Magyar Péter fivére bemutatja, mit is jelent a „minőségi tartalom” – na most kapaszkodjunk

2024. október 12. 06:00

Én eddig azt hittem, hogy a hírműsorokkal van problémájuk – azokról simán lehetne is értelmesen közös nevezőket kialakítani.

2024. október 12. 06:00
null
Francesca Rivafinoli
Francesca Rivafinoli

(Nyitókép: YouTube-képernyőfotó)

Induljunk ki abból, hogy amikor egy Magyar-fivér politikai Youtube-csatornát indít, azzal bizonyosan nem lesz célja a Tisza-szavazók tendenciózus lejáratása, a legblődebb hiedelmek gonosz kihangosítása,

hanem kizárólag az úgynevezett propagandamentes közszolgálat.

Ha tehát Magyar Márton bevág valamely összeállításába egy Tisza-inges, Tisza-logós polgár szájából elhangzó állítást, akkor azt minden bizonnyal érvényes és megfontolásra érdemes közlésnek véli, nem pedig kínos óbaloldali rögeszmének.

Ezért most a felebaráti szeretet azt diktálja, hogy idejében szóljunk: csúnyán téved.

A következő állítást sikerült ugyanis egy aktivista útján elénk tárni médiaügyben: „Sajnos vidéken nagyon nagy szegénység van, mert sajnos csak az M1, TV2, Duna TV van, és ezáltal nagyon sok hír nem jut el.” Tényleg hihetetlen túlélőképességgel bírnak egyes vélekedések: azt hihettük, hogy a 2022-es Nagy Szavazatszámlálós Rácsodálkozás jól eloszlatta ezt is,

erre főnixmadárként éled újra, Bicskéig meghosszabbítva.

Néhány epizóddal korábban, Fekete-Győr Andrásék idején még az volt a szólam, hogy igazából ott van a Fókusz és az X-Faktor is a nagyi tévéjén, csak szegényke nem tudja megnyomni hozzá a távirányítón a gombot, ezért kell csalafintán átprogramozni az RTL-t a csatornalista legelső helyére – erre most a minden óellenzékiségtől mentes friss erő beszerkeszti nekünk ehelyett azt a minőségileg új állítást, hogy

a gyakorlatilag 100 százalékos lefedettségű RTL a magyar vidéken sajnos abszolúte nem is fogható.

Amivel az a legnagyobb probléma, hogy egészen meghökkentő mértékű önellentmondás. Azok keseregnek újabb és újabb pártlogókkal a vidékiek tájékozatlansága és hiszékenysége miatt, akiknek évtizednyi idő alatt sem sikerült megvizsgálniuk, van-e bármi tényalapja a légből kapott mantrájuknak. Egy közepesen felhasználóbarát kereső is rendelkezésre áll, amelynek segítségével bárki a karosszékéből megvizsgálhatja házra lebontva, hogy hol tájékozódhat a választópolgár ingyenesen az RTL (és az azzal lefedettségileg kéz a kézben járó TV2) műsoraiból, és hol nem –

de még gyorsabb megoldás, ha a megfelelő térképen tekintjük meg, vajon a Magas-Börzsöny mely csúcsain akadhatnak problémáink a vétellel;

az a környék ugyanis valóban abba az 1 százalékba tartozik, ahol hiányos az ellátottság. Tehát simán lehet, hogy a Csóványos északi oldalán akadozni fog A mi kis falunk, erre bizony fel kell készülni. Máshol viszont – ne vicceljünk.

Már csak azért se, mert ma már mintha egy bizonyos „internet” nevű vívmány is alkalmas lenne ellenzéki tartalmak lehívására. Lássuk, ott mi a helyzet: 2024 második negyedévében az immár 14,5 millió mobil-előfizetéssel 399 petabyte (vagyis 399 millió gigabyte, azaz 10 éves kor felett fejenként 46 GB) mobil adatforgalmat hozott össze Magyarország (2020 óta ez plusz kétmillió előfizetést és háromszorosára nőtt adatforgalmat jelent). Márpedig ahol 100 lakosra 152 mobil-előfizetés jut, ott

kevéssé valószínű, hogy a pestieknek van fejenként hat, vidéken pedig egy kósza byte nem sok, annyi sem talál utat a lakossághoz.

De vegyük csak a klasszikus típusú, nem mobilnetes, helyhez kötött hozzáférést. A 2022-es népszámlálás adatai szerint Csökmőn például 408 háztartásban van vezetékes internet (58 százalék), Biriben (Perkedpuszta és Ludastó között) 275 lakásban (58,5%). Igaz, hogy Szenyéren csak 42 háztartásba van bekötve – de még ott is három házból minimum egyben fogható a Klubrádió (37,8 százalék).

Gyakorlatilag nincs olyan, aki ne tudna átugrani a szomszédba Magyar Péter The Man modellportfóliójának legfrissebb fotóiért, ha hiányozna az ilyesmi az életéből.

Zubogyon 74 százalékos az ellátottság, míg Budapest VIII. kerületében 75,7 százalékos. Kifejezetten izgalmas kihívás találomra kiválasztani a népszámlálási adatbázisban tíz ritkán hallott településnevet úgy, hogy legalább egyben legyen 40 százalék alatti a vezetékes internettel ellátott lakások aránya: elnézést minden helyitől, de az én tippsorom Herencsény, Iliny, Hugyag, Szécsénke, Szalmatercs, Váncsod, Jánkmajtis, Ömböly, Zsarolyán és Vállaj településeket tartalmazta – minddel elbuktam. Csak úgy röpködtek a 60 feletti százalékok is.

Úgyhogy aki arrafelé él, közszolgálati jelleggel számoljon be a helyzetről: van valami furcsa árnyékolási technika, amelynek köszönhetően ott hiába jön be a házba az internet, kizárólag a mediaklikk.hu jeleníthető meg vele, plusz legfeljebb a Mandiner, cenzúrázott formában?

Vagy megnyugtathatjuk aggódó polgártársainkat?

Miközben azért a Magyar-fivér összeállítása más érdekességeket is tartogat: Tarr Zoltán (mielőtt furcsa elszólásként leszögezte, hogy Magyar Péter „jó nyolc hónappal ezelőtt” jelent meg politikusként, azaz már februárban is ekként tagadta politikusi ambícióit) határozottan kijelentette: „a közmédiának semmi köze a közhöz, sem tartalmában, sem szolgáltatásait illetően.

Én eddig azt hittem, hogy a hírműsorokkal van problémájuk, azokról simán lehetne is értelmesen közös nevezőket kialakítani

(mondjuk nem feltétlenül azzal, aki érdemi hatalom nélkül is személyi kultuszt épít maga köré, és csak annak az újságírónak nem ad ukázokat, akinek már az óvodában is egy csillogó szemű mikrofonállvány volt a jele) – a Tisza-alelnök azonban kifejezetten az egész közmédiát tekinti minden közszolgálattól és értelmes tartalomtól mentesnek.

Csakhogy a „közmédia” terminus, az pont ugyanannyira jelenti a Bartók és a Dankó Rádiót, valamint az M2 vagy az M5 tévécsatornát, mint az M1-et – valaki egyszer elmagyarázhatná, hogy mi a baj a Muzsikáló reggellel vagy a Jó ebédhez szól a nótával. Amióta az az adó létezik, a vadellenzéki szomszéd bácsi naphosszat a Dankót nyomatja még a kertben is, és a befideszesedés legcsekélyebb jeleit sem mutatja. A Rádiózenekar koncertjeit rendre meghallgatom,

de még egyetlen crescendo végén sem várt minket az állítólag mindenütt ott ólálkodó Joseph Goebbels.

Vagy csemegézzünk a köztévé eheti műsoraiból: „Kukori és Kotkoda”; „Stop! Közlekedj okosan!” – az aktuális adás témája: Gyalogos közlekedés, az álló jármű mögül való lelépés veszélyei; „ Századfordító magyarok – Entz Géza művészettörténész ” ; az OTP Bank Liga aktuális mérkőzésének közvetítése; „Sanghaji emberünk – Egy magyar építész Kínában”; „Ridikül” – a téma az egyik adón a testvéri szeretet, a másik adón a PCOS betegség; Vers mindenkinek (Weöres Sándor: Harmadik szimfónia); „A világ hídjai (angol eredetiben is nézhető ismeretterjesztő sorozat), „Édes a bosszú” – 1937-es magyar vígjáték; szlovák és török szappanoperák; angol és olasz filmsorozatok (szintén átkapcsolhatók a szinkronizálatlan változatra); MÜPA koncert; „Az A38 Hajó színpadán” – egy 2019-ben szentesi gimnazisták által alapított együttes lemezbemutatója. Nem sorolom tovább.

Csak ebből a merítésből melyik magyar nem találhat érdekes információt vagy őt érdeklő szórakoztató tartalmat, ha úgy kívánja?

Értem én, hogy bezzeg a ’90-es évek közmédiája, az maga volt a BBC-etalon, de nem esne-e vajon hanyatt a gyönyörűségtől a TISZA kemény magjának bármely tagja, ha Magyar Péterék indítanának egy mintatévét, rajta Weöres Sándor-verssel, nyugdíjasoknak sziesztaidőben sugárzott régi magyar filmekkel, reklámmentes mesecsatornával és eredeti nyelven is nézhető francia természetfilm-sorozatokkal, továbbá klasszikus brit regényadaptációkkal?

Valamint országszerte, minden háztartásban ingyenesen fogható HetiPetivel.

***

Kapcsolódó vélemény

undefined

Francesca Rivafinoli

Mandiner

Idézőjel

Legalábbis Parászka Boróka valami ilyesmiről tájékoztatja az osztrák nagyérdeműt.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 216 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000109
2024. október 12. 14:02
🍓 ️ ­­­É­r­­t­é­­­k­e­l­d­­­ ­­a­ ­­­s­z­­­e­­­x­­i­ ­­­p­­u­­n­­­c­i­m­­a­­­t­­ 👉 𝐖­𝐖­­­𝐖­.­𝐗­𝟏­𝟖­­.­­𝐅­­­𝐔­𝐍
tapir32
2024. október 12. 14:00
„Magyarország ellen szavaztam. Nem a Fidesz, nem Orbán Viktor, hanem az egész ország ellen” Webert ezért megjegyzéséért el kellene távolítani az EP-ből! Ez egy hungarofób rasszista szemét! Ez nem politikus! Ezzel állt össze Magyar Péter! Gerinctelen hazaáruló!
Mufur Jozsi
2024. október 12. 13:30
Reg olvastam ilyen szepen fogalmazott cikket. Tobbszor konnyesre rohogtem magam..
Chekke-Faint
2024. október 12. 13:30
Vegyünk neki egy Tv-t. Macival együtt..DDD
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!