Elárulta Dr. Schwab Richárd, erre a legbüszkébb (VIDEÓ)

2024. október 17. 08:02

A bélflóra kutatása az utóbbi években egyre nagyobb figyelmet kapott, és Dr. Schwab szerint ez nem véletlen.

2024. október 17. 08:02
null

Nyitókép: Highlights of Hungary

Elindult a Highlights of Hungary idei évada, amellyel céljuk, hogy a legkiválóbb magyar teljesítményeket díjazzák. A díj jelöltjeit már kiválasztották a Highlights of Hungary nagykövetei, ám a végső döntéshez az Önök szavazatára van szükség.

A közönségszavazás a Highlights of Hungary weboldalán elérhető.

Dr. Schwab Richárd nevét ma már sokan ismerik az egészséges életmód és táplálkozás területén. A MIND Intézet alapítójaként és vezetőjeként komoly mozgalmat indított el, amely sokakat szólított meg és vezette be őket a tudatosabb, egészségesebb életmód világába. Dr. Schwab belgyógyász és gasztroenterológus, akinek pályafutása során nemcsak a gyógyítás, hanem az innováció és a kutatás is kiemelt szerepet kapott. „Nagyon szerencsésnek tartom magam, mert amióta az eszemet tudom, orvos akartam lenni” – emlékezik vissza Dr. Schwab, aki Dr. Pap Ákos belgyógyászprofesszor mentorálásával indult el a pályán.

Az innováció és a kutatás szerepe az orvostudományban

Dr. Schwab munkássága során mindig is az újító megközelítésekre törekedett. Tapasztalatai szerint az orvostudomány folyamatosan fejlődik, de ez az út sokszor frusztrációval és tévedésekkel jár. „Az újdonság keresése az orvoslásban szigorú szabályokhoz kötött, de a tanáraim révén is biztatást kaptunk arra, hogy természetes, hogy ha az ember új dolgokat próbál ki, akkor nagyon sokszor téved. 

Nem minden út sikeres, csak utólag, ha az ember összeköti a pontokat, akkor ezek nagy tapasztalatot, új eredményeket produkál” 

– vallja Dr. Schwab, aki szerint az újdonsághoz sok frusztráción keresztül vezet az út, de ezen nem szabad csüggedni.

A MIND Intézet is ezen az alapelven működik: tudományos kutatásokra építve, folyamatosan keresi az új megoldásokat a különféle betegségek kezelésére. Dr. Schwab különösen fontosnak tartja az anyagcsere-betegségek és a neurológiai kórképek gyógyítását, amelyek szoros kapcsolatban állnak a bélflóra egészségével. „Az emberi test egy összetett ökoszisztéma, amelyben a baktériumok, vírusok és gombák egyensúlya határozza meg a testi és lelki egészséget” – mondja Dr. Schwab, rámutatva, hogy ez a bélflóra gyermekkorunktól egyensúlyban van, így amikor az agyi fejlődés korai stádiuma történik, akkor teherbíró lélek fejlődik, ám minél nagyobb trauma éri az agyat és a bélflórát, annál sérülékenyebbek lesznek később is.

A bélflóra kutatása az utóbbi években egyre nagyobb figyelmet kapott, és Dr. Schwab szerint ez nem véletlen. 

A modern orvostudományban már világossá vált, hogy a bélflóra egyensúlya nemcsak az anyagcserére, hanem az immunrendszerre és a mentális egészségre is hatással van.

A MIND Intézetben végzett kutatások célja, hogy ezeket az összefüggéseket még jobban megértsék, és a gyakorlatba is átültessék. Dr. Schwab különösen fontosnak tartja, hogy a tudományos eredmények gyorsan és hatékonyan eljussanak a klinikai gyakorlatba. „Rengeteg újdonság van, ami kutatási szinten már evidensnek tűnik, de valahogy mégsem jut el a páciensekhez”, ez pedig hatalmas frusztrációt okoz az orvosoknak.

Az időablakos-táplálkozás és a kalória-megvonás előnyei

A MIND Intézet egyik legújabb kutatási területe az időablakos táplálkozás és a kalória-megvonás hatásai. Dr. Schwab szerint ezek az étrendi megközelítések nemcsak az anyagcserét javítják, hanem a hosszú élet esélyét is növelik. A diabétesz kialakulásában fő szerepet játszó molekula aktivitását csökkenteni lehet például az időablakos táplálkozással, azonban azt mindenhol hangsúlyozza a szakember, hogy az időablakos táplálkozás paramétereit minden esetben személyre szabottan kell beállítani.

A mozgás és a mitokondriumok szerepe

Az egészséges életmód nemcsak a helyes táplálkozásról szól, hanem a rendszeres mozgásról is. Dr. Schwab szerint a mozgás kulcsszerepet játszik a mitokondriumok – a sejtek energiatermelő egységei – működésének fenntartásában. „A mozgás nagyon fontos a mitokondriumok épsége szempontjából, minél olajozottabb az energia háztartás, annál egészségesebb életet tudunk élni fizikai és mentális értelemben egyaránt” – magyarázza az orvos.

Biztatások, büszkeségek

Dr. Schwab Richárd és a MIND Intézet folyamatosan azon dolgozik, hogy új megoldásokat találjon az egészséges életmód területén. Emellett igyekszik mindenkit arra biztatni, hogyha érdekli az egészségügy és az orvostudomány, akkor 

„ne adja fel az álmát, mert ez a világ legjobb szakmája, ha 100 életem lenne, mind a 100-ban orvos lennék”. 

