Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Bóka János: Az Európai Bíróság példát akart statuálni

2024. június 14. 12:34

Az európai uniós ügyekért felelős miniszter azt is elmondta, hogy miben lehet reménykedni.

2024. június 14. 12:34

Fotó: MTI/Hegedűs Róbert

Nem érte váratlanul a magyar kormányt az Európai Bíróság csütörtöki, hazánkat példátlan mértékű bírsággal sújtó ítélete, arról már hetek óta tudnak – mondta a Hír Tv Napi Aktuális című műsorában Bóka János, európai uniós ügyekért felelős miniszter, aki szerint a döntés nyilvánosságra hozatalával politikai okokból várták meg az európai parlamenti választásokat.

Az ítélet tartalma ugyanakkor annyiban meglepő, hogy a kiszabott bírság nagyságrendekkel meghaladja azt az összeget, amit az Európai Bizottság javasolt – fűzte hozzá.

Ezt is ajánljuk a témában

Bóka szerint a mértéket és az időzítést nézve nyilvánvalóan politikai döntést hozott a bíróság, amely úgy ítélte meg, hogy a magyar kormány álláspontja miatt kialakult helyzet egyedi, példátlan. 

Ezért elrettentő jelleggel szabott ki ilyen magas bírságot.

A miniszter szerint egyrészt a magyar költségvetésre kívánnak nyomást gyakorolni, másrészt nyilvánvalóvá akarták tenni a többi tagállam számára, hogy a migrációs paktum tekintetében nem lehet különutas politikát folytatni. 

Bóka emlékeztetett, hogy a magyar kormány már 2015, azaz a migrációs válság kezdete óta határozottan képviseli az álláspontját, miszerint az uniós intézkedések csak rontanak a helyzeten. Ebben most már a tagállamok többsége egyetért – tette hozzá.

Közölte azt is, hogy még egy kis időre szükségünk van ahhoz, hogy elemezzék a bíróság 35 oldalas ítéletét. Hogy Magyarországon mit lehet és mit nem, azt az alaptörvény szabályozza.

Bóka bizakodó abban, hogy 

az Európai Parlament új összetétele nyit egy politikai mozgásteret, 

miután a választáson a változást szorgalmazó politikai pártok és pártcsaládok jelentős erősödést könyvelhettek el. 

A teljes interjút itt nézheti meg:

 

 

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-113
2024. július 03. 16:13
🍓 ️ ­­­É­­­r­t­­é­­k­­­e­­l­d­ ­a­­­ ­s­­z­­e­­­x­i­­ ­­­p­u­­­n­­c­­i­­m­­a­­­t­­ 👉 𝐖­­­𝐖­­𝐖­­­.­­­𝐗­­­𝟏­­𝟖­­.­𝐅­­­𝐔­𝐍
Lajoss
2024. július 02. 07:53
Vicces ez a durcás kisfiú a képen…😊
2024. június 24. 16:32 Szerkesztve
Bóka, aki nincs döntési helyzetben (lényegében üzenet továbbító), bizakodó abban, hogy az Európai Parlament új összetétele nyit egy politikai mozgásteret - a'la Orbán. Én nem bízom az EP képviselőiben, korruptak, tízből talán egynek nincs vaj a füle mögött, Orbánnak meg nem hiszek. Azon viszont csodálkozok, hogy nemzeti kormányunk tagjai miért hallgatnak.
Chardonnay99
2024. június 15. 08:42
Már a Tanúból is megtudhattuk: a statuálás a lényeg.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!