Hogy miről szól a budapesti olimpia? Arról, hogy merünk-e nagyok lenni!

2024. október 26. 06:01

Volna még 16 évünk a rendezésig. Az sok mindenre elég – talán a fejekben is rendet lehetne tenni.

2024. október 26. 06:01
Paris Olympics / Opening Ceremony
Bokor Gábor
Mandiner

Nyitókép: Tetsu Joko / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun via AFP

Eltelt jó hét esztendő a nagy olimpia-gate óta, amikor is komolyan felvetődött, hogy Budapest rendezze a 2024-es ötkarikás játékokat, amelyet végül a francia főváros kapott meg. Az akkori eseményeknek egy komoly eredménye volt: hazánk belpolitikai életébe megérkezett az azóta padlót fogott Momentum, amely megannyi vicces pillanattal ajándékozott meg minket.

Ha már olimpiáról beszélünk: Fekete-Győr András, a párt felfüggesztett börtönre ítélt korábbi pártelnöke volt az, aki egy parlamenti felszólalásában egy olyan olimpia megrendezésének lehetőségéről beszélt, amely nem olimpiai évre esik:

De térjünk vissza az elejére: a Momentum 2017-ben egyszer már sikeresen megfúrta a budapesti olimpia megrendezését azzal, hogy beadtak egy népszavazási kérelmet a következő szöveggel: „Egyetért-e Ön azzal, hogy Budapest Főváros Önkormányzata vonja vissza a 2024. évi nyári olimpiai és paralimpiai játékok megrendezésére irányuló pályázatát?”. A párt végül több mint negyedmillió aláírást szerzett, amivel akár népszavazást is ki lehetett volna írni a megrendezéséről szóló referendumot, ám végül inkább az összes fél hátrébb lépett. 

Kell-e nekünk olimpia?

Valljuk be, szinte lehetetlenség megállapítani, gazdaságilag megérné-e nekünk megszervezni az olimpiát. Ám a létesítmények nagy része már adott, így nem a nulláról kéne kezdenünk. Tegyük viszont hozzá, készen sem állunk rá teljesen: nyilvánvalóan szükség volna még számos beruházásra, melyek hosszabb-rövidebb időre megbonyolítanák a fővárosiak életét. Az az egy hónap, míg Budapesten lenne az olimpia, kemény kihívás lenne: állandó dugók, terelések, tömött tömegközlekedés.

De valamit valamiért!

Párizs is túlélte; Tokiót a covid miatt ne nagyon számoljuk, ott nem voltak nézők; Rio de Janeiro is megcsinálta, London is összehozta. Az az egy hónap gazdasági szempontból viszont a szó jó értelmében lenne kőkemény: gondoljunk csak bele, mennyi turista érkezne, akik csak az ötkarikás játékok miatt jönnének a világ minden tájáról. A szállodák és éttermek, kocsmák tele – nem kell közgazdasági mesterdiploma ahhoz, hogy kijelentsük: ez sokat hozna a konyhára. Arról nem is beszélve, hogy hazánk reputációja egy sikeres olimpiai rendezés után hosszú évekre feljebb pozicionálna minket a turizmus világpiacán, s folyamatosan megnövekedett turistaszámokkal számolhatnánk. 

De ha ez ilyen jó, miért vitatéma?

Mint mindennek, úgy nyilvánvalóan az olimpiának is van árnyoldala. Megrendezése ugyanis nem csak játék és mese, rengeteg beruházás is szükségeltetik ahhoz, hogy egy ország készen álljon rá, amit részben adóforintokból kell beletenni. 

Az a nagy kérdés most:

ki merünk-e lépni a „merjünk kicsik lenni” szerepből, amely fertőzte eddig a köztudatot. és bele merünk-e vágni egy hatalmas projektbe. 

Természetesen a politika teljes erővel beleállt a témába: az ellenzék kardot rántott, felháborítónak tartván, hogy olimpiára készülünk. Karácsony Gergely hét éve még hallani sem akart az olimpiáról, mostanra azonban már nincsen mögötte a teljes baloldal, így megengedőbb a témában. A héten kiadott közleményében a főpolgármester azt írta: azt javasolja a Fővárosi Közgyűlésnek, hogy a főpolgármester és a frakciók vezetői együtt vegyenek részt a Magyar Olimpiai Bizottsággal való közös gondolkodásban. 

„Az álláspontom világos: újabb jelentős sportlétesítményekre nincs szüksége a városnak, de minden olyan lehetőséget érdemben és konstruktívan kell megvizsgálni, ami a budapesti közterületek és közlekedés megújítását, a lakhatási válság enyhítését szolgálja”

– közölte. A városvezető kijelentette, az olimpiarendezés feltételeinek ismeretében a budapestieket meg kell kérdezni majd arról, hogy szeretnének-e a városban olimpiát.

