Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

Ne felejtse otthon a személyi iratait! – összeszedtük a választáshoz szükséges legfontosabb információkat

2024. június 09. 05:40

Nem lesz könnyű eligazodni a szavazólapok között.

2024. június 09. 05:40
Baranya Róbert
Baranya Róbert

Nyitókép: a június 9-i voksolás szavazólapjai (Fotó:MTI/Balogh Zoltán)

Vasárnap egyszerre rendezik az európai parlamenti képviselők, valamint az önkormányzati és kisebbségi önkormányzati választásokat hazánkban. 
Mindez azt jelenti, hogy a választóknak fel kell készülniük: eddig nem látott számú szavazólapot kapnak majd a kezükbe a szavazóhelyiségekben.

Összeszedtük a legfontosabb információkat a választásról:

A szavazóhelyiségek június 9-én vasárnap reggel 6 órától este 7 óráig lesznek nyitva.

A postán megküldött választási értesítőben mindenki megtalálja, hogy hol, melyik szavazókörben adhatja le a szavazatát. Az értesítő érdemes magunkkal vinni, de nem feltétele a szavazásnak, ellentétben a személyi okmányokkal.

A szavazáshoz érvényes személyi és lakcímigazolványra van szükség. 

A személyazonosságot útlevéllel vagy jogosítvánnyal is lehet igazolni.

Ha valaki a szavazás napján veszi észre, hogy lejárt a személyije, még akkor is van lehetősége, hogy szavazzon. A kormányablakok ugyanis nyitva lesznek a hétvégén, így akinek semmilyen érvényes személyi okmánya nincs, a kormányablakban ideiglenes személyi igazolványt tudnak kiállítani a részére, amivel lehetséges a szavazás. (A hétvégén ugyanakkor kizárólag személyi okmányokkal kapcsolatos ügyintézésre és a lakcímkártya pótlására lesz lehetőség a kormányablakokban.)

Ha valakinek a bejelentett állandó lakcíme mellett rendelkezik tartózkodási hellyel is, akkor utóbbi cím szerinti településen is szavazhat, azonban ezt május 31-ig kérvényeznie kellett. Csak akkor szavazhat azonban a tartózkodási címén, ha ezt a címet február 11-ig bejelentette.

Hogyan szavazunk? 

A szavazáskor a szavazóhelyiségben a szavazatszámláló bizottság előtt kell igazolnunk magunkat, majd alá kell írnunk a névjegyzéket.

Ezután megkapjuk a szavazólapokat és a borítékot.
Mindenképpen nézzük meg, hogy a szavazólapok le vannak-e pecsételve, a szavazat ugyanis csak ebben az esetben lehet érvényes!

A szavazólapon csak tollal írva lehet érvényes szavazatot leadni; a listák, jelöltek melletti körben két egymást metsző vonallal.

Hogy ki hány darab szavazólapot kap, arról itt írtunk bővebben, ahogy arról is, hogy egy újítás eredményeképpen a szavazólapok eltérő színű kerettel vannak ellátva, az egyszerűbb azonosítás érdekében.

Európai parlamenti választás

Az európai parlamenti képviselők választására az egész országban azonos tartalmú szavazólap szolgál, amelyen érvényesen legfeljebb egy listára adhatjuk le a szavazatunkat. Az EP-szavazólap kék színű kerettel lesznek ellátva. A szavazólapon 11 lista közül kell majd választani. 

Az Európai Parlament tagjainak választásán választójoggal rendelkezik minden, Magyarország területén lakóhellyel rendelkező nagykorú magyar állampolgár, valamint az Európai Unió más tagállamának magyarországi lakóhellyel rendelkező választópolgára, amennyiben nyilatkozatot tesz arról, hogy választójogát Magyarországon kívánja gyakorolni; továbbá azok a nagykorú magyar állampolgárok, akiknek sem Magyarországon, sem az Európai Unió más tagállamában sincsen lakcímük.

Önkormányzati választás

Az önkormányzati választáson – településtől függően – főpolgármesterre, polgármesterre, a fővárosi és megyei közgyűlés tagjaira, valamint a kerületi és települési önkormányzati képviselőkre szavazunk majd.

