Marad a kánikula: erre kell mindenképp vigyázni

2024. augusztus 30. 07:05

A napi hőmérséklet akár 40 fok is lehet.

2024. augusztus 30. 07:05
Poland Heatwave

Nyitókép: Jaap Arriens / NurPhoto / NurPhoto via AFP

A HungaroMet jelentése szerint pénteken a napi hőmérséklet akár 40 fokot is elérheti. Az ország nagy részén sok napsütés várható, csupán elszórtan alakulhatnak ki záporok és zivatarok. Az UV-sugárzás extrém erős lesz, ezért a szabadban tartózkodók könnyen hőgutát vagy napszúrást kaphatnak.

A nappali hőmérséklet 32 és 36 fok között alakul majd.

A pénteki nap során kevés gomoly- és fátyolfelhő zavarhatja meg a napsütést, legfeljebb nyugaton és északkeleten lehet néhány helyen záporra vagy zivatarra számítani. Az északkeleti, keleti szél a keleti és délkeleti országrészben megélénkül, a zivatarokat pedig viharos széllökések is kísérhetik.

Több vármegyére is riasztást adtak ki

A magas középhőmérséklet miatt Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád vármegyére másodfokú, narancssárga riasztást adtak ki, mivel ezen a területen a napi középhőmérséklet 27 Celsius-fok felett alakulhat. Az ország többi részére elsőfokú, citromsárga figyelmeztetés van érvényben, míg több vármegyében, köztük Pest, Győr-Moson-Sopron, és Szabolcs-Szatmár-Bereg, szintén elsőfokú figyelmeztetés lépett életbe a zivatarveszély miatt.

A rendkívüli hőség megterheli a szervezetet, gyakori lehet a migrén, a fáradékonyság, a vérnyomás-ingadozás és a rosszullét. A szelesebb területeken élők körében fokozódhat az ingerültség és a nyugtalanság. Az Időkép orvosmeteorológiai előrejelzése szerint az UV-sugárzás sok helyen erős lesz, ezért a legmelegebb órákban, 10 és 16 óra között, nem ajánlott huzamosabb ideig a szabadban tartózkodni.

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 41 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
oberennsinnen49
2024. augusztus 30. 07:30
A VILÁGOT JOBBÁ TEVŐK PROFITÉHSÉGE NYOMÁN FELFŐTT A FÖLD, MINT A GÁZON A KRUMPLILEVES. Sri Chinmoy-t kicsit plagizálva Ne vádold a világot! Tedd jobbá! Hogyan? Minden pillanatban G o n o s z a b b á téve önmagad. Ez a profitéhes világmegváltók algoritmusa..., akik között feltűnően sok a nem keresztény Pár név közülük: Bill Gates Mark Zuckerberg Soros György Michael Rubens Bloomberg Tom Steyer
files32
2024. augusztus 30. 07:09
Kerülje a MÁV-ot.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!