Mellébeszél Magyar Péter a sötét múltú testőre kapcsán

2024. október 16. 09:08

Magyar rendre jogi végzettségével kérkedik, de most kiderült, vagy nem ért a büntetőjoghoz, vagy saját híveit akarja átverni. Szakértő magyarázza el, miért nem stimmel Magyar Péter legutóbbi magyarázkodása a csoportos rablás miatt elítélt testőr kapcsán.

2024. október 16. 09:08
null

Nyitókép: Hatlaczki Balázs / Pesti Srácok

Vagy nem érti a büntetett előélet fogalmát, vagy hülyének nézi saját híveit Magyar Péter – ez derül ki abból a reakcióból, amelyet a politikus azután írt ki közösségi oldalára, hogy megírtuk, csoportos rablásért ítélték el korábban Magyar Péter egyik testőrét, aki az MTVA székházánál tartott tüntetésre is elkísérte a Tisza Párt elnökét.

A Tisza Párt elnöke szerint „azt terjesztik a sokat látott szakértők, hogy az én testőrségem egyik tagja korábban súlyos bűncselekményt követett el”. Hozzátette: „El kell, hogy keserítsem őket, nekem, ellentétben a Nemzeti Együttbűnözés Rendszerének rettegő tagjaival, nincs testőrségem, jellemzően magam járok mindenhova. 

A rendezvényeinket biztosító biztonsági emberek pedig nem rendelkezhetnének a szükséges engedélyekkel, ha büntetett előéletűek lennének.

A politikus a posztjában tehát kifejezetten nem tagadta, hogy K. Z. a múltban elkövetette az általunk feltárt bűncselekményt.

A gyakran saját és családtagjai jogi jártasságával kérkedő Magyar nyilatkozata kapcsán megkerestük ifj. Lomnici Zoltánt alkotmányjogászt, a Századvég tudományos igazgatóját, hogy segítsen megvilágítani a helyzetet olvasóink számára.

A személy- és vagyonvédelmi, valamint a magánnyomozói tevékenység szabályairól szóló 2005. évi CXXXIII. törvény 6. § (1) bekezdése szerint a törvény hatálya alá tartozó személy-és vagyonvédelmi tevékenységek személyes végzéséhez főszabályként a rendőrség által kiadott igazolvány szükséges. A (3) bekezdés alapján törvény hatálya alá tartozó tevékenységet nem végezhet aki büntetett előéletű, így engedélyt sem kaphat” – fogalmazott lapunk megkeresésére ifj. Lomnici.

Hozzátette: az azonban köztudott, hogy az elítéltek mentesülhetnek a büntetett előélethez fűződő hátrányos jogkövetkezmények alól.

A mentesített személy büntetlen előéletűnek tekintendő, és olyan munkát is vállalhat, amelyre a mentesülés előtt nem lett volna lehetősége.

Az alkotmányjogász rávilágít: „A Büntető Törvénykönyv 100. § (1) bekezdésének alpontja szerint mentesül törvényileg szándékos bűncselekmény miatt kiszabott, egy évet meghaladó, de öt évnél nem hosszabb tartamú szabadságvesztés esetén a büntetés kitöltését vagy végrehajthatóságának megszűnését követő öt év elteltével, illetve szándékos bűncselekmény miatt kiszabott, öt évet meghaladó, de tíz évnél nem hosszabb tartamú szabadságvesztés esetén a büntetés kitöltését vagy végrehajthatóságának megszűnését követő nyolc év elteltével.

Ifjabb Lomnici Zoltán szerint tehát, amennyiben bárki a kétezres években vett részt egy csoportosan elkövetett rablásban, és újabb bűncselekményt nem követett el, mostanra bizonyosan büntetlen előéletűnek számít.

A szakember felhívja a figyelmet: 

a Tisza Párt elnöke azzal próbálta ebben az esetben eltolni magától a felelősséget, hogy a konkrét ügyben megpróbálhatta elfedni a környezetében felbukkanó, személyi védelmet ellátó érintett sötét múltját egy felületes jogtechnikai fordulattal. 

Azért is érdekes ez a jogi felszínesség Magyar Pétertől, mert a politikus gyakran szinte kérkedik jogi végzettségével, noha mint az eset rávilágít, érdemi jogi jártassággal nem rendelkezik. Magyar ugyanis válasza alapján nincs tisztában azzal, hogy az elítéltek a törvény szerint mentesülhetnek a büntetett előélethez fűződő hátrányos jogkövetkezmények alól, azaz bizonyos idő eltelte után a mentesülés okán az elítélt már nem minősül büntetett előéletűnek, így tiszta erkölcsi bizonyítványt kap.

„Ez utóbbi felületesség a mentelmi jog intézménye, továbbá az EU-n belüli tagállami szuverenitás esetén is szembe öltő volt esetében” – tette hozzá az alkotmányjogász.

2001-ben rabolt K.Z., három társa volt

Mint ismert: K. Z., aki az októberi demonstráción készült felvételeken jól láthatóan közvetlen közelről vigyázott Magyar Péterre, még a kétezres években vett részt egy csoportosan elkövetett rablásban, amiért több évet rács mögött kellett töltenie. A csoportosan elkövetett rablás igen súlyos bűncselekmény, amiért öttől tíz évig tartó szabadságvesztés jár.

Az elkövetés feltétele, hogy legalább hárman vegyenek részt a rablásban, erőszakkal szerezve meg az áldozat tulajdonát. 

Lapunk információi szerint K. Z. 2001-ben követte el a bűncselekményt, amiért szabadságvesztésre ítélték, és a kétezres évek közepén töltötte a büntetését. 

Az ügyben négy elkövető volt. 

Magyar testőrének korábbi ügye azért is érdekes, mert a Tisza Párt elnöke nemrég a 444-nek nyilatkozva még azzal kérkedett, hogy nem is használ testőröket. „Én így járok, testőr nélkül, csomószor kamerák nélkül, meg is lepődnek az emberek” – mondta büszkén Magyar, miközben arról értekezett, hogy a miniszterelnök bezzeg nem találkozik az emberekkel, mert állandó személyi védelem alatt áll.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 179 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
SpaniferRoland
2024. október 16. 12:20 Szerkesztve
ragazzo-2 2024. október 16. 12:13 Spanifer Minden kütyüm kínai,legalábbis ott gyártják. A csajom orosz,igor. Te meg az elvtársaid elmehettek a kurva picsába. én akkor is buzeráns vagyok Hajrá Fidesz, hajrá Magyarország, hajrá magyarok!" DDDDDDD rendben köszönöm az öszinteségedDDDDD
The Loner
2024. október 16. 12:20 Szerkesztve
Gratulálok Hatlaczki Balázs fotósnak a nyitóképért. Tökéletesen sikerült megörökítenie a klasszikus teveszájat. Nálam ez tízből, tiz pont ! El mentettem. :) 🤣🤣🤣💪🏻💪🏻💪🏻✌️✌️✌️🇭🇺🇭🇺🇭🇺
SpaniferRoland
2024. október 16. 12:17
The Loner 2024. október 16. 12:11 SpaniferRoland ̶a̶l̶i̶a̶s̶ aljas Skywalker! Annyira szánalmas amit csinálsz. Kit akarsz itt meggyőzni? Gondolod , hogy a Mandin van olyan aki beveszi ezt az avas tiszafos dumádat. Az itt trollkodó 8-10 tiszafosnyik trollok kivételével. Totálisan kontraproduktív amit csinálsz. Régen az izmozássós baromságaiddal legalább szórakoztató voltál. Mostanság csak fárasztó vagy , qrvára fárasztó. Ásit, köp lapoz ! DDDD látod a cél az ilyen aljadékok mint te ,idegeinek kikésztítéseDDDD nem az hogy szarkoztasson téged valaki ,arra ott van orbán,vagy a muterod,DDDD de jó úton haladunk DDDDideges vagy, a vérnyomásod az egekben ,vörösödik a fejed,bocsánat narancssárgúl,remeg kezed ,lábad,tehetetlennek érzed magad, mert nem tudsz pofánbaszniDDDDDérzed már a dühöd????DDDDd na köcsög senki sem akar meggyőzni , az emésztőbe vezető út már kivan jelölve számotokraDDDD
ragazzo-2
2024. október 16. 12:13
Spanifer Minden kütyüm kínai. A csajom orosz. Te meg az elvtársaid elmehettek a kurva picsába. Hajrá Fidesz, hajrá Magyarország, hajrá magyarok!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!