Most csak egy kis kávét kérünk

Karácsony Gergely az olimpia-gate kapcsán sajtótájékoztatót is tartott pénteken, ahol elmondta: egy olimpia történelmi léptékű városfejlesztésre ad lehetőséget, s a megrendezésről szóló döntést nem most kell meghozni, most csak a párbeszédnek kell megindulnia róla. Mint mondta: ha a fővárosi frakciók közös nevezőre jutnak, akkor ülnek le a kormányzattal is megvitatni, mi legyen a következő lépés, hiszen ők a pályázat garanciái. 

Az olimpiai falunak pedig később a lakhatást kell szolgálnia”

– mondta Karácsony, majd később úgy folytatta: Budapest az egyetlen olyan város, amelynek sportinfrastruktúrája a legközelebb áll a megrendezés követelményeihez, mégsem rendezett még olimpiát. 

Jött is az ellenzék apraja-nagyja. Csapzottan ragadott billentyűt Hadházy Ákos; a zuglói országgyűlési képviselő passzív-agresszív stílusban rontott neki a főpolgármesternek, nyílt levelében azt írta: az olimpiával kapcsolatban józan és felelős politikus szerintem legfeljebb két dolgon gondolkodhat:

  1. Hogyan lehet megakadályozni?
  2. Hogyan lehet leghamarabb fővárosi népszavazás az ügyben?

A mára már mérhető támogatottsággal nem rendelkező Momentum köti az ebet a karóhoz, visszatért a 2017-es recepthez, és újra azt szajkózza: N-É-P-S-Z-A-V-A-Z-Á-S. 

Egyelőre úgy tűnik, még mindig látótávolságon kívül van a budapesti olimpia. Nagy eséllyel 2036-ot Katar kapja majd meg, a foci vb kapcsán pedig láthattuk: amit a feneketlen kincsesládájú olajállam a fejébe vesz, meg is csinálja. Volna még tehát 16 évünk a rendezésig. Az sok mindenre elég, talán a fejekben is rendet lehetne tenni. 

 

Összesen 61 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ekeke1
2024. október 26. 10:32
És Budapest után az Országgyűlés: 2015.06.15 Olimpia 2024 - A parlament támogatja a pályázati szándékot MTI Erről 151 igen, 33 nem szavazattal, 4 tartózkodás mellett döntöttek hétfőn a képviselők. Igennel szavaztak a pályázást támogató javaslatra - a tartózkodó fideszes Bencsik Jánoson kívül - a kormánypárti képviselők és a Jobbik, valamint a független Fodor Gábor és Kész Zoltán. A nem gombot nyomta meg 22 szocialista - az MSZP-s Kunhalmi Ágnes tartózkodott -, az LMP-frakció, valamint nemmel szavaztak a DK-hoz tartozó függetlenek, az Együtt egyik politikusa és a PM-hez tartozó független képviselő is. " Na és? Mire mentek vele?
ekeke1
2024. október 26. 10:22
Erre még emlékeznek? 2015. Olimpia 2024: Budapest is támogatja a magyar pályázatot! A Tarlós István főpolgármester által jegyzett előterjesztés elfogadásával a Fővárosi Közgyűlés határozatában kimondta: egyetért azzal, hogy Budapest a Magyar Olimpia Bizottsággal (MOB) közösen, az Országgyűlés támogatásával pályázzon a 2024. évi nyári olimpiai és paralimpiai játékok megrendezésének jogáért. A testület felkérte a főpolgármestert, hogy az olimpia budapesti megrendezésének megpályázására vonatkozó közös szándéknyilatkozatot – az Országgyűlés támogató döntését követően – a MOB elnökével együtt írja alá, és küldje meg a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnökének. Az előterjesztést 25 igen szavazattal, az LMP-s Csárdi Antal ellenében, és a DK-s Gy. Németh Erzsébet tartózkodása mellett fogadták el." Na és? Elég volt időzítve megjelenni a nomentumos alakulatnak és lobogtatni az állítólag 266 ezer aláírást amit hivatalosan meg sem számoltak, és vége volt. Gondolják, most másképp lenne?
2024. október 26. 10:06 Szerkesztve
"Hogy miről szól a budapesti olimpia? Arról, hogy merünk-e nagyok lenni!" Egy lószart. Hogy miről szól, ahhoz kezdetben tessék összeadni, 2002 óta mit költöttek-közpénzből- erre a projektre.Tervekre. Tanulmányokra. Hirdetésekre. Úgy hogy sehol nincs... A faroknak hiányzik újabb tizenvalahány év, hazaárulók vs. patrióták, újabb kidobott százmilliárdok, cirkusz és hisztéria, uszítás és bizonygatás. Vegyük tudomásul: a lakosság egy jó nagy része bármikor behülyíthető és a már megszavazott pályázatot akármikor lefújhatják, lásd a nomentum féle állítólag 266 ezer aláírót. Vagy hogy mit műveltek demszkiék a világkiállítással. Így belemenni egy ekkora projektbe pedig felesleges öngyilkosság. Egy ekkora kabáthoz nem ilyen politika és nem ilyen tömeg támogatottság szükséges. Már első nap jönne a demagógia. Kinek kell ez?
Novicsok-5
2024. október 26. 09:58
Legyen olimpia, ha a NER-lovagok saját zsebből, az összeharácsolt vagyonukból fizetik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!