogják a pártokat és a médiumokat arra, hogy forrásaikat tegyék átláthatóvá.

Elvárják, hogy a médiumok ezeket a forrásokat hozzák nyilvánosságra.

Mint mondta, 

Magyarország fenntartja magának a jogot, hogy a külföldről érkező forrásokat, amelyek a háborús propagandát szolgálják, visszautalja a feladónak.

Gulyás Gergely közölte, az igazságügyi miniszter feladata lesz, hogy a részletszabályozást kidolgozza. Van erre európai uniós szabályozás, de a kormány „ennél egy kicsit jogállamibb megoldást" támogat – tette hozzá.

Az uniós rendelet kapcsán megjegyezte, ennyire „durva, radikális, a vélemény és a szólás szabadságát sértő" szabályozást Magyarországon alkotmányos keretek között nem lehetne bevezetni.

A téma a Nézőpont Intézet június végén bemutatott elemzésében is előkerült. Az intézet ugyanis kutatásai során meglepő adatokra bukkant arra vonatkozóan, hogy milyen összegekkel támogatják az ellenzéki médiumokat külföldről.

Ezt is ajánljuk a témában

Kielemezték, milyen helyzetben van az ellenzéki média

Beszédes adatokat közölt a Nézőpont Intézet a magyarországi sajtó állapotáról. Az eredményeket bemutató rendezvényen felszólalt Lánczi Tamás, a Szuverenitásvédelmi Hivatal elnöke, valamint átadták a Jótollú magyar újságíró díját is.

Boros Bánk Levente, az Intézet politikai elemzési igazgatója akkor arról számolt be, hogy 

a kétmilliárd forintot is meghaladhatja évente az ellenzéki, kormánykritikus médiumokhoz érkező külföldi támogatások mértéke. 

„Mindenkinek joga van megtudni Magyarországon - pláne ilyen politikai helyzetben, mint ami most tapasztalható Európában és a világban - hogy ki, miért, milyen szándékkal finanszíroz egyes projekteket" – fogalmazott az elemző. 

Példaként említette a Partizán Youtube-csatornájét, amely 572 millió kapott külföldről tavaly, a Nyugat.hu kiadója pedig 87 milliós támogatásban részesült, többek között az Európai Uniótól. A 444 kiadójához 2023-ban külföldről 150 millió érkezett. Sok kiadó azonban nem adott le beszámolót, ezért nem lehet megismerni az erre vonatkozó adatokat. 

A hírekből ugyanakkor arról is lehet értesülni, hogy külföldi országok is támogatnak sajtóorgánumokat, cikkeket – hívta fel a figyelmet. Így például az USA, amely ugyanakkor kizárólag ellenzéki médiumokat pénzel.

Boros Bánk közölte: javasolják, hogy a „transzparencia jegyében, az állampolgárok, az olvasók tájékoztatása érdekében” vezessenek be önbevallási kötelezettséget arra vonatkozóan, hogy ki, mikor, honnan és milyen célból fogad el külföldi támogatásokat.

A külföldi médiatámogatásokkal a Szuverenitásvédelmi Hivatal is foglalkozik. Lánczi Tamás, a hivatal elnöke a Nézőpont konferenciáján beszélt arról, hogy a rejtett érdekek feltárása érdekében 

a hagyományos értelemben vett média mellett figyelniük kell a közösségi médiát, monitorozniuk kell a külföldről finanszírozott nyomásgyakorló csoportokat (NGO) és azokat a politikai aktorokat, akik a nyilvánosságban megjelenő szakértőként formálják a magyar közvéleményt.

A hivatal már vizsgálatot indított az Atlatszo.hu portál finanszírozási hátterével kapcsolatban, miután az Atlatszo.hu Közhasznú Nonprofit Kft. a honlapján közzétett beszámolói alapján külföldről támogatott szervezetnek minősül, amelynek éves költségvetésében a külföldi támogatások aránya jelentős.

Összesen 127 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
FeketeFehér
2024. július 09. 14:17
Röviden. A Lánczi féle hivatal egy érdektelen, jelentéktelen szar, amit simán csak át kell lépni.
billysparks
2024. július 08. 19:02
Hát, nem túl jó befektetés ezekbe ennyi pénzt fektetni. Jobban járnának, ha ellóversenyeznék....
pipa89
2024. július 08. 17:59
Szuper ez majd mintája lesz egy európai hasonszőrű kimutatásnak is! Egyből tisztán lát majd Európa, hogy Washingtonból és Brüsszingtonból fűjják a Passzát szelet és azt, hogy mennyiből.
catalina11
2024. július 08. 17:33
Háborúellenes akciótervet hirdetett a kormány, amelynek részeként a háborús propagandát támogató médiumok külföldi finanszírozását tennék átláthatóvá. Gulyás Gergely a hétfői Kormányinfón jelentette be, hogy a legnagyobb átláthatóságra kell törekedni, ezért kötelezni fogják a pártokat és a médiumokat arra, hogy forrásaikat tegyék átláthatóvá." ezért Karácsony elvtárs adománygyűjtő dobozkáit, befőttesüvegre cserélik...csak vigyázni kell, nehogy Korányi elvtárs keze beleszoruljon...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!