Eljárást indít a Transparency International ellen a Szuverenitásvédelmi Hivatal

2024. június 25. 16:06

A Transparencynek 30 napja van válaszolni.

2024. június 25. 16:06
null

Nyitókép: Transparency International Magyarország

Egyedi, átfogó jellegű vizsgálatot indít a Transparency International Magyarország (TIM) tevékenységével kapcsolatban a Szuverenitásvédelmi Hivatal – derül ki a testület által jegyzett levélből. Indoklásuk szerint ugyanis a TIM a honlapján közzétett beszámolói alapján külföldről támogatott szervezetnek minősül, amelynek éves költségvetésében a külföldi támogatások aránya jelentős. A törvény értelmében a hivatal minden olyan szervezetet vizsgál, amelyek külföldről származó támogatás felhasználásával a választói akarat befolyásolására irányuló tevékenységet folytatnak. A Szuverenitásvédelmi Hivatal 6 oldalas levelében 62 kérdést tett fel, a TIM-nek 30 napja van válaszolni.

A TIM ezzel szemben alkotmányjogi panasszal élt, szerintük az Alaptörvénnyel összeegyeztethetetlen a Szuverenitásvédelmi Hivatal létrejötte és tevékenysége, továbbá a szuverenitásvédelmi törvény több rendelkezése is. „Alkotmányjogi panaszunkban kifejtettük, hogy a Szuverenitásvédelmi Hivatal eljárása és megállapításai ellen nem lehet sem bírói, sem más jogorvoslattal élni, ami sérti a hatékony jogorvoslathoz és a tisztességes eljáráshoz fűződő alapvető jogokat” – írja a TI, ami szerint az, hogy ellenük a szervezet által megfogalmazott kritikák miatt indult vizsgálat, önmagában is jelzi: „a Szuverenitásvédelmi Hivatal eljárása nyilvánvalóan sérti a véleménynyilvánítás szabadságát.”

A Szuverenitásvédelmi Hivatal levele teljes terjedelemben ide, a TIM panasza pedig ide kattintva érhető el.
 

 



 

 

Összesen 209 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lajoss
2024. július 08. 18:17
Undorító pártállam. 🤮🤮🤮
iimre
2024. június 26. 21:26
"kovsa2 jún25. 21:23 Nos, tovább gondoltam, a magam nem szakértő módján, és arra jutottam, hogy, de van fejebviteli bírósága az Európai Bíróságnak, úgy hívják, hogy magyar Alkotmánybíróság." Röviden arról van szó, hogy az uniós jog nem írja fölül a tagállam parlamentje által rögzített törvényeket. Erről szólt a 2016-os népszavazás* ("Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?”), és ennek megfelelően született meg a StopSoros-törvénycsomag. (www.parlament.hu/irom41/00333/00333.pdf) * hu.wikipedia.org/wiki/2016-os_magyarorsz%C3%A1gi_n%C3%A9pszavaz%C3%A1s
Claudius1
2024. június 25. 22:05
mennyi ökör pedofideszjobbágy,
fintaj-2
2024. június 25. 21:34
Ideje lenne, ha kell, az Alkotmányt, a jogot úgy görbíteni, ahogy Brüsszelben is szokásos, hogy az ilyen szervezeteket, mint a TI, ki lehessen takarítani az országból!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!