Nagy István: a vidék elárulása, hogy Magyar Péterék szerint el kell vonni a gabonatermeléstől az uniós támogatást

2024. október 27. 09:50

A miniszter óriási sikerként értékelte, hogy az unió közös agrárpolitikájáról a magyar elnökség által felvázolt jövőképet 26 tagállam elfogadta.

2024. október 27. 09:50
null

Nyitókép: Mandiner / Földházi Árpád

Elképedve nézem, hogy Magyar Péterék kijelentik, el kell vonni a gabonatermeléstől az európai uniós támogatást, majd hogy csak a zöldség-gyümölcs termesztést lehet támogatni – mondta a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában Nagy István agrárminiszter, aki szerint ez a vidék elárulása, és olyan fokú drágulást jelentene az élelmiszeriparban, amihez nincs fogható.

A miniszter a műsorban elmondta, az Európai Unió tagországainak valamennyi agrárminisztere egyetért abban, hogy külön büdzséje legyen a közös agrárpolitikának, amelynek két tartópillére, a területalapú támogatás és a vidékfejlesztés garantálja, hogy Európában az élelmiszer-szuverenitás és a mindennapi kenyerünk biztosítva lesz a jövőben is.

Nagy István óriási sikerként értékelte, hogy az unió közös agrárpolitikájáról a magyar elnökség által felvázolt jövőképet 26 tagállam elfogadta. 

Azon dolgoznak, hogy decemberre megszülessen a teljes körű egyezség ebben a kérdésben, s akkor „olyan dokumentumot tesznek le az asztalra, amit a bizottság nem tud majd figyelmen kívül hagyni”.

Ezt is ajánljuk a témában

Annak kapcsán, hogy az Európai Bizottság (EB) is készíttetett egy stratégiai anyagot az uniós mezőgazdaság jövőjéről, Nagy István azt mondta, előbbi az agrárminiszterek, „két lábbal a földön járó emberek” álláspontját tükrözi, utóbbit egy olyan professzor készítette, akinek „sok köze nincs az agráriumhoz”.

Hozzátette: azért készítették el a külön javaslatukat, mert az EB megrendelésére készült dokumentum elfogadhatatlan sok ország, köztük Magyarország, és a gazdatársadalom számára.

Aki kívül áll az agrárium területén, nem érti miért fontos, hogy minden területért, amit megművelnek, a gazdák kapják a támogatást. Sok olyan terület van ugyanis, amit támogatás nélkül, gazdasági alapon nem lenne értelme megművelni – fejtette ki. Megjegyezte: annak érdekében hogy az élelmiszerárakat mérsékelni, megfizethetővé tenni lehessen, szükségesek a támogatások.

A Közös Agrárpolitika az EU legrégebbi közös politikája, amely Európa minden polgárát érinti

Nagy István szerint a baj akkor következik be, amikor megbomlik az egyensúly, olyan feladatokat címkéznek a támogatásokhoz, amelyek „elolvasztják” a gazdasági vagy versenyképességi részt. Ezek között említette a túlzott mértékű ellenőrzéseket „a termőföldtől az asztalig” vagy a „mérhetetlen zöldideológiai nyomást”, ami befolyásolja az agrárium termelését, vagy azt a vádat, hogy az európai gazdák felelősek az éghajlatváltozásért.

Az agrárminiszter úgy vélte, az uniós választások után „új erőre kap az őrület”, ami szerinte az európai mezőgazdaság versenyképességének elvesztéséhez vezethet.

Elképedve nézem azt, hogy Magyar Péterék asszisztálnak ehhez, elfogadják ezeket, sőt állnak az élére ennek a folyamatnak, és kijelentik, hogy el kell vonni a gabonatermeléstől a támogatást, majd hogy csak a zöldség-gyümölcs termesztést lehet támogatni

– hangoztatta a tárcavezető.

„Ez teljes tévedés”, „ez a vidék elárulása” – tette hozzá, megjegyezve, hogy ez olyan fokú hátrányt okozna a vidéknek, olyan fokú drágulást jelentene az élelmiszeriparban, amihez fogható nincs.

Magyar Péterék a magyar gazdák ellen fordultak

Nagy István szerint ezt nem lehet hagyni, feltétlenül meg kell akadályozni 

Magyar Péterestől, Tisza pártostól, mindenkitől, aki a magyar gazdák, a magyar vidék jövője ellen küzd.

