Meddig tart a kánikula, mire vigyázzunk? – meteorológus válaszol

2024. június 20. 10:30

Extrém meleg, káros sugárzás, szaharai por. Mutatjuk, hogyan védekezhetünk a nagy melegben!

2024. június 20. 10:30
null

Nyitókép: nd3000 / Getty Images

Mint azt a Mandineren is jeleztük, hamarosan tetőzik a napok óta tartó kánikula. Ma még túlnyomóan napos időre számíthatunk, kevés fátyol- és gomolyfelhővel. A HungaroMet előrejelzése szerint pedig a nap folyamán kisebb koncentrációban szaharai por is lesz felettünk.

Hogy miért? 

Németh Lajos meteorológus lapunk megkeresésére elárulta, ennek az az oka, hogy a hétvégéig bezárólag afrikai meleg légtömeg áramlik hazánk területére, ami miatt várhatóan pár napig még extrém meleg idő lesz, illetve a szaharai por is ennek köszönhető.

Szombatig mindenféleképpen 35, néhol 37-38 fokos hőmérséklettel is kell számolnunk.

A kánikula csúcspontja pénteken lesz”

 – magyarázta lapunknak a szakértő.

Ezt is ajánljuk a témában

Németh Lajos elmondása szerint szombattól kezdve viszont jön majd egy kis felfrissülés, ami annyit jelent, hogy néhány fokkal mérséklődik a nagy hőség. Ez 3-4 fokos lehűlést jelent majd. 

Marad a nyári meleg, de inkább a 30 fok körüli hőmérséklet lesz a jellemző, mint a 35 fokos hőmérséklet” – jegyezte meg a meteorológus, aki néhány jó tanáccsal is ellátta olvasóinkat.

Első körben kiemelte: a kánikulában és a hőségben, ami fokozott figyelmet kíván, az elsősorban az, 

hogy a kisgyermekek és az idősek a nappali órákban – ha egy mód van rá –, árnyékos helyen maradjanak. 

Másrészt a folyadékbevitel is rendkívül fontos, erre mindenkinek nagyon-nagyon oda kell figyelnie. 3-4 literes folyadékutánpótlás szükséges ezekben a napokban. Ennyit kell ugyanis meginni ahhoz, hogy a szervezetünkből észrevétlenül elpárologtatott folyadék pótlódjon” – fogalmazott a szakember.

Németh Lajos ezen kívül az erőteljes UVB-sugárzásra is felhívta a figyelmet. 

Mint mondta: az egyik leglényegesebb ilyenkor a káros sugárzás elleni védekezés. 

Akinek mindenképpen kint kell lennie a kritikus 11 és 15 óra közötti időszakban, annak póló, sapka és napszemüveg viselése feltétlenül szükséges, illetve nagyon erőteljes fényvédővel, naptejjel vagy valamilyen bőrvédő krémmel kell bekennie magát. Így mérsékelhetjük az erőteljes és káros UV-sugárzásnak a hatását” – fejtette ki.

Fontos!

Melegfront idején a szív- és érrendszeri betegeknél mellkasi fájdalom, vérnyomás-ingadozás jelentkezhet. Emellett ilyenkor a stroke kialakulásának kockázata is magasabb lehet. A hőmérséklet ingadozására érzékenyeknél általános tünetként fejfájás, vérnyomás-ingadozás és szédülés is előfordulhat. A krónikus betegségek tünetei, például ízületi fájdalmak, szintén felerősödhetnek ilyenkor.

Forrás: MTVA

 

Összesen 107 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pbetti87
2024. június 20. 13:37
Skywalker egy ilyen semleges, nem politikáról szóló hírhez hogyhogy nem szól hozzá?
coyote-0
2024. június 20. 12:28 Szerkesztve
"Meddig tart a kánikula, mire vigyázzunk?" Sokat kell inni, sört vagy fröccsöt. Meg vigyázzunk rá, hogy be legyen kapcsolva a klíma.
Obsitos Technikus
2024. június 20. 10:46
Mindig legyen sör a hűtőben? :-) Bár meg kell mondjam, én ilyenkor rozéfröccsre váltok, és ha brutális az idő, a huszonéve kipróbált, az araboktól ellesett tűzforró mentateára esküszöm. Nem hiszi, aki nem próbálta, öt perc múlva nem izzadsz, nincs meleged, felüdülsz.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!