Elképesztő: magyar diákok műholdjait lőtték fel az űrbe (VIDEÓ)

2024. október 14. 22:41

Egy életre emlékezni fognak erre a gimnazisták.

2024. október 14. 22:41
null

Nyitókép: Highlights of Hungary

Elindult a Highlights of Hungary idei évada, amellyel céljuk, hogy a legkiválóbb magyar teljesítményeket díjazzák. A díj jelöltjeit már kiválasztották a Highlights of Hungary nagykövetei, ám a végső döntéshez az Önök szavazatára van szükség.

A közönségszavazás a Highlights of Hungary weboldalán elérhető.

A modern űrkutatás számos lehetőséget nyit meg a fiatalok előtt, azonban Magyarországon még mindig kevesen választják ezt a pályát. Detre Örs Hunor, a CanSatLab alapítója, elismert űrkutató, ezt a helyzetet kívánta megváltoztatni, amikor létrehozta a CanSatLab diáklaborhálózatot. Detre, aki a James Webb űrteleszkóp egyik vezető fejlesztője volt, céljául tűzte ki, hogy a magyar diákok számára elérhetővé tegye az űrkutatáshoz szükséges tudást és technológiai eszközöket. „Sokan kérdezték, hogy mi lesz a következő szuper űrmisszió, amiben majd dolgozni fogok. Mindig azon gondolkodtam, hogy valahogy vissza kell adnom azt, amit kaptam, és így jött a felismerés: 

ha valami nagyot akarunk elkezdeni Magyarországon, azt a gyerekekkel kell elkezdeni. 

Így az új szuper űrmisszió, amibe belekezdtünk, az az, hogy a diákokat hozzuk közelebb az űrkutatáshoz” – meséli Detre.

A CanSatLab egy nonprofit szervezet, amely Magyarországon működő egyetemek, cégek és magánszemélyek összefogásával jött létre. A program célja, hogy a középiskolás diákok részt vehessenek a CanSat-versenyen, amely az Európai Űrügynökség (ESA) által szervezett nemzetközi diákverseny. 

A versenyen a diákoknak egy üdítősdoboz méretű műhold-szimulációt kell megépíteniük, amelyet 1 km magasra emelnek egy rakétával. 

A szimuláció képes rádiókapcsolatot létrehozni, méréseket végezni, saját energiaforrással rendelkezik, így bár lekicsinyítve, de mégis valós környezetben tesztelhetik a diákok a tervezésüket.

Detre számára a CanSatLab nemcsak technikai kihívásokat jelent, hanem egyfajta küldetés is, amelynek célja a fiatalok tudományos érdeklődésének felkeltése. „A kíváncsiság az, ami a motivációt szüli, és ez vezet a tudáshoz” – vallja. A diákok a verseny során nemcsak technikai ismeretekre tesznek szert, hanem megtanulják a csapatmunka, a problémamegoldás és a projektmenedzsment alapjait is.

A CanSatLab gyorsan népszerűvé vált Magyarországon. 

Gyakorlatilag fél év alatt a diáklaborhálózat hatására már 48 csapat vett részt a nemzetközi versenyen, a budapesti diákok mellett a vidéki és határon túli gyerekek aránya is nő a nemzetközi versenyben.

A laborhálózat célja, hogy minden csapat számára elérhetővé tegyen egy olyan közeli helyszínt, ahol hozzáférhetnek a szükséges eszközökhöz és mentorokhoz. „A cél az, hogy minden csapat közelében legyen egy helyszín, ahol segítséget kaphatnak mind infrastrukturálisan, mind tudásban” – mondja Detre. 

A CanSatLab hálózata mára több mint 14 egyetem 17 karát foglalja magában, több tucat cég is csatlakozott a nonprofit programhoz. A laborok különböző eszközökkel rendelkeznek, például 3D-nyomtatókkal, de vannak olyan helyszínek is, ahol elektronikai nyomtatott áramkörök készítésére vagy robotikai alkatrészek gyártására is lehetőség van. A diákcsapatok számára az egyik legnagyobb előny az, hogy hozzáférhetnek ezekhez a high-tech eszközökhöz, ami lehetővé teszi, hogy minél magasabb színvonalú projekteket valósítsanak meg.

A CanSatLab nemcsak technikai tudást nyújt, hanem segíti a diákokat abban is, hogy betekintést nyerjenek az interdiszciplináris tudományok világába. Az űrkutatás számos különböző területet foglal magában, például fizikát, elektronikát, gépészetet, programozást, és ezeket mind integrálni kell egy sikeres projekt megvalósításához. 

