Átfogó javaslatcsomagon dolgozik a Szuverenitásvédelmi Hivatal, lényegesen átláthatóbbá tennék a politikai nyomásgyakorló szervezeteket

2024. július 08. 18:01

Úgy értesültünk, hogy az együttműködést megtagadó szervezetek komoly intézkedésekre számíthatnának a Szuverenitásvdelmi Hivatal javaslata szerint. Ez lehet az első javaslatcsomag, amelyet a nemrég felállított hivatal dolgoz ki.

2024. július 08. 18:01
Lánczi Tamás
Vizvári Soma

Nyitókép: Lánczi Tamás, a Szuverenitásvédelmi Hivatal elnöke (Fotó: Mandiner/Földházi Árpád)

 

A hétfői Kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a pártok és a média további átláthatósága érdekében egy szabályozásról beszélt, amelyet az Igazságügyi Minisztériumban fognak kidolgozni.

Ezt is ajánljuk a témában

A Mandiner információi szerint ugyanakkor 

a Szuverenitásvédelmi Hivatalban már hetek óta dolgoznak egy olyan átfogó javaslatcsomagon, amely a politikai nyomásgyakorló szervezeteknek és a médiának is nagyobb transzparenciát írna elő, hogy kiderüljön, kik és milyen szándékok mentén pénzelik ezen entitásokat külföldről. Ennek érdekében – mint azt a Szuverenitásvédelmi Hivatalnál dolgozó forrásunk megerősítette – az együttműködést megtagadó szervezetek komoly intézkedésekre számíthatnának. Ennél több részletet azonban egyelőre nem akart elárulni forrásunk.

Ez azért is lehet fontos, mert az együttműködés megtagadására máris van példa. Ahogy arról korábban a Mandiner is beszámolt

a Szuverenitásvédelmi Hivatal az elmúlt hetekben vizsgálatot indított a Transparency International Magyarország ellen, mely megtagadta az együttműködést a hivatallal és az Alkotmánybírósághoz fordult.

Ezt is ajánljuk a témában

Korábban azt is megírtuk, hogy a politikai nyomásgyakorló szervezeteknek érkező külföldi pénzek kérdése a Nézőpont Intézet június végén bemutatott elemzésében is előkerült. Az intézet ugyanis kutatásai során meglepő adatokra bukkant arra vonatkozóan, hogy milyen összegekkel támogatják az ellenzéki médiumokat külföldről.

Boros Bánk Levente, az Intézet politikai elemzési igazgatója akkor arról számolt be, hogy

a kétmilliárd forintot is meghaladhatja évente az ellenzéki, kormánykritikus médiumokhoz érkező külföldi támogatások mértéke. 

Példaként említette a Partizán Youtube-csatornáját, amely 572 milliót kapott külföldről tavaly, a Nyugat.hu kiadója pedig 87 milliós támogatásban részesült, többek között az Európai Uniótól. A 444 kiadójához 2023-ban külföldről 150 millió érkezett. Sok kiadó azonban nem adott le beszámolót, ezért nem lehet megismerni az erre vonatkozó adatokat.

Azt már eddig is lehetett tudni, hogy a Szuverenitásvédelmi Hivatal valamilyen formában foglalkozik egy ideje a témával. Lánczi Tamás, a hivatal elnöke a Nézőpont konferenciáján beszélt arról, hogy a rejtett érdekek feltárása céljából

a hagyományos értelemben vett média mellett figyelniük kell a közösségi médiát, monitorozniuk kell a külföldről finanszírozott nyomásgyakorló csoportokat (NGO) és azokat a politikai aktorokat, akik a nyilvánosságban megjelenő szakértőként formálják a magyar közvéleményt.

A Szuverenitásvédelmi Hivatalnak ez lesz az első javaslatcsomagja. A nemrég felállított szervezetnek a szuverenitásvédelmi törvény értelmében a feladatai közé tartozik, hogy „javaslatokat dolgoz ki és ajánlásokat fogalmaz meg Magyarország szuverenitásának védelmét célzó intézkedésekre”, továbbá „javaslatot tehet a nemzeti szuverenitást érintő jogszabályok megalkotására, illetve módosítására”.

A hivatal egyébként nemrég nemcsak az Átlátszóval szemben is vizsgálatot indított, miután a portál a honlapján közzétett beszámolói alapján külföldről támogatott szervezetnek minősül, amelynek éves költségvetésében a külföldi támogatások aránya jelentős.

Összesen 145 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
steinamanger-2
2024. július 25. 18:40
Legyen visszamenőleges, ha valaki valaha is fogadott el külfödről pénzt vagy egyéb támogatást az mind takarodjon a politikai életből. De ki maradna akkor a mai kormányban? Még miniszterelnökünk se lenne. Ja tudom, az más volt. Akkor vegyük azt amikor beavatkoztunk a francia vàlasztásokba az egyik pártnak juttatott kölcsönünkkel.
steinamanger-2
2024. július 25. 18:30
Behányok ezektől. Percenként költenek el ennyi közpénzt a legostobább kormáyzati propagandára, a legbugyutább szövegeket ismételgetve és akkor beleállnak egy ilyen piti szarságba, égetve magukat meg a szavazóikat is.
FeketeFehér
2024. július 09. 01:17
Lánczi Tamást azért nevezte ki a fidesz, hogy baszogassa a fidesznek nem tetsző civileket, és közben hülyét csináljon magából. Mondjuk legalább jól megfizetik.
Ez D-dúr és e-moll
2024. július 09. 00:19
És most képzeljétek el, hogy a románok vagy a szlovákok kezdenék el ezt játszani! Vígan elkezdenék baszogatni a romániai és a szlovákiai sajtót és a civil szervezeteket --- köztük a magyarokat is ---, mert külföldről is kapnak támogatást. Megnézném az okos fideszesek reakcióit! :-)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!