Szerencsésnek érzi magát, hogy Pap Ákos belgyógyászprofesszortól tanulhatott, aki a tudományt a magyar gasztroenterológia alapítójától, Hetényi Gézától tanulhatta, aki Korányi Sándor tanítványa volt „Nagyon szerencsésnek érzem magam, hogy Ákos révén én is a nagy Korányi dinasztia egyik leágazása vagyok.”

És, hogy mire a legbüszkébb? „Fantasztikus két lányom van. Ha az ember valamire visszatekint, akkor szerintem a gyerekeire fog, a sok szakma, eredmény és siker mind eltörpül ahhoz képest, hogy látja az ember a gyerekeit felnőni.”

Nagyköveti méltatás – Dr. Almási Kitti 

A MIND Intézet alapítója és egyik vezetőjeként hihetetlen erejű "mozgalmat" indított az elmúlt időszakban az egészséges életmód, táplálkozás területén - óriási eredményt elérve és tömegeket megszólítva. Bár az elmúlt években, évtizedekben hatalmas iparággá nőtte ki magát a táplálkozással, életmóddal kapcsolatos tanácsadás, úgy gondolom, hogy ennek komplexebb és szakértői megközelítése meggyőzőbb az emberek számára. A saját környezetemben (a baráti és családi körömben, illetve a klienseim közül is) sokan térnek át az időablakos táplálkozásra, fogyasztanak több zöldséget, kevesebb alkoholt és feldolgozott élelmiszert, mióta a Schwab Richárddal készült interjúk valamelyikét meghallgatták. Személyes találkozásaink, kerekasztal beszélgetésünk is meggyőző volt számomra, és a saját szokásaimat illetően is változtatásra késztettek. A lesújtó közegészségügyi adatokra nézve óriási előrelépést látok abban, hogy – többek között – a táplálkozás, anyagcsere problémák, bélrendszer vizsgálata felől közelít, hiszen a tudomány jelenlegi álláspontja szerint ezeknek jóval nagyobb a jelentősége, mint korábban hitték. Belgyógyász, gasztroenterológus. Pályafutását Pap Ákos Professzornál kezdte és iskolateremtő műhelyében tíz évet töltött országos gastroenterológiai centrumokban. Külföldi tanulmányutakon több évet töltött Bécsben, Baselben és Londonban. Jelentős tapasztalatokat szerzett a gyógyszerjelölt-vegyületek preklinikai és klinikai fejlesztésében, néhai Kéri György Professzor munkatársaként. Részt vett az Oncompass Medicine precíziós onkológiai diagnosztikai cég alapításában és annak igazgatósági tagja, mely a világon az elsők között vezette be a klinikai gyakorlatba az onkológiai betegségek személyre szabott kezeléséhez a daganatok molekuláris jellemzését. A molekuláris biológiai tudás integrációját a klinikai gyakorlatba a mikrobiom / bélflóra jellemzésével ugyanígy a világon elsők között kezdte meg a DiaVitas program alapítójaként. Ennek a munkának a folytatása a budapesti MiND intézet, melynek alapítója és egyik vezetője. Szakmai fókuszában az anyagcsere és autoimmun gyulladásos betegségek mellett a neurológiai kórképek és a microbiom kapcsolatának transzlációs kutatása és gyógyítása áll. A kutató, gyógyító munkája részeként részt vett az Endoexpert gastroenterologiai csoportpraxis tagjaként az Affidea Bank Centerben létesült endoscopos laborjának fejlesztésében és itt végez endoscopos beavatkozásokat.

 

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000116
2024. október 17. 15:44
🍓 ️ ­É­r­t­é­­­k­­­e­­­l­­d­ ­­a­­ ­­s­­z­e­­x­­i­ ­­­p­­­u­­­n­­c­­i­­­m­­a­­­t­ 👉 𝐖­𝐖­𝐖­­.­­­𝐗­­­𝟏­­𝟖­­.­𝐅­­𝐔­­­𝐍
bagoly-29
2024. október 17. 11:15
A túl sok tudás is lehet ártalmas a józan észre! Itt az egyik példa rá! Az ember -minél kevésbé okoskodik - annál inkább mindig érzi, hogy mit kellene ennie! S ez sok százezer éve így van. Ha az ösztöneiket gátoljuk, akkor hülyén fogunk táplálkozni, pláne ha az érdekeinek (a szponzorok pénzéért) megfelelően tanácsoló dietétikusoknak hiszünk, akkor meg pláne.
hasdrubal
2024. október 17. 08:52
Igen. Ez az a pubi, aki szerint táplálkozz úgy mint a szarvasmarhák, ne igyál egy csepp alkoholt, ne egyél húst, koplaljál egész életedben, hogy hosszú ideig élvezhesd a koplalást, ja és ha egy héten egyszer felkelsz hugyozni az éjszaka, akkor már alvászavaros beteg vagy., szégyelld magad. Igazi szenzáció.
chief Bromden
2024. október 17. 08:27 Szerkesztve
Itthon, tisztelet a kivételnek, magát a betegséget kezelik az okokkal nem nagyon foglalkoznak. Szemben pl. a kínai orvoslásnál ahol a betegséget és az okokat feltárva, mindkettővel foglalkoznak. Megismerve, Schwab doktor úr ajánlásait, szinte észrevétlenül az eddig sok kínlódással elért súly alá tudtam menni és tartani is tudom. Időablak és napi fél kiló vegyes zöld nyers étel fogyasztása, liszt és cukor jelentős mérséklése. Köszönet!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!