Orbán Viktorral vitázik ma az Európai Parlament – itt a nap programja!

2024. október 09. 08:18

Felszólal ma Orbán Viktor az Európai Parlamentben, aminek kapcsán nagy vita várható, de reggel Magyar Péter is tart egy pár perces sajtótájékoztatót.

2024. október 09. 08:18
BARDELLA, Jordan; ORBÁN Viktor; GÁL Kinga

Fotó: Benko Vivien Cher

Többszöri halasztás után, ami többek közt az árvíznek volt köszönhető, ma hallgatja meg Orbán Viktor miniszterelnököt, az Európai Unió Tanácsának soros elnökét az Európai Parlament. A meghallgatás rutinesemény szokott lenni, de most éles vita várható az ismert Brüsszel-Budapest ellentétek miatt, és mert az elnökség már a felénél tart, amikor bemutatják annak prioritásait az EP-ben. (Orbán kedden sajtótájékoztatót tartott Strasbourgban.)

Az EP strasbourgi székházában négy napos, hétfőtől csütörtökig tartó plenáris ülést tartanak. A testület honlapja szerint a szerdai program a következő. Reggel kilenctől tartják a „kulcsvitát”, melynek keretében a magyar elnökség előterjeszti programját. Déltől egyig szavaznak.

A magyar érintettségű EP-s programok a következők:

9:00 előtt: Magyar Péter és Manfred Weber sajtótájékoztatója (Magyar Péter a keddi sajtótájékoztatóját nem tartotta meg, elmenekült)

9:00-11:30: a magyar elnökségi program plenáris vitája Orbán Viktorral – Gál Kinga a Patrióták vezérszónokaként szólal fel; Deutsch Tamás és Dömötör Csaba felszólalnak a vitában;

11:45: Deutsch Tamás, Gál Kinga és Dömötör Csaba sajtótájékoztatója a plenáris vitáról

14:30-15:30: Patrióták sajtótájékoztató a magyar elnökségi program vitájáról.

Ezt is ajánljuk a témában

Az InfoRádiónak nyilatkozó Zalai Csaba, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Nemzetközi Szervezetek Kutatóműhelyének vezetője szerint hiába rutin az aktuális elnökség programjának meghallgatása, a mostani alkalommal 

éles viták várhatóak, „egyrészt már lement az elnökség mandátumának a fele, másrészt Magyarország több szempontból is szembe megy az európai fősodorral.”

A magyar elnökség programjának pontjai:
új európai versenyképességi megállapodás,
az európai védelmi politika megerősítése,
következetes és érdemeken alapuló bővítéspolitika,
az illegális migráció megfékezése,
a kohéziós politika jövőjének kialakítása,
gazdaközpontú uniós agrárpolitika,
a demográfiai kihívások kezelése.

Ezután az EP-ben szerdán még szóba kerül „Moldova ellenálló képességének erősítése; az orosz beavatkozással szemben a közelgő elnökválasztás és az EU-s integrációról szóló alkotmányos népszavazás előtt”; illetve a „demokratikus visszaesés és politikai fenyegetés pluralizmus Grúziában”, a bosznia-hercegovinai árvizek; a „szupergazdagok megadóztatása” a szegénység és egyenlőtlenség csökkentésére.

Majd számos bizottsági javaslat kerül szóba, így például: „fenntartható, tisztességes és megfizethető lakhatás Európában”; Európa külső határainak megerősítése, a Frontex fokozott támogatása; a „kábítószerrel kapcsolatos megelőzés”; az orvostechnikai eszközök szabályozása.

Aztán lesznek „viták az emberi jogok megsértésének eseteiről”, mégpedig Bülent Mumay türkiye-i esete és „az igazságtalanul bebörtönzött ujgurok” kínai ügye kapcsán; szóba kerülnek az iraki nők is.

Végül a nap este tíz körül az EU költségvetésének védelme témájával zárul annak kapcsán, hogy az uniós források ne részesüljenek terroristákhoz vagy iszlamistákhoz köthető szervezetek vagy személyek.

Ezt is ajánljuk a témában

 

 

Összesen 61 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
altercat1
2024. október 09. 11:10
Jó duma volt: Nem azért vagyunk az unió tagja, mert olyan amilyen, hanem mert amilyen lehetne!
llnnhegyi
2024. október 09. 10:52
Magyar Rácuppanós Péter, és Dobrev Klára! Munkaköri kötelességük a hazugság!! Pofátlanság! Lator és qrva beszédek!!
csapláros
2024. október 09. 10:26
o1gtolvaj-3 2024. október 09. 10:12 ..."Europa sgglyuka versenykepesse akarja tenni az uniot! Rohej! "... Akkor röhögj, bazdmeg. Ezzel csak a TÜSKÉK száma gyarapodik a körmötök alatt ! Tudod, még több kínai, még több távol-keleti beruházás, nyitás India és Afrika felé, szembe fordulás az oroszokkal szembeni szankciókkal, új szervezetekben való tagság (pl. Türk Államszövetség, ahol csak megfigyelők vagyunk, BRICS, most a Béke barátai gazdasági kapcsolatokat is felkaroló szervezet, stb. stb. a 75 %-os uniós EGYOLDALÚ függés csökkentése, többoldalúvá tétele).
o1gtolvaj-3
2024. október 09. 10:12
Europa sgglyuka versenykepesse akarja tenni az uniot! Rohej!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!