„Egy gyerek, aki beleássa magát az űrkutatásba, szinte észre se veszi, de nagyon sok különböző tudományterületbe ássa bele magát”

 – magyarázza Örs.

A CanSatLab nemcsak a versenyek idejére biztosít lehetőségeket a diákoknak. Az év folyamán is használhatják a laborok infrastruktúráját, hogy további projekteken dolgozhassanak, és tovább fejlesszék tudásukat. A program célja, hogy a fiatalok érdeklődését felkeltse a STEM-területek (tudomány, technológia, mérnöki tudományok és matematika) iránt, és segítsen nekik elindulni ezen a pályán.

A diákok számára a CanSat-verseny nemcsak technikai kihívásokat jelent, hanem életre szóló élményeket is nyújt. „Hatalmas élmény volt, hogy egy saját műholdat rakhattunk össze, és az 1 km magasra repült” – meséli az egyik résztvevő diák. A verseny során a diákok valódi mérnöki feladatokat oldanak meg, és olyan képességekre tesznek szert, amelyek a jövőjük szempontjából is hasznosak lehetnek.

A CanSatLab nemcsak Magyarországon vált népszerűvé, a határon túli magyar diákok is csatlakoztak már a programhoz. A program sikere és bővülése azt mutatja, hogy egyre nagyobb az érdeklődés az űrkutatás iránt, és a fiatalok egyre többen választják ezt a pályát. Látható, az űrkutatás egy olyan „eszköz”, amelyet felhasználva egyre többen lépnek tudományos területre. Detre Örs Hunor és a CanSatLab csapata továbbra is azon dolgozik, hogy minél több diák számára elérhetővé tegye ezt a lehetőséget, és elősegítse nem csak a magyar űrkutatás, de a magyar tudományos élet utánpótlását is.

Nagyköveti méltatás – Gyurta Dániel 

A CanSatLab Európa szinten is példátlan kezdeményezés. Küldetése, hogy egy Magyarországon átívelő nonprofit laborhálózat segítségével, – melyben egyetemek, cégek és magánszemélyek is részt vesznek – segítse a CanSat-versenyen résztvevő középiskolás diákokat. A diákok a verseny alatt egy működő űreszközt fejlesztenek, melyhez Detre Örs Hunor űrkutató kezdeményezésének köszönhetően mostantól egy high-tech infrastruktúrával ellátott támogató háttér is rendelkezésükre áll. Számomra Örs igazi Highlights a kiemelkedő ötlete, és a fiatal tehetségek felkarolására és támogatására tett törekvései nyomán.

 

 

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nemecsek-3
2024. október 15. 00:20 Szerkesztve
Mandineréknél nincs megállás. Ma már a második baromságot tartalmazó cikket rakták ki. Ott ahol valamit is adnak a színvonalra közlés előtt megmutatják a firkálmányt azoknak akikről szól, hogy ne firkálmány legyen amit kiraknak. A diákok munkája egyébként elismerésre méltó, de nem elképesztő annyiban - amit ha nem hülye ír cikket említést érdemelt volna a témában a hoppá meg elképesztő helyett-, hogy már több mint 10 évvel ezelőtt juttattak űrbe 100% magyar építésű műholdat melyet a Budapesti Műszaki Egyetem diákjai építettek.
sexykitty-5000112
2024. október 15. 00:12
🍓 ️ ­­­É­r­­­t­­­é­­k­e­­­l­­­d­­ ­­a­­ ­­­s­­­z­e­­­x­i­­ ­­­p­­u­­­n­c­­­i­­­m­­a­­t­ 👉 𝐖­­­𝐖­­𝐖­­­.­­𝐗­­𝟏­𝟖­­­.­­­𝐅­𝐔­­𝐍
2024. október 15. 00:10 Szerkesztve
„Hatalmas élmény volt, hogy egy saját műholdat rakhattunk össze, és az 1 km magasra repült” Nagy ügy. Én a szakadt cipömet dobtam le Kékestetőről (1014 méter), és némi zuhanás után az is 1 km magasan repült (egyébként hatalmas gratula a srácoknak, jó úton indultak el)
slimemold-2
2024. október 14. 23:42
Kibaszott súlyos szemétrakás vagytok, Mandiner. A legaljára értetek, a ripost meg a mindenszó szintjére. Egy utasszállító 8-10 km magasan repül, az űr közmegegyezéses határa a Kármán-vonal 120 km-en. 1 km-re puskával fel lehet lőni. Semmiféle űrbe nem lőttek semmit. Persze nem azért jár ide ez a buta gombacsorda, hogy a valóságot megtudja, de hogy MINDENBEN hazudtok, az azért tényleg legalja.hu.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!