Az önkormányzati választáson választójoggal rendelkezik minden, Magyarország területén lakóhellyel rendelkező nagykorú magyar és európai uniós állampolgár, továbbá aktív választójoga van a menekültként elismert vagy huzamos tartózkodási jogosultsággal rendelkező nagykorú személyeknek is.

A Nemzeti Választási Iroda adatai szerint 

országosan a 4 főpolgármesterjelöltön kívül összesen 7624 polgármesterjelölt és 46 209 képviselőjelölt indul majd.

Ha valaki valamelyik Magyarországon honos nemzetiséghez tartozik és regisztrálta magát nemzetiségi névjegyzékbe, akkor nemzetiségi önkormányzati képviselőkre is szavazhat. Ezt az erre nyomtatott, zöld színű szavazólapon teheti meg, ám szavazata csak akkor érvényes, ha a szavazólapot berakja a hozzá tartozó zöld borítékba.

Mozgóurnát is lehet kérni

Az a választópolgár, aki az egészségi állapota vagy fogyatékossága miatt mozgásában korlátozott, de nem akar az akadálymentes szavazókörben szavazni, mozgóurnát igényelhet – akár még a választás napján is, meghatalmazott útján. A mozgóurna iránti kérelmet a szavazás napján, június 9-én 12 óráig lehet benyújtani.

 

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-100
2024. június 27. 08:20
🍓 ️ ­­­É­­­r­­­t­­­é­­­k­e­­l­d­­­ ­­­a­­­ ­­­s­­z­e­­­x­­­i­ ­­­p­­u­n­­­c­­­i­­m­­­a­­­t­­­ 👉 𝐖­­𝐖­­­𝐖­­.­­𝐗­𝟏­𝟖­.­𝐅­𝐔­­­𝐍
Tommaso
2024. június 09. 10:27
összeszedtük a választáshoz szükséges legfontosabb információt tisztességes, értelmes, magyar ember NEM szavaz a FIDESZ-re!
Tommaso
2024. június 09. 10:26
"A MAGYAR JOBBOLDAL, amikor csak teheti, RÚTUL RÁTÖR SAJÁT NÉPÉRE, NEMZETÉRE" is 80 éve a normális, szabadságszerető, békepárti világ összefogott a náci agresszor ellen. Csak a csatlósok, köztük a JOBBOLDALI Horthy támogatta Hitlert. Jelenleg a normális, szuverenitáspárti, békeszerető világ összefog a ruszki agresszor ellen. Csak a JOBBOLDALI CSATLÓS ORBÁN támogatja a háborús Putyint. ----------------------------- Magyarország érdeke az Ienne, hogy a ruszki hadsereg minéI messzebb Iegyen tőlünk Mondjuk egy Ukrajna-távoIságra, ami kb 1200 km A JOBBOLDALI ORBÁN és FIDESZ ezzeI gyökeresen eIIentétesen cseIexik, és poIitizáI. Elárulja a magyar haza fő érdekeit. Tisztességes, értelmes, magyar ember NEM szavaz a FIDESZ-re!
Ez D-dúr és e-moll
2024. június 09. 08:24
"Welszibard ---> Ez D-dúr és e-moll 2024. június 09. 07:57 A vak is láthatja, hogy ez az Európai Unió már rég nem az, amelyikbe beléptünk. A globalista hatalmaknak (akik az EU-t hatalmukban tartják) csak arra kellettünk, hogy olcsó munkaerővel, állami támogatással beindíthassák a vállalkozásukat itt, aztán a profitot szépen kiszivattyúzzák az országból. Legyünk a félgyarmat helyett 100% gyarmat és akkor minden jó lesz, igaz? Csak az unió diktátorrá vált urai szabhatják meg, honnan szerezzünk energiát? ..." 2008-ban a Fidesz simán meg tudta akadályozni egy népszavazási kezdeményezéssel, hogy környezetkárosító gumiabroncs-gyárat telepítsenek Gyöngyösre, 2024-ben a Fidesz-kormány nemcsak a közmeghallgatás intézményét törölte el, hogy a lakosság tájékozódhasson a környezetében zajló kínai gigaberuházásokról, de még az érvényes bírósági végzést sem hajtatja végre a gödi gyár környezethasználati engedélyének visszavonásáról. Ki is szolgáltat akkor ki kit és kinek?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!