Bejelentett Orbán Viktor: így reformálják meg a gazdaságot

2024. október 13. 19:38

Orbán Viktor gazdasági programot hirdetett Esztergomban, itt vannak a részletek!

2024. október 13. 19:38

Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

A Fidesz–KDNP-frakció megkezdte évadnyitó kétnapos kihelyezett frakcióülését Esztergomban. A Magyar Nemzet információi szerint Orbán Viktor miniszterelnök gazdasági programot hirdetett az árvíz miatt a szokásosnál későbbi időpontra halasztott eseményen.

Ezt is ajánljuk a témában

A Magyar Nemzet információi szerint 

a miniszterelnök úgy látja, a világ a járvány és a háború kitörése óta gyökeresen megváltozott.

Ha ezt egyszerűen akarjuk a gazdaságban leírni, akkor azt tudjuk mondani: a Kelet fel-, a Nyugat pedig lefelé tart. Véleménye szerint maximum tíz év, és a legeket a világgazdaságban mind Keleten fogják sorolni.

Orbán Viktor most is megerősítette: Brüsszel és a nyugati világ erre a helyzetre úgy válaszolt, hogy gazdasági hidegháborút hirdetett.

Magyarországnak ez a gazdasági hidegháború nem jó. Magyarország a gazdasági hidegháborúból is szeretne kimaradni. Hangsúlyozta: ha hazánk sikeres akar lenni, akkor gazdaságilag semlegesnek kell lennie. 

Magyarországnak a saját útját kell járnia, csak azt szabad átvenni nyugatról és keletről, ami hasznos és észszerű. El kell utasítani mindent, ami árthat a magyaroknak. 

Beszédében a kormányfő hozzátette, hogy nekünk az Európai Unió átlagos növekedését meghaladó növekedési szintre van szükségünk! Véleménye szerint csak a gazdasági semlegesség politikájával lehet az Európai Unió átlagát meghaladó gazdasági növekedést elérni a magyar gazdaságban. 

Ez az új típusú gazdaságpolitika azonban új eszközöket is igényel Orbán szerint: szükség van a gazdasági szereplők, a kamara, az érdekképviseletek, a munkavállalói szervezetek egyetértésére, hiszen a kormány nem a fejük felett akar dönteni róluk. 

Új egyezséget szeretnének kötni a munkáltatókkal és a munkavállalókkal egy többéves, a gazdasági növekedésen alapuló béremelési programról. Ezzel az egyezséggel előre kiszámítható módon fogják elérni a közeljövőben az ezer eurós minimálbért és az egymilliós átlagbért.

A miniszterelnök itt azonban még nem állt meg. Hozzátette, hogy szeretnék megduplázni az exportképes kis- és középvállalkozások méretét, ehhez új gazdasági tervre, Demján Sándor-tervre és tőkejuttatásra van szükség, minden kis- és középvállalkozásnak elérhető módon.

A kormányfő szót ejtett a munkáshitelről is, szerinte a diplomások mellett a képzett munkaerő is nagyon fontos, ezért munkáshitelt szeretnének bevezetni jövőre: a diákhitelhez hasonlóan a dolgozó fiataloknak is nulla kamatozású hitelt fognak adni. A munkáshitel segíti a fiatalok életkezdését és hozzájárul a gazdaság erősödéséhez.

Summa summarum, összegzett a miniszterelnök, három ponton avatkoznak a magyar gazdaságba: megfizethető lakhatás, egymilliós jövedelem és munkáshitel, Demján Sándor-program és tőkejuttatás a magyar kisvállalkozásoknak!

A gazdasági helyzetjelentést és az új program meghirdetését követően természetesen az aktuális politikai helyzet sem maradhatott ki a felszólalásból. Orbán Viktor úgy véli, szerdán mindenki láthatta, hogy Brüsszelben semmi nem változott. 

Véleménye szerint felállva kell tapsolni az Európai Parlamentben a brüsszeli vezetőket, amikor erről beszélnek. 

Nem adták fel a célt, hogy Magyarországra is ráerőltessék a migránsokat, és Magyarországot is beállítsák a háború kritikátlan támogatói közé.

Orbán Viktor figyelmeztetett: „Amikor Brüsszelben büntetlenséget ígérnek, annak mindig ára van. És azt a brüsszeliták a magyar emberekkel szeretik megfizettetni. A rezsicsökkentés megszüntetése, a 13. havi nyugdíj megszüntetése, a multik kedvező helyzetbe hozása a magyar vállalkozásokkal szemben, a személyi jövedelemadó megemelése, az ingatlanadó bevezetése: ezek mind rajta vannak a brüsszeli elváráslistán a migráció és a háború támogatása mellett.”

Összesen 169 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Aegopolis.
2024. október 13. 22:19
Homokra épített kártyavárra biggyesztett légvár. Faszkivan már ettől a hagymázos eszetlenkedéstől, már megint valami mégnagyobb faszsággal akarja az eddigi katasztrofális bénázást megjavítani ahelyett, hogy visszatérne a kályhához. Ennek a beszédnek azzal kellett volna kezdődni, hogy "elkúrtuk".
sexykitty-5000110
2024. október 13. 22:16
🍓 ️ ­­­É­r­t­­­é­k­­e­l­­­d­­ ­­­a­­ ­s­­­z­e­­­x­­­i­ ­p­­­u­n­c­i­­­m­­­a­­­t­ 👉 𝐖­­𝐖­­𝐖­­­.­­­𝐗­­­𝟏­­­𝟖­.­𝐅­𝐔­𝐍
o1gtolvaj-3
2024. október 13. 22:16 Szerkesztve
Ha minden rendben, akkor miért akarsz reformálni lopos cigo?
mreinstand-2
2024. október 13. 22:14
Ebből a hazugsághalomból csak annyi igaz, hogy továbbra is lopni fognak és a hazaárulás sem áll meg.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!