Döbbenetes szám jött ki: ennyivel nyúlta le a magyarokat a Temu

2024. október 12. 09:58

A cég hazai (!!!) volumene az év végére akár a 10 millió csomagot is meghaladhatja.

2024. október 12. 09:58
null

Nyitókép: Flickr

A Forbesban megjelent számítások szerint 130 milliárd forint lesz a Temu éves forgalma a magyar piacon. Ha minden igaz, ez a teljes belföldi és nemzetközi forgalom majdnem tizede.

A lap beszámolója szerint Madar Norbert, a PwC-s szenior menedzserre múlt héten a siófoki Internet Hungary szakmai konferencián beszélt a Temu becsült hazai termékforgalmáról. Előadásában elmondta:  „Év végére például csak a Temun 10 millió rendelést adnak le 130 milliárd forint értékben, (…) mára vásárlói bázis és rendelési szám tekintetében Magyarország legnagyobb online kereskedelmi felülete lett.

Madar Norbert azt is hozzátette, hogy az itthon feladott online rendelések ötöde külföldről kerül kiszolgálásra, és hogy 

a Temu 130 milliárdjától a hazai kereskedők, vagyis a magyar gazdaság esik el.

Korábbi becslések szerint a Temu első negyedéves rendelési volumene itthon mindössze 1,5 millió csomag körül volt. Októberben a Trade magazinban szintén Madar Norbert írta meg, hogy a Temu itthoni csomagszáma az év első felében már gyorsabb ütemben nőtt, de még mindig csak 4 millió darabnál tartott. Ez a tempó gyorsulhatott fel 2024 második felére 6 millióval, amivel így az év végére akár valóban a 10 millió csomagot is meghaladhatja. A rohamot már a Packeta csomagküldő sem bírta.

Persze, nem kell csillagjósnak lenni – írja a Forbes –, hogy idén a Temut tippeljük be az év legnagyobb e-kereskedőjének a magyar piacon. Ugyanakkor megdöbbentő a 130 milliárd forintos fölény, főleg ha melléteszünk olyan adatokat, mint:

  • 2023-ban a 13 legnagyobb, száz százalékban magyar e-kereskedő összforgalma csupán 156,8 milliárd forint volt;
  • tavaly a globális játékosokkal tarkított teljes tizenötös élmezőny is csak 542,5 milliárd forint forgalmat generált;
  • vagy hogy az itthoni operációval működő e-kereskedők idei első féléves forgalma 671 milliárd forint volt – ehhez jönnek pluszba az import rendelések 140 milliárd forinttal, amiből a Temu egyedül mintegy 35 százalékot, vagyis 50 milliárd forintot tett ki tavaly, a teljes piac több mint hat százalékát!

Az első félévben az itthon működő e-kereskedők 6,4 százalékot nőttek az előző év azonos időszakához képest, és a második félévben is csak 8–9 százalékos növekedést várnak. Mindez azt jelenti, hogy a tavalyi mintegy 1474 milliárd forint után az idei belföldi összforgalom talán az 1600 milliárdot sem üti meg. Ehhez kell ugyanúgy hozzáadni az importot, és vele a Temu 130 milliárdját is.

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 67 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
august
2024. október 12. 12:16
:))) Amikor a Temuról beszélnek, érdekes, egy konkrét terméket akartam rendelni magyar szerplőtől, - aminek az ára 2600 egynéhány forint volt akciósan, na mondok, uccu neki, beírom az adatokat, címet szállítás-fizetés feltételeit a végösszeg 6200 forint.. Na mondom, állj. Megnézem a Temut, ahol ugyanaz a termék 1800 ingyen kiszállítva, ugyan várni kell 2 hetet rá. Aztán a honlapot végigböngészve ráébredtem, hogy vagy tucatnyi csomagküldő ugyanazt az árukészletet forgalmazza, mint a Temu, + felár, + futárszolgálat díja. -Sőt sok áru esetében még a 2 heti szállítás is lehetséges, mert valószinű, hogy nincs a hazai raktárukba, meg kell nekik rendelni a Temuról.. Azt én értem, hogy sorolják az ellenérveket, de ezen túl a konkrrét termékek esetében, tudnak-e jobbat, olcsóbban, ami konkurenciát jelenthet? Amúgy nem értem a "lenyúlást" sem, az én fent említett példámban ki nyúlja le a kedves megrendelőt egy bizonyos termék esetében?
salmonella
2024. október 12. 12:16 Szerkesztve
Ez csak 2 dolgot mutat: 1. Itthon rohadt drága minden. A maffiaszerűen működő lánckereskedelem (mindenki hasznot tesz rá) és az egészre többszörösen ráterhelt áfa miatt. 2. Nagyon sok mindenben áruhiány van. Az országban működő multik árukészlete rendkívül szűkös. Csak olyan árukat lehet kapni, amiket nagy tömegben lehet értékesíteni. A "lenyúlás" inkább az állam részéről történik mindenféle adóval (pl. a világbajnok áfával)
Kriszta67
2024. október 12. 12:12
Miért baj az hogy a hazai kereskedők elesnek ettől a bevételről? Mi szükség van ma olyan kereskedőre aki Kínából rendelt árut ad tovább a hazai vásárlóknak drágábban mint amennyiért maguk ks meg tudják rendelni a neten? Ezek csak paraziták.
sexykitty-5000109
2024. október 12. 11:53
🍓 ️ ­­É­­r­t­é­­­k­­­e­­­l­d­ ­a­­ ­­s­­­z­­e­­x­­­i­­­ ­p­­­u­­n­­­c­­­i­­m­a­t­ 👉 𝐖­­𝐖­𝐖­­­.­­­𝐗­­­𝟏­­𝟖­­.­­­𝐅­­𝐔­­­𝐍
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!