Így lett pékinfluenszer „Szabi, a pék” (VIDEÓ)

2024. október 18. 12:54

Az online térben elért sikerek ugyan fontosak, de Szabi számára a személyes kapcsolat volt a legfontosabb.

2024. október 18. 12:54
null

Nyitókép: Highlights of Hungary

Elindult a Highlights of Hungary idei évada, amellyel céljuk, hogy a legkiválóbb magyar teljesítményeket díjazzák. A díj jelöltjeit már kiválasztották a Highlights of Hungary nagykövetei, ám a végső döntéshez az Önök szavazatára van szükség.

A közönségszavazás a Highlights of Hungary weboldalán elérhető.

Szabadfi Szabolcs, ismertebb nevén „Szabi, a pék” a legismertebb kézműves pék lett Magyarországon. A COVID-19 időszakban elindított otthoni kenyérsütéssel foglalkozó videóival gyorsan többszázezres követőtábort ért el, a neve pedig mára összeforrt a készműves-pékségláncával.

Kezdetek: egy pincétől a pékségekig

Szabadfi Szabolcs nem pék családból származik: „nálunk mindenki orvos volt meg tanár, gyakorlatilag csak én kanyarodtam el ebbe az irányba” – meséli Szabi, aki testvérével együtt szakított a családi hagyományokkal: ő pék, míg testvére szakács lett.

Első pékségét 13 évvel ezelőtt nyitotta meg egy pincében, ahol kézzel dagasztott, és egy kis, mikró méretű kemencével dolgozott. 

Az indulás nem volt könnyű, de Szabi szorgalma és kreativitása hamar meghozta a sikert. „Nagyon piciben csinálgattam, de az embereknek annyira tetszett, hogy egyre több asztalon voltam a piacon”. Első péksége, a Panificio il Basilico, a budapesti Városmajor utcában nyitotta meg kapuit.

A kézműves pékség lényege

Szabi számára a kézműves pékség nem pusztán az alapanyagok minőségéről szól, hanem egy mélyebb kapcsolatot jelent az étel előállításának folyamatával. 

„A kézművesség arról szól, hogy a termelőtől a vásárlóig végigkísérem az útját annak a terméknek, amit előállítok. Tudom, hogyan dolgoztam fel az alapanyagot, és azt is, hogy hogyan adom át a vásárlónak”. 

Szabi számára az egyik legfontosabb szempont, hogy minden termék mögött ott legyen az a törődés és figyelem, amit az alapanyagok kiválasztása és a késztermék elkészítése igényel.

Kiemeli, hogy a jó minőségű alapanyagok kulcsfontosságúak, és ezek beszerzése egy olyan folyamat, amihez személyesen is kapcsolódni kell. „Nagyon fontos, hogy elmegyünk a gazdához és vele megbeszéljük, hogy ő mit tett a földel, hogyan termesztette meg a búzát. Olyan ez, mint a jó bor” – magyarázza Szabi, aki rendszeresen látogatja a gazdákat, hogy megbizonyosodjon az alapanyagok minőségéről. Kezdetben növekedni is az alapanyagok miatt szeretett volna, ugyanis úgy érezte, hogy csak így tudja a péksüteményeihez, kenyereihez a megfelelő beszállítókat megszerezni.

A közösségi média ereje

Szabi online jelenléte a COVID-19 járvány idején vált igazán jelentőssé, amikor az emberek világszerte otthoni kenyérsütési lázban égtek. Szabi kihasználta ezt a helyzetet, és kenyérsütési tippeket, videókat kezdett megosztani, amelyek gyorsan népszerűvé váltak. 

„Elkezdtem kovászos kenyér készítését posztolni, és pillanatok alatt hatalmas érdeklődés lett rá”

 – meséli Szabi, aki ekkor vette észre, hogy egy újabb közösséget sikerült megszólítania.

Az online térben elért sikerek ugyan fontosak, de Szabi számára mindig is a személyes kapcsolat volt a legfontosabb. „Semmi célom nincs ezzel az oldallal, nem az interneten élem az életemet, hála Istennek. Egy rövid szakasz volt az életemben, amikor ez megtörtént és amikor felduzzadt kétszázötvenezer követőre. De én dolgozok emellett, heti hét napban sütöm a kenyeret, formázom a kalácsot” – mesélte Szabi.

A pékség, mint közösségi tér

Szabi pékségei nem csak az ízletes pékáruk miatt népszerűek, hanem egyfajta találkozóhelyként is szolgálnak. „Kakaós csigát mindenhol lehet kapni, de itt van mellette két jó szó minden reggel, mielőtt beül a vásárló az autójába és agyvérzést kap Budapestig” – mondja Szabi, aki szerint a pékség nemcsak az ételről szól, hanem az emberek közötti kapcsolatokról is. 

„Áradozok nekik, hogy most szedtem le a paradicsomot, hogyan sült a termék, és a vásárló addig tök vidám, jól érzi magát. 

Majd azt mondom neki, hogy a kávénk Olaszország legrégebbi kávéja, 1870 óta így pörkölik, és egy szicíliai családtól származik, akkor kezében egy ilyen termékkel és egy ilyen kávéval beül a kocsijába, én pedig egy órára elrendeztem az életét, finomat eszik, iszik egy jó kávét és eszébe jut pár szuper gondolat.”

Jövőbeli tervek és a kézművesség jövője

Szabi a pékségeket nemcsak üzletként, hanem alkotói térként is kezeli. Imádja, hogy részt vehet az építkezésekben, hogy megtervezheti a boltok belső kialakítását, és alkotóként is részt vehet a folyamatokban. „Imádok boltot nyitni, megtervezni, megtervezni a bútort, sőt, beszállok az építkezésbe is. Ez egy alkotói folyamat, amikor pedig már megvan, jó érzés ránézni, hisz ez is az én gyermekem” – meséli Szabi.

„Elképesztő rossz dolog, hogy már én vagyok a legidősebb itt, a pékségben” – jegyzi meg Szabi, amikor a jövőről kérdezzük. Elmeséli, az idei éve csak abból állt, hogy a Szentendrén nyíló pékség olyan legyen majd, ahogy megálmodták. „Már ott vannak az elültetett olíva fák, most jönnek a gránátalmák és a fügefák, a fű már kinőtt… Ez nem csak egy pékség lesz, hanem egy csodabirodalmat akarok létrehozni, ahová bejössz és elfelejtesz mindent, és csak átadod magad az élvezetnek.”

Nagyköveti méltatás – T.Danny 

Szabi a pék egyedi és magas színvonalú péksüteményeivel kiemelkedik Magyarország gasztronómiai palettáján. A természetes alapanyagok és a hagyományos technikák iránti elkötelezettsége inspiráló és példaértékű a fenntartható élelmiszerkészítés terén. Szabi kiválóan képviseli a modern magyar kézművességet és helyi tradíciókat egyaránt. Sikeresen ötvözi a minőséget és az innovációt, ezzel új színt hozva a hazai pékiparba. Mindezt a közösségi médiában terjeszti a magas követőtáborának. Emiatt kiváló jelölt a Highlights of Hungary díjra.

 

 

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
davide
2024. október 18. 14:27
Hajrá!
sagirdilsiz-2
2024. október 18. 13:35
Valamikor a 70-es években voltak olyan törekvések, hogy például a butik, vagy butique cégtáblákat magyarosítani kellett. Ezt a Panificio il Basilico pékség miatt írtam. Mennyivel jobb ez, mintha úgy nevezte volna, hogy Bazsalikom pékség.
herden100
2024. október 18. 13:12
🥰 m.youtube.com/shorts/vnbtJ5lh9DU
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!