A tárcavezető felhívta a figyelmet arra, hogy „minden gabonaszemre szükség van a világban”, de az is látszik, ha megbolydul a gabonapiac, és felfordul az agrárium alapanyagtermelése, akkor „vannak országok, amelyek a gabonát fegyverként használják”.

Ezt is ajánljuk a témában

Kifejtette: nem szabad kockára tenni az élelmiszer-ellátás biztonságát. Magyarország minden erővel azért küzd, hogy megvédje a magyar gazdákat, a magyar emberek érdekeit, a nemzeti kormány mindig ezt tartja szem előtt, ehhez keres szövetségeseket, és ezért készítették el a javaslatcsomagot.

Nagy István nagy örömnek nevezte, hogy ezt elfogadták, és a dokumentum ott lesz az új agrárbiztos asztalán. Felhívta a figyelmet a 2025. júniusi határidőre, amikor véget ér a szabadkereskedelmi egyezmény hatálya, s olyan kérdésekre kell választ adni, hogy az ukrán gabona vámmal, vagy anélkül érkezik-e, korlátozott, vagy korlátlan mennyiségben érkezik-e, illetve mi lesz a területalapú, az állatjóléti vagy a termeléshez kötött támogatásokkal – sorolta.

(MTI)

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 183 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Valodi
2024. október 27. 13:27
Kanmacska 12:23 "A gyarapodást anyagilag értettem." - aki közöttük él, másként látja: "A leépült társadalmi réteg aránya tájtól függően 20-90%, ami az ún. hátrányos helyzetű térségekben a 90%-hoz közelít. A leépült réteg a tájtól, közösségétől elidegenedett, jövőkép nélküli, napról-napra élő, könnyen befolyásolható és irányítható, képességeiben és erkölcsében elszegényedett, alacsony jövedelmű, sérült családban élő, általában dohányzó és gyakran alkoholista emberekből áll. Legjelentősebb vagyonukat eltékozolták (termőföld, épületingatlanok, ősi örökségek ...) ... A vidéket segítő vagy sújtó utóbbi két és fél évtized fejlesztő beavatkozásai azt mutatják, hogy a leépült rétegnek sem helyzetén, sem leépült állapotán nem sikerült javítani. Helyzete inkább súlyosbodott, létszámaránya nőtt...." (Lantos Tamás, Markóc volt polgármestere, az Ős-Dráva projekt volt tájgazdálkodási szakértője, gyakorló biogazda)
sexykitty-5000126
2024. október 27. 13:23
🍓 ️ ­­É­­r­t­­é­­­k­e­­l­­d­ ­­a­­­ ­s­­z­­­e­x­i­ ­­­p­­u­n­­­c­­i­­­m­­­a­­­t­­ 👉 𝐖­𝐖­­­𝐖­­­.­­𝐗­𝟏­­­𝟖­­.­𝐅­­­𝐔­­­𝐍
Valodi
2024. október 27. 13:21
salátás 12:15 "4-500millió befektetéssel éred el azt a csodálatos 15milliót?" - höhöhö ... van, akinek megéri! "árverési nyertes(ek) rangsorának élén Utassyék – egy jogász házaspár, a férj, dr. Utassy László (164 ha) bankár, az NB2-es névadó, labdarugás-szponzoráló Merkantil Bank Zrt. elnök-vezérigazgatója, az OTP Bank Igazgatóságának és Kockázatvállalási-kockázatkezelési Bizottságának tagja, a Füzesabonyi Állami Gazdaság jogutóda, a megvásárolt területet bérlő Fauna Zrt. tulajdonosa, valamint felesége, dr. Süveges Györgyike Mária (197 ha), a Heves Megyei Főügyészség csoportvezető ügyésze, címzetes fellebbviteli főügyészségi ügyész, az Ügyészek Országos Egyesülete Megyei Tagozatának választmányi elnöke, továbbá azonos lakcímű, vendéglátós, kereskedő lányuk, Utassy Györgyi (298 ha). Ők nem kevesebb, mint 659! ha-ra, a város nyertes árverezői által megszerzett összes terület (719 ha) közel 92%-ára, összesen 19 db birtoktestre tettek közel 507! mFt értékben nyertes árajánlatot."
Pelso j.
2024. október 27. 13:02
Te..........., ti árultátok el, csaptátok be a vidéket, amikor: -anno családi gazdaságokról hazudoztatok. -a haver-pereputty nagygazdaságokat, újdöbrögiket tömitek támogatással, az mg kkv-k helyett.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!