Késlelteti az EP Magyar Péter mentelmi jogának felfüggesztését – legkorábban tavasszal várható döntés

2024. október 25. 06:26

Esélyes, hogy szocialista uniós képviselőre bízzák a Tisza Párt elnökének ügyét.

2024. október 25. 06:26
null

Nyitókép: MTI/Purger Tamás

 

Ahogy arról október 17-én beszámoltunk, a Mandiner megnézte, hogy mikor dönthetnek Brüsszelben Magyar Péter mentelmi jogáról. Kiderült, hogy az Európai Parlament adatbázisában 160 ügy található, amely a mentelmi jog felfüggesztésével kapcsolatos, amik közül a legrégebbi 1998-ra datálható. Donáth Anna esetében mindössze négy hónapig tartott az eljárás, a procedúra Ujhelyi Istvánnál 12, Kovács Bélánál 15 hónapot vett igénybe. 

„Nehéz tehát előre megbecsülni, hogy meddig tart majd az eljárás Magyar Péter mentelmi jogával kapcsolatban, főleg annak fényében, hogy az Európai Néppárt érdeke az eljárás elhúzása. Hiszen amíg az nem zárul le, a mentelmi jogával tudják fogni Magyar Pétert és így befolyásolni, hogy számukra kedvező politikát folytasson” – mondta lapunknak a Dornfeld László, az Alapjogokért Központ vezető elemzője.

Most kiderült, hogy leghamarabb a jövő év első negyedében dönthet az Európai Parlament plenáris ülése a Magyar Péter mentelmi jogának felfüggesztésére vonatkozó legfőbb ügyészi indítványról.

Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke október 10-én bejelentette, hogy a képviselő-testület jogi bizottsága elé került a Magyar mentelmi jogának felfüggesztésére irányuló kérelem. A bizottság frakciók által delegált szóvivői várhatóan november 18-án, vagy legkésőbb néhány héttel később nevezik meg azt az EP-képviselőt, aki a kérvénnyel kapcsolatos parlamenti ajánlást készíti majd el – számolt be a Népszava.

A szabályok értelmében minden mentelmi ügy jelentéstevőjét a pártcsoportok rotációs alapon választják, de a kijelölt képviselő nem lehet ugyanabból a politikai csoportból, illetve tagállamból, mint akinek az ügyét tárgyalják. Péter Magyar esetében tehát a kijelölt előadó nem lehet magyar állampolgár, és nem lehet tagja az Európai Néppártnak, amelyben a politikus helyet foglal. A rotációs rendszer szerint most az EPP mentelmi ügyekben járatos állandó jelentéstevője következne, ám a szabályok miatt nem vállalhatja el a Tisza Párt elnökének ügyét, így valószínűleg a sorban következő politikai csoport, 

a Szocialisták és Demokraták nevezheti meg az előadót, Krzysztof Śmiszek személyében, aki a lengyel Új Baloldal jogász képzettségű tagja.

A szabályozás szerint az EP-képviselő, aki a mentelmi jog felfüggesztésének kérelmét vizsgálja, először a jogi bizottságban mutatja be az ügyet. Itt szükség esetén meghallgatják az érintett képviselőt, illetve összegyűjtik és lefordítják a szükséges dokumentumokat. Ezt követően az előadó elkészíti jelentését, amelyben ajánlást fogalmaz meg a mentelmi jog felfüggesztésére vagy fenntartására vonatkozóan. Az eljárás végig zárt ajtók mögött zajlik, majd a bizottság szavaz az állásfoglalásról, amelyet a jelenlévő képviselők többsége szükséges a jóváhagyáshoz. Ezt követően a szöveg a parlament plenáris ülése elé kerül, ahol szintén egyszerű többséggel szavaznak a javaslat elfogadásáról vagy elutasításáról.

Az egész folyamat hónapokig tarthat, így Magyar Péter ügyében tavasz előtt valószínűleg nem várható döntés.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 90 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
madre79
2024. október 25. 13:07
A késleltetés azt jelenti, hogy a várakozási idő megnöveli MP bűnlistáját, ergo keményebb büntetés vár rá, bár a hazaárulás jutalma tudjuk, hogy mi!
irmag2
2024. október 25. 11:25
"a pártcsoportok rotációs alapon választják": közérthetően: búgócsiga!
véna
2024. október 25. 10:46
Nagy terveik vannak fogott, fosott, hokimakival.
jeva081308
2024. október 25. 09:39
Nem véletlenűl nyalizik. Na ja ha jobb oldali lenne akkor már régen meg lenne a döntés. Képesek egy ilyen alja, gátlástalan gazembert védeni. Ez az EU a normalitást üldözik a deviánsokat védik körmük szakadtáig. Az EU parlament csalók, korrupt, gátlástalan bűnözők gyülekezete. Magyar meg haba a tortán.i
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!