Magyarország és Lengyelország megint magára maradt: a Tanács elfogadta a migrációs paktumot

2024. május 14. 17:52

Teljes reform jön a migráció kezelésében.

2024. május 14. 17:52

Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

A Tanács ma elfogadta az európai menekültügyi és migrációs rendszer mérföldkőnek számító reformját. Ez olyan szabályrendszert hoz létre, amely elősegíti az érkezők rendezett kezelését, hatékony és egységes eljárásokat hoz létre, és biztosítja a tagállamok közötti méltányos tehermegosztást – derült ki az Európai Unió Tanácsának közleményéből.

Lengyelország és Magyarország a jogszabálycsomag ellen szavazott.

A menekültügyi és migrációs paktum igazságosabb és erősebb migrációs rendszert fog biztosítani, amely konkrét változásokat hoz a területen. Ezek az új szabályok hatékonyabbá teszik az európai menekültügyi rendszert, valamint növelik a tagállamok közötti szolidaritást. Az Európai Unió emellett folytatja a harmadik országokkal való szoros együttműködést az illegális migráció kiváltó okainak kezelése érdekében. Csak közösen találhatunk választ a globális migrációs kihívásra” – nyilatkozta Nicole de Moor menekültügyért és migrációért felelős belga államtitkár.

Teljes reform jön a migráció kezelésében

A Tanács a mai napon összesen 10 jogalkotási aktust fogadott el, amelyek a menekültügy és a migráció kezelésének teljes európai keretét megreformálják. Az átvilágítási rendelet lehetővé teszi majd a nemzeti hatóságok számára, hogy a külső határon lévő illegális migránsokat és menedékkérőket a megfelelő eljárásra utalják, és biztosítja, hogy az azonosítás, a biztonsági és veszélyeztetettségi ellenőrzések, illetve az egészségügyi értékelés egységes módon történjenek.

A frissített Eurodac-adatbázisra vonatkozó új szabályok lehetővé teszik majd a pontosabb és teljesebb adatok gyűjtését (beleértve a biometrikus adatokat is) a migránsok különböző kategóriáiról, beleértve a nemzetközi védelmet kérelmezőket és az EU-ba szabálytalanul érkező személyeket is.

A menekültügyi eljárásról szóló rendelet egyszerűsíti az európai menekültügyi eljárást, és jól meghatározott esetekben kötelező határátlépési eljárást vezet be. A visszatérési határeljárásról szóló rendelet azoknak a személyeknek a visszatérésével foglalkozik, akiknek a kérelmét ebben a határeljárásban elutasították.

A menekültügyi és migrációkezelési rendelet meghatározza, hogy melyik tagállam felelős a nemzetközi védelem iránti kérelmek vizsgálatáért, és

első alkalommal vezeti be a felelősség igazságos megosztását a tagállamok között. 

A minősítési rendelet és a befogadási feltételekről szóló irányelv egységes szabályokat állapít meg a nemzetközi védelem megadásának kritériumaira és a menedékkérők befogadására vonatkozó előírásokra vonatkozóan. Ez hozzájárulhat a tagállamok közötti másodlagos migráció csökkentéséhez is. A letelepítési rendelet a letelepítésre és a humanitárius befogadásra vonatkozó közös szabályok megállapításával foglalkozik az EU-ba való legális és biztonságos beutazással.

 

Összesen 154 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
catalina11
2024. május 17. 17:34
Józsi6 2024. május 14. 19:30 Afrikának 1.2 milliárd lakosa van. 300 millió biztos elköltözne Európába. Vége van Európának. Pedig 10 gépfegyverrel meg lehetne védeni. Érti ezt valaki ?" igen! Soros „..Mert lesz Európa e részének kb. 25 éve, hogy újraépítse polgári demokráciáját s a nyílt társadalmat is. De rövidesen Európa gondja az lesz, hogy hogyan őrzi meg keresztény értékrendjét egy olyan készülő „világállamban”, melynek ő is a része kell legyen, de előbb nagyon meg kell változnia. Ezért Európát, határain kívüli népek ÖZÖNLIK el majd, ahogy ez a Kalergi-tervben is le van írva. Az ezt követő 25 évben pedig a keresztény Európa meg fog szűnni, s az új Európában már nem lesznek sem nemzeti többségek, sem nemzeti kisebbségek, csak emberi és közösségi jogok. Ezért támogatom ezt én is, a Warburg-dinasztia örökébe lépve.” A zsidó Soros, a zsidó Warburg örökébe...szép!
Reszelő Aladár
2024. május 15. 07:16
Nekem onnantól komolytalan a dolog, hogy ezeknek a szerencsétlen szerencsét próbálóknak továbbra is gyalog és csónakokon kell közlekedni. A nagy humanizmus közepette nincs egyetlen befogadni akaró ország sem, aki önköltségi áron repülőt küldene értük. Vagyis maradnak az embercsempészek és a vonulási útvonal teljes lepusztítása.
Ödenburger
2024. május 14. 22:07
Mi ez a cikk? Az EU propagandaanyagának tükörfordítása? Azt hinné az ember első olvasásra, hogy valami jó dolgot fogadtak el. Ott lóg ki a lóláb, hogy egyetlen állítás - pl. hogy a "A menekültügyi és migrációs paktum igazságosabb és erősebb migrációs rendszert fog biztosítani, amely konkrét változásokat hoz a területen." - sincs érvekkel alátámasztva. Amiből egyértelmű, hogy ez propagandacikk. Csak akkor azt nem értem, miért nincs ott a szerző, vagy hivatkozás az eredtire - így olyan, mintha a Mandiner szerkesztőségi álláspontja lenne. Szégyen. Sajtóetikailag és politikailag is. (Mellesleg, hol van a sok hazug aki azt szajkózta, hogy szó sincs kötelező betelepítési kvótákról?)
Teréz Pitykéz
2024. május 14. 21:48
úgy látom a ballib kommunista tetvek most nem kommentelnek, kussolnak … nyugi, most már lehet jelentkezni egy migrans család eltartására …
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!