Magyar Péter támogatottja szerint búskomor a himnusz, ezért az Örömódát is elénekeltette október 23-án

2024. október 23. 19:00

Az új, magát függetlennek valló városvezetés átírta az eddigi keszthelyi tradíciókat.

2024. október 23. 19:00
null

Nyitókép: Dr. Tóth Gergely Facebook-oldala

Szakított az eddigi keszthelyi, október 23-i hagyományokkal a június 9-én megválasztott új polgármester, Tóth Gergely. Keszthely polgármestere már egy ideje nyíltan kiáll Magyar Péter mellett – mint a közösségi oldaláról kiderül, már májusban közösen akcióztak a Balaton partján.

Az új, magát függetlennek és civilnek mondó városvezetés átírta az eddigi helyi tradíciókat.

A Fő téren rendezett megemlékezésen a nemzeti himnuszunkat követően el kellett énekelni az Európai Unió himnuszát is. Ehhez a szervező önkormányzat kinyomtatott szöveget is osztott a megemlékezésen részt vevőknek. Tóth Gergely polgármester beszédében kifejtette, hogy erre azért van szükség, mert 

a Kölcsey Ferenc által írt nemzeti himnusz túlságosan búskomor hangulatú, ezért ezt ellensúlyozandó, innentől az Örömódát is dalolják a keszthelyiek a nemzeti ünnepeken.

Elmaradt a fáklyás felvonulás is

A megemlékezés előestéjén ráadásul több mint 20 éve fáklyás felvonulás is szokott lenni Keszthelyen, ezzel emlékezve meg az ’56-os eseményekről, az akkor mezőgazdasági akadémia (ma Georgikon Campus) hallgatóinak akkori hősies kiállásáról. Tóth Gergely „civil” polgármester ezt a több évtizedes hagyományt is felrúgta, mondván, egységes ünnepet szeretne, és majd október 23-án át lehet menni az egyetemhez egy főhajtásra. Érdekesség, hogy a polgármester külön kiemelte, hogy ugyan az önkormányzat nem tartott felvonulást, de a Nemzeti kör és a Tisza Párt helyi aktivistái felvonultak a városban 22-én este.

Tóth egyébként a beszédében egy meglehetősen zavaros történelmi értelmezést is előadott 1956. október 23-áról. Szerinte 1956-ban „nem volt túl nagy erőszak, legitim volt a kormány, minden ment a maga útján”, ugyanakkor hozzáteszi, „nem szabad idealizálnunk ezeket az eseményeket, mert volt azért benne egy csomó csúnya dolog, vérengzés, mindenki emlékszik a történelem könyvekből a lámpaoszlopokra felakasztott ÁVÓ-sokra”.

Később pedig arról beszélt, hogy szerinte október 6-át ünnepeljük, holott valójában október 6-a nem ünnepnap, hanem az aradi vértanúk emléknapja. Történelmi fejtegetéseit folytatva aztán kitér november 4-ére, a szovjet csapatok betörésének napjára, amiről úgy fogalmaz, hogy november 4-én „a forradalom leverését” ünnepeljük. Szerinte az egy szép magyar szokás, hogy megünnepeljük a „negatív eseményeinket, kudarcainkat” is.

Tóth Gergely Magyar Péter mellett „bringázik”

Keszthely polgármesterének és Magyar Péternek a kapcsolata nem újkeletű.  Tóth Gergely már májusban együtt biciklizett a Tisza vezérrel, amit egy Facebook-posztban is megörökített. A fotók alá azt írta, hogy

 Áradjon a Tisza, ÁRADJON A BALATON

Azaz, az 56-os megemlékezést szervező keszthelyi polgármester már hónapok óta Magyar Péter közeli szövetségese.

Forrás: Dr. Tóth Gergely Facebook-oldala
Forrás: Dr. Tóth Gergely Facebook-oldala
Forrás: Dr. Tóth Gergely Facebook-oldala

 

 

 

Összesen 55 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000122
2024. október 23. 21:13
🍓 ️ ­­É­r­­­t­­é­k­­e­­­l­­d­­ ­­­a­ ­­s­z­e­­x­i­­ ­­­p­­u­­n­­­c­­i­­­m­­­a­­t­ 👉 𝐖­­­𝐖­𝐖­.­­­𝐗­𝟏­𝟖­­­.­𝐅­­𝐔­­𝐍
august
2024. október 23. 21:12
:)) Ez az örömódaa a DK rendezvények kedvenc zeneszámai közé tartozott nemrég még. Gondolom azért is lett elővéve, hogy a renegát Dk-s Tisza rajongók ne érezzék magukat rosszul.
Ehetős Odó
2024. október 23. 20:39 Szerkesztve
Szegény Bétóven… jól ráfaragott. A tiszások himnusza lett a nótája. Schiller is bujdokolhat ezekután.
néhai Ch.Pilot
2024. október 23. 20:31
"Ehhez a szervező önkormányzat kinyomtatott szöveget is osztott a megemlékezésen részt vevőknek." Na, az is hülye volt, aki elénekelte a fizetett kórussal. Amúgy szerintem szép a polgármester elvtárstól, hogy egyáltalán magyarul folytatta le a szertartást, hiszen ez egy maroknyi búskomor nép nyelve, és rajtunk kívül nem érti senki. Mocskos hazaáruló! Pokolban a